KNK’den Bağdat ve Hewlêr’e çağrı: Katiller ve suç ortakları yargılanmalı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), bir yıl önce Hewlêr’de katledilen üyeleri Deniz Cevdet Bülbün’ü şehadetinin yıldönümünde anarak, Bağdat ve Hewlêr’i işgalci Türk devletinin saldırılarına son vermeye çağırdı.

KNK Üyesi Deniz Cevdet Bülbün (Deniz Hêvî), 18 Eylül 2023’te KNK’nin Hewlêr Temsilciliğine düzenlenen saldırı sırasında katledilmişti. 

Şehadetinin birinci yıldönümünde Deniz Cevdet Bülbün’ü anan KNK Yürütme Konseyi, katiller ve suç ortakları cezalandırılıncaya dek, çalışmaya devam edeceklerinin ve bu davayı canlı tutacaklarını kaydetti.

KNK, “Güvenlik yetkilileri ilk etapta katilin yakalandığını söylese de daha sonra kaçtığını ve Kürdistan bölgesinde olmadığı belirtti. Yaklaşık bir yıl ve çok sayıda duruşmanın ardından, Hewlêr Ceza Mahkemesi nihayet iki sanığa Terörle Mücadele Kanunu’nun cinayet ve casusluk suçlamasıyla ilgili 2’nci maddesi uyarınca ömür boyu hapis cezası verdi.” dedi. 

Saldırı emrini veren asıl sorumluların hala yakalanmadığını ve komşu ülkelere bağlı istihbarat kurumlarının bölgedeki eylemlerinin son bulmadığını belirten KNK, “Kürdistan Ulusal Kongresi olarak ülke içinde ve dışında bu vakalar üzerinde ciddi bir şekilde çalışacağız. Kürdistan’daki aktivistlerin ve yurtseverlerin güvenliğini korumak, katilleri ve ajanları yakalayıp mahkemeye teslim etmek de Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ve güvenlik güçlerinin görevidir.” diye belirtti. 

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“Ülkesinin dilinin ve kültürünün hizmetkarı Deniz’i katledilişinin yıl dönümünü andığımız bir dönemde, Kürdistan işgal ve drone saldırıları altında, terörizm olağan haline gelmiş, siviller, kadınlar, çocuklar ve gazeteciler her gün hedef alınarak katlediliyor. Yurtseverler ve işgal karşıtı aktivistler yaşamını güvende hissetmiyor.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) olarak, Federal Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin resmi kurumlarını toprağa ve halka karşı anayasal ve hukuki görevlerini yerine getirmeye, işgalci devletlerin komplolarıyla işbirliği yapmamaya ve işgale karşı durmaya çağırıyoruz.

Özgürlük hareketinin emekçisi, Kürt kültürü ve dilinin hizmetkarı Şehit Deniz’in ruhu bir kez daha şad olsun. Anılarına bağlılığın gereği katiller ve suç ortakları cezalandırılıncaya dek, çalışmaya devam edeceğiz ve bu davayı canlı tutacağız.”