KJK İran’ın Kürtçe öğretmeni Mohammadi’yi cezalandırmasını kınadı

KJK Eğitim Komitesi, İran’ın Kürtçe öğretmeni Zara Mohammedi’yi beş yıl hapis cezasına çarptırmasını kınadı.

KJK Eğitim Komitesi tarafından yapılan açıklamada, İran’ın Mohammedi’ye yönelik aldığı karar, Kürt diline, varlığına ve Kürt kimliğine karşı haksız, hukuksuz ve siyasi bir karar olarak nitelendirdi.

Eğitim hakkının evrensel bir hak olduğunu ifade eden KJK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın eğitim konusundaki değerlendirmelerine atıfta bulunarak “Öğretmen Zara Mohammadi, kendi dilinde ustalaştı. Zara öğretmeninin Kürtçe eğitim bahanesiyle hapse atılması, İran rejiminin demokratikleşmediğini, İran'da pek çok kişinin anadilinde eğitim görme hakkının olmadığını gösteriyor” dedi.

Kürt kadınları ve gençlerine de çağrıda bulunan KJK, İran’da anadilde eğitim hakkı alınana kadar kampanyanın sürmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada ayrıca Türkiye’de geçtiğimiz günlerde cemaat yurdunda hayatına son veren Enes Kara olayına da değinilerek AKP-MHP rejiminin gençleri hiçbir şeyi araştırmayan, akılsız robotlara dönüştürmeye çalıştığı belirtildi.

“AKP faşizminin en temel amacı topluma karşı bir toplum inşa etmek, toplumu eğitim hakkından mahrum etmek, egemen bir toplum ve devlet kurmaktır. Bunun için üniversitelerde deprem oluyor. Özgür, demokratik bir toplumun geleceği olan gençlerin zihinlerini ve beyinlerini öldürmeyi amaçlıyor” denilen açıklamada tarih boyunca devletler ve iktidarların eğitim yoluyla halka savaş açtığını ve toplumun bundan büyük zarar gördüğü de kaydedildi.

Kürtlerin bu kültürel işgale karşı ayağa kalması gerektiğinin de vurgulandığı açıklamada bunun için Demokratik Modernite bilincinin geliştirilmesine işaret etti.