KNK Güney Kürdistan’daki sorunların çözümü için çalıştay düzenleyecek

KNK öncülüğünde 24-25 Eylül tarihleri arasında Güney Kürdistan’da yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunlara çözüm yolları aramak amacıyla bir çalıştay düzenlenecek.

Güney Kürdistan’da yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunlara çözüm yolları aramak amacıyla KNK öncülüğünde 24-25 Eylül tarihleri arasında Kerkük’te Kürdistan’ın dört parçasından siyasi partiler, aydın, yazar, gazeteciler, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir çalıştay düzenlenecek.

Bu çalıştayla Güney Kürdistan’da yaşanan krizlerin aşılması, diğer parçalarla doğru ve Kürt ulusal birliğine hizmet eden bir siyasetin oluşturulması amacıyla böylesi bir çalıştayı düzenlediklerini belirten KNK eş başkanı Nilüfer Koç, çalıştayın kapsamı ve amaçlarına ilişkin ANF’ye konuştu.

Koç, Kürdistan’ın her hangi bir parçasında yaşanan sorunların artık diğer parçaları da direkt etkilediğine dikkat çekerek “Bugün Kürdistan’ı işgal eden güçler Kürtler arası sorunlardan faydalanmak için fırsat kolluyorlar. Biz de Güney Kürdistan’ın yaşadığı sorunları aşması ve siyasi, diplomatik her açıdan Kürtlerin yararına olacak bir muhtevaya ulaşması için bu çalıştayı yapmayı gerekli gördük. Onun için Kürdistan’ın dört parçasından siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve bilinen şahsiyetler de bu çalıştaya katılarak çözüm için görüş ve önerilerini paylaşacaklar” dedi.

‘ÇALIŞTAYLARLA SORUNLARI AŞMAYI HEDEFLİYORUZ’

KNK olarak Kürdistan’ın her hangi bir parçasında sorunlar, tehlikeler olduğunda çalıştaylar yoluyla hem o parçanın sorunlarını tartışmayı hem de çözüm yollarını aramayı esas aldıklarını söyleyen koç daha önceki çalıştayları da hatırlatan Koç şöyle konuştu:

“2012 yılında Rojava üzerinde tehlikeler olduğunda Fransa parlamentosunda benzer çalıştayı Rojava için yapmıştık. Aynı şekilde Doğu Kürdistan’da tehlikeler olduğu için 2014 yılında da Doğu Kürdistan ve İran’a dönük böylesi bir çalışma yaptık.

Bu yılda KNK yürütme konseyinin Güney Kürdistan’a dönük böylesi bir çalışma yapma kararı vardı. Çünkü Kürdistan’ın bu parçası siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan ciddi sorunlar yaşıyor. Maalesef bugün Kürdistan’ın her hangi bir parçasında yaşanan ve giderek derinleşen sorunlar olduğunda Kürdistan’ın diğer parçalarını da etkilemeye başlıyor.”

‘GÜNEY KÜRDİSTAN FEDERAL STATÜSÜYLE KÜRTLER AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KAZANIM’

Güney Kürdistan’ın federal statüsüyle Kürtler açısından önemli bir kazanım odluğu tespitini yapan Koç, “Dolayısıyla eğer yaşadığı sorunlar çözülmezse, aşılmazsa hem ulusal birlik açısından hem bölge hem de uluslararası siyaset açısından rolünü oynayamaz.

KNK olarak onun için buraya dönük böylesi bir çalışma kararı alarak hem siyasi temsilcileri hem sivil toplum örgütlerini, bağımsız şahsiyetleri, kadın ve gençlik örgütlerini bu çalıştaya davet ederek sorunların çözümüne dair görüş ve önerilerini birleştirmek için tartışma yürütmeyi gerekli gördük.

Çünkü eğer Güney Kürdistan’da yaşanan sorunlar mevcut durumuyla devam ederse, bu Kürdistan’ı işgal eden güçlere hizmet eder. Dolayısıyla biz iç sorunlar sadece bizi ilgilendirir diyemeyiz. Biliyoruz ki, Kürdistanı işgal eden güçler dört gözle Kürdistan’a, Kürtlerin kazanımlarına saldıracak fırsat kolluyorlar.

Güney Kürdistan’ın da etrafı sarılıdır. Araplarla, farslarla, Türklerle ilişkileri halen tam oturmuş değil. Öyle olunca işgalci güçler Kürtleri parçalama siyasetini kullanacaklardır. Biz de halkımızı bu konuda uyararak bu müdahalenin önünü almaya çalışıyoruz. Onun için de toplum ile siyaseti bu çalıştayda bir araya getirmeyi kararlaştırdık.”

‘AMACIMIZ SORUNUN İSMİNİ KOYMAK VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRMEK’

Çalıştayla amaçlarının sorunun nedenlerini tartışmak ve çözüme dönük görüş ve öneriler geliştirmek olduğunu belirten Koç, bunun sorunların aşılmasında son derece önemli olduğunu söyledi.

