Kirmanşan'da depremzedeler kaderine terk edildi

Kirmanşan depreminin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen İran rejimi depremzedelerin yaralarını sarmak bir yana, depremzedeler için ayrılan bütçeyi dahi göndermedi.

Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Kirmanşan eyaletinde 12 Kasım günü meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen binlerce kişi hala çadırlarda yaşıyor. İran rejimi ise depremzedelerin sorunların çözmek ve onlara yardım etmek bir yana onları kamuoyu gündeminden düşürmeye çalışıyor.

Resmi rakamlara göre 600'ü aşkın (bölge halkı hayatını kaybedenlerin daha fazla olduğunu söylüyor) kişinin yaşamını yitirdiği ve onbinlerce kişinin ise yaralandığı depremin yaraları sarılmadığı gibi kış mevsiminin sert geçtiği bölgede birçok yurttaş çadır dahi bulamıyor. Çadır sayısının da az olmasından dolayı küçük bir çadırda bazen iki üç aile kalmak zorunda kalıyor. Depremin en çok etkilediği çocuklar hastalıklarla boğuşurken, birçok kadının ise çadırlarda doğum yaptığı belirtildi.

Ancak İran rejimi farklı kentlerden ve ülkelerden gönderilen yardımları ise engellemeye ve gelen yardımlara el koymayı sürdürüyor. İran ordusu "güvenlik" gerekçesiyle ülke dışından gönderilen yardımların büyük kısmına el koydu. Yardım kuruluşları söz konusu yardımların çok az bir kısmının depremzedelere ulaştırıldığını ifade ediyor.

İran parlamentosu Kirmanşan Bölgesi Milletvekili Felahed Pîşe, parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümetinin depremzedeler için ayırdığını iddia ettiği bütçenin hala gönderilmediğini söyledi. Halkın zor şartlarda yaşadığını ifade eden Pîşe, hükümetin söz konusu bütçeyi aksatmak için her defasında farklı bir bahane ürettiğini belirtti.