Kirmanşan'da deprem travması: 15 yurttaş intihar etti

Kirmanşan'da yüzlerce can kaybı ve büyük yıkıma neden olan depremden bu yana geçen 40 günlük sürede travma ve rejimin ayrımcı politikalarından dolayı 15 kişinin intihar ettiği açıklandı.

Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Kirmanşan eyaletinde 12 Kasım'da meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin yıkıcı etkileri devam ediyor. İran rejiminin ayrımcı politikalarından dolayı onbinlerce depremzede çadırlarda yaşarken, depremden bu yana çeşitli nedenlerden dolayı Kirmanşan'da 15 yurttaşın intihar ettiği açıklandı.

Kürdistan İnsan Hakları Derneği'nin yayımladığı rapora göre; depremin gerçekleştiği 12 Kasım'dan bu yana geçen 40 günde Kirmanşan eyaleti ve ona bağlı kentlerde 15 yurttaş çeşitli nedenlerden dolayı intihar etti.

Raporda intiharların daha çok "yaşanan ağır travma karşısında yenik düşme" ve "rejimin ayrımcı politikalarından dolayı insanların yaşadığı sosyo-ekonomik sorunlardan" kaynaklandığı belirtildi.

İnsan Hakları Derneği, depremin sonuçlarına ilişkin hazırladığı raporda intiharların "ağır psikolojik bunalımlar, yakınlarını kaybetmenin yarattığı travmalar, günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar, yardımların yetersizliği, derin ekonomik sorunlar ve barınma sorunları ve rejimin baskılar" sonucu yaşandığını kaydetti.

Uzmanlar, bu gibi büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı olayların ardından manevi ve maddi desteğin süreklileştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak Kirmanşan depreminin daha ilk gününde İran medyası ile rejim kurumları depremin üstünü kapatmaya yöneldi.

12 Kasım'da yaşanan 7.3 büyüklüğündeki depremde, resmi açıklamalara göre 600'ü aşkın kişi yaşamını yitirdi, 10 bini aşkın kişi ise yaralandı. Ancak söz konusu rakamların gerçeği yansıtmadığı ve yaşamını yitirenlerin sayısının bini aştığı ifade ediliyor.