“Başta Kürdistan’ın dört parçasında bu parçanın rolü nedir? Diğer parçalar için ne tür engeller çıkarıyor? Yine diğer üç parça için nasıl hizmet edebilir? Yine bölgede İran, Türkiye, Arap devletleriyle ilişki ve ittifakları hangi esaslar üzerinde olmalı? Batı ülkeleriyle uluslararası alanda ilişki ve ittifakları nasıl olmalı?” diye soran Koç, bütün bunların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bütün bunlardan önce de güney Kürdistan siyasetinin topluma ne düzeyde hizmet etiğinin ele alınması gerektiğini belirtti.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE PARÇALARIN BİRBİRİNE DESTEK OLMASINI ÖN GÖRÜYORUZ’

Güney Kürdistan’ın yaşadığı sorunların tartışılacağı çalıştaya diğer parçaların da davet edilmesine ilişkin ise koç şu değerlendirmeyi yaptı.

KNK’nin ilkesel olarak bir parçanın sorunlarını ele alıp, çözüm yollarını oluşturmaya çalışırken, Kürdistan’ın diğer üç parçasının da sorunun çözümünde o parçaya deste olmasını ön gördüklerini de sözlerine ekleyen Koç, “Kürdistan bugün her ne kadar halen sınırlarla ayrılmış olsa da özünde artık birdir. Dolayısıyla bir parçadaki sorunlar direkt diğer parçaları da etkiliyor. Örneğin Güney Kürdistan geliştirdiği siyasetiyle, ilişki ve ittifaklarıyla diğer üç parçayı da etkiliyor. Onun için biz diğer üç parçadan bağımsız siyaset yürüten, yine aydınların gelerek Güney Kürdistan’a dair görüş ve çözüm önerilerini paylaşmalarını istiyoruz. Onun için de kuzeyden, Rojava ve doğu Kürdistan’dan da siyasi partileri bu çalıştaya davet ettik” diye konuştu.

‘KARAR ALMAYACAĞIZ, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNACAĞIZ’

Çalıştayın doğası gereği karar alma mekanizması olmadığını, karar almanın ilgili parçanın karar mekanizmasını tanımamak olduğunun altını özellikle çizen KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç şöyle devam etti: “Bu çalıştayla da amacımız bir tarafı yargılama gibi bir sonuç çıkmaz. Siyaset ve toplum bir araya getirilerek sorunlar tartışılı, görüşler paylaşılır ve çözüm yolları önerilir. Böyle olunca buradan çıkacak sonuç her hangi bir parçaya bir şeyi dikte etme, kabul ettirme amaçlı olmaz. Çünkü her parçanın kendi karar mekanizmaları vardır. Çalıştay sorunlara ilişkin görüş ve çözüm önerilerini ortaya koyar, karar mekanizmaları da buna göre uygun kararlar alır. Karar çıkarmak o parçanın karar mekanizmasını tanımamak anlamına gelir.

KNK de kendi çalışma tarzı ve kültürü gereği karar alıp dayatmaz. Sorun yaşanan yerde ilgili tarafları bir araya getirerek sorunlara çözüm önerilerini ortaya çıkarmaya çalışır. Güney Kürdistan’da da mevcut durumda sorunlar var ve toplum siyaseti eleştiriyor ama siyaset de sorumluluğunu görmüyor. Karşılıklı suçlamalar çözüm yaratmıyor. Biz de bu çalıştayda çıkacak sonucu bir bildirgeyle kamuoyuyla paylaşacağız.”

Çalıştayın isminin bölge ismi yerine Güney Kürdistan ismini bilerek seçtiklerini ifade eden Koç “Şimdi diğer bir husus biz bu çalıştayda özellikle Güney Kürdistan bölgesi demek yerine Güney Kürdistan demeyi daha uygun ve doğru bulduk. Çünkü bölge dediğiniz zaman yasalarla belirlenmiş bir alanı kast etmiş olursunuz. Oysa bugün Güney Kürdistan’ın topraklarına dahil olan ama statüsü belirsiz olan ve ciddi sorunlar yaşayan yerler var. Örneğin, Musul, Kerkük, Şengal, Celewla, Xanqin böyledir. Bu yerlere de sahip çıkılması gerekir” dedi.

‘ÇALIŞTAYA TÜM TARAFLAR KATILACAK’

Çalıştay için tüm siyasi tarafları davet ettiklerini hepsinin de olumlu yanıt verdiği bilgisini veren Koç şunları söyledi: “Bu toplantı için tüm taraflara çağrı yaptık ve tüm siyasi partiler de bu çalıştaya katılacakları yönünde olumlu yanıt verdiler. İnanıyorum ki, bu çalıştay sorunlara doğru çözüm önerilerini ortaya çıkaracak ve halkı, siyaseti rahatlatacaktır. Diğer parçalardan da katılım sağlanacak ve onlar da Güney Kürdistan’da yaşanan sorunların aşılmasında gerekli katkıyı sunacaklardır.”