KHK'ye komisyon rötarı mı?

Hükümetin uzun süredir açıklaması beklenen KHK’yı, Van OHAL Komisyonu'ndaki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine açıklayamadığı iddia ediliyor.

OHAL komisyonlarında da rüşvet ve yolsuzluk ayyuka çıktı. Van ve Diyarbakır OHAL komisyonlarında sular durulmuyor. Özellikle Van’da Vali Yardımcıları ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın arasında yaşanan sert tartışmaların ardından OHAL komisyonunun çalışmaları durduruldu.

685 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun başvuruları almaya başlayacağı tarih ise Başbakanlık tarafından 17 Temmuz 2017 olarak ilan edildi. Bu tarihten itibaren mağdur olduğunu söyleyen kamu çalışanları bu komisyona başvurmaya başladı. Ankara’da bulunan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na valilikler veya ilgili kurum yetkililerinden kurulan İl OHAL Komisyonları aracılığıyla başvuru yapılması planlanıyordu, ancak işler beklendiği gibi yürümedi.

Alınan bilgilere göre uzun bir süredir kayyum atanan belediyelere personel alımı ve OHAL komisyonunda işine iade edilmek isteyenlerden rüşvet istendiği iddiaları üzerine Van'da ortalık karıştı. Vali yardımcıları, OHAL komisyonuna Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’ın sürekli olarak müdahale de bulunmasından rahatsız oldu.

VALİ ELİNİ MASAYA VURDU

OHAL komisyon üyeleri konuyu Van Valisi kayyum Murat Zorluoğlu’na taşıdı. Şikayetler üzerine Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’ın da katıldığı toplantıda tartışmalar yaşanınca Van Valisi Zorluoğlu, "Burada devlet de hükümet de, Vali de, belediye de benim, personelin ihracına da ben karar veririm, iadesine de ben karar veririm” diyerek komisyonun diğer üyelerine tepki göstererek başvuruları bir süreliğine askıya aldı.

Bu sorunların Diyarbakır Valiliğince kurulan OHAL komisyonunda da yaşandığı ve bu yüzden 2 haftadır açıklanması beklenen KHK’ların bir türlü açıklanamadığı öğrenildi.