Kerkük'ten Salihi'ye tepki: Türk devleti konuşturuyor!

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’nin PKK karşıtı sözlerine Kerkük’te bulunan siyasi parti temsilcilerinden tepki geldi.

"Salihi ve ağaları artık amaçlarına ulaşamayacaklar" diyen Goran Hareketi ve Komünist Parti Kerkük yöneticileri, “PKK bir Kürt partisidir ve tüm Kürtler de Erşat Salihi ve onun gibi Kürt düşmanlarına karşı sesini yükseltmelidirler" dedi.

'TÜRK DEVLETİNİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPIYOR'

PKK’nin Kürt halkının özgürlüğü için tüm Kürdistan’da mücadele ettiğini hatırlatan Komünist Parti Kerkük yöneticilerinden Hasan Hüseyin, ITC Sorumlusu Erşat Salihi’nin PKK’ye dönük açıklamalarını hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini söyledi.

“Bu tür açıklamalar bu bölgedeki halkların birlikte yaşamasına hizmet etmez. Oysa Salihi PKK ve gerillasına teşekkür etmeliydi” diyen Hüseyin, şöyle devam etti:

"Erşat Salihi’yi konuşturan belli ki Kürtlerle sorunu olan Türk devletidir. Ancak umarım Salihi bu açıklamalarıyla yaptığı hatanın farkına varır ve bir daha Kürt savunma güçleri, PKK gerillaları hakkında bu tür açıklamalar yapmaz.

Türkmenler, Salihi’nin bu açıklamalarının arkasında durmamalı. Çünkü böyle bir durum Kerkük’te bir arada yaşayan halklar arasındaki ilişkiye büyük zarar verir. O açıdan Türkmenler de, Araplar da bu tür açıklamalara karşı durmalıdır.”

Hüseyin, Kerkük yönetimi ve Kürt siyasi partileriyle Güney Kürdistan hükümetinden de bu tür açıklamalara karşı tutum almalarını isteyerek, şunları belirtti: "Hem Kerkük yönetimini elinde bulunduranlar, hem de Güney Kürdistan partileri ve hükümeti bu tür açıklamalara karşı tavrını net şekilde ortaya koyup, karşı durmalıdır. PKK bölgede önemli bir güçtür ve ulusal sorumluluğu gereği bu alanda halkın savunmasını yapıyor. Bir de Kerkük’te sadece Kürtlerin savunmasını yapmadı. Tüm halkların savunmasını yaptı. Bunun için şehit verdi. O açıdan herkes açıklamalarını yaparken bu gerçeği bilmelidir.”

'KÜRDİSTAN TOPRAKLARINDA AÇIKLAMA YAPTIĞINI UNUTMAMALI'

Goran Hareketi Kerkük il yöneticilerinden Mıhemmed Goldereyi de, Salihi’nin Türk devleti tarafından konuşturulduğuna işaret ederek, şöyle dedi: "Ama Erşat Salihi ve Salihi’ye bu sözleri söyletenler unutmamalıdırlar ki, bugün üzerinde bu tür açıklamalar yaptıkları topraklar Kürdistan topraklarıdır. Kürdistan topraklarını savunmak da hangi parçadan olursa olsun tüm Kürtlerin görevidir. PKK gerillaları da bugün bu ulusal sorumlulukları gereği buradadırlar. Amaçları Kürdistan insanı ve toprağını savunmaktır. Bunun için de şehit verdiler."

'BOŞA ÇIKACAKLAR'

Goldereyi, Kürtlerin artık parçalanmışlığı kabul etmeyeceğini, bunun da Kerküklü gençlerin Rojava için, başka parçalardan Kürt gençlerinin de Kerkük için yaşamlarını feda etmelerinden anlaşılabileceğini söyledi. Goldereyi, şöyle devam etti:

“Kürdistan'ın parçalanmış olması Kürt insanının sorumluluklarını daha da ağırlaştırmıştır. Ancak Kürt yurtseverleri bugün sınırları ortadan kaldırmıştır. Kerküklü onlarca genç Rojava için şehit düştü. Başka parçalardan gelenler de Kerkük için. O açıdan Erşat Salihi ve onun arkasındaki güçler bilmeli ki, bugün Kürdistan'da oluşturulan bu yapay sınırlar ortadan kaldırılmıştır. Artık, Kürtleri parçalamak, çatıştırmak isteyenler kesinlikle boşa çıkacaklardır.”

“Erşat Salihi ve ağaları bilsinler ki Kürt insanı artık irade sahibidir" diyen Goldereyi, "Kürtler artık Kürdistan'ı toprağıyla, suyuyla, insanıyla bir görüyor. Onların sandığı gibi parçalı bakmıyor, öyle kabul etmiyor. Bunun için de her türlü mücadele için de Kürtler hazırdır. Herhangi bir parçadaki Kürt, diğer parça için artık her türlü bedeli ödemeye hazırdır ve bunu yapıyor da" şeklinde konuştu.

'BİRLİĞE GELMEYEN KÜRT PARTİSİ KAYBEDER'

Kürtlere de bu tür saldırılar karşısında birleşme, birlikte hareket etme ve ortak tutum gösterme çağrısı yapan Goldereyi, “Kürt partilerine de, tüm bu saldırıların ne amaçla geliştiğini görmeleri ve artık parti çıkarlarını bir kenara bırakarak ulusal çıkarları esas almaları çağrısında bulunuyorum. Bunun dışında kalan ihanet etmiş olacaktır. Bunun dışında kalan zaten kaybetmeye de mahkumdur" diye kaydetti.

...