Çok sayıda kurumdan 3 Ağustos açıklamaları

Aralarında KNK, KJAR, RJAK, HDP ve Yeşil Sol'un da olduğu çok sayıda organizasyon Êzidîlere yönelik soykırımım dokuzuncu yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada soykırımda hayatını kaybedenleri anarken, Özerk Şengal’in tanınmasını istedi.

KNK: ÖZERK ŞENGAL TANINMALI

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yönetim Konseyi, Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014’te başlayan soykırım saldırılarının yıldönümünde bir açıklama yaptı.

KNK, “Êzidî kadınlarının çatı örgütü olan Êzidî Özgür Kadın Hareketinin (TAJÊ) verilerine göre hala 3 bin Êzidi kadını kayıptır. On binlerce Êzidi kadın hala 2014 fermanının travmasını yaşamaktadır” diye hatırlattı.

Yaklaşık 12 devletin Êzidî halkına karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıdığını belirten KNK, “Bu soykırımın kabul edilmesi hem önemli bir adım hem de çok kritik bir siyasi belgedir. Ancak siyasi olarak soykırımın tanınması, soykırım yasalarının uygulanmaması ve sorumlularının yargılanmaması durumunda yetersiz olacaktır. Yaşanan soykırımın yasalarının belirlenmemesi, soykırımcıları yeni suçlara teşvik edecektir” diye ekledi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Şengal’in özgürlük gerillalarınca özgürleştirilmesi sonrası Türk devleti DAİŞ’in intikamını alırcasına farklı yöntemlerle Êzidî halkına yönelik saldırılara başladı. Türk devleti her gün Şengal’de okullara, hastanelere, özellikle öz savunma güçlerine yönelik saldırılara düzenlemektedir. Türk devletinin saldırılarının temel amacı Êzîdxan’da Êzidî halkından geriye bir şey bırakmamaktır.

Êzidî halkının yeni fermanlarla karşılaşmaması için öncelikle Türk devletinin saldırılarının durdurulması gerekiyor. Bu temelde öncelikli talebimiz Irak ve Birleşmiş Milletlerin (BM) bir an önce Şengal hava sahasını Türk devletine kapatmaktır.

Ayrıca Türk devleti, Kürdistan Bölgesi iktidarı ve Türk devleti arasında imzalanan 9 Ekim Anlaşmasının iptal edilmesi gerekiyor. Zira bu anlaşmanın amacı Êzidi halkına diz çöktürmektir.

Êzidîlerin yeni katliamlarla karşı karşıya kalmaması için kalıcı bir çözüme ihtiyaç vardır. Bu temelde BM, Irak’la birlikte Êzidî halk meclisi ile Êzidî kadın meclisi ile ortak bir çalışma yürütmelidir. Bu çalışmalarla Irak yasalarının uygulanarak Özerk Şengal’in tanınmasının önü açılmalıdır.”

KJAR: KADINLARI BİRLİĞİ EGEMEN ERKEK SİSTEMİNİ ORTADAN KALDIRACAK

Doğu Kurdistan Kadın Topluluğu (Civaka Jinên Rojhelatî Kurdistan-KJAR) yaptığı yazılı açıklamada, “İnsanlık düşmanları 74’üncü fermanla Şengal şahsında insanlığın tüm kazanımlarını işgal etmek istedi” dedi.

Açıklamada, “Hegemonik güçler DAİŞ şahsında Ortadoğu’nun her yerine hakim olmak istese de Kurdistan’daki kadın mücadelesi bunu boşa çıkardı. Şengalli kadınlar Önder Öcalan’ın fikir ve paradigması temelinde güç ve iradelerini tanıyarak toplumsal, askeri ve siyasi alanlarda örgütlendi” diye kaydedildi.

Doğu Kurdistan ve İran’da yaşanan isyana da dikkat çekilen açıklamada, “Saldırılar her geçen gün artarken kadınlar, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla tüm dünya kadınlarına örnek oldu (…) Kadınlar birbirlerinin acısını anlıyor ve birbirlerinden güç alıyorlar. Farklı yerlerdeki kadınların kurduğu ilişkiler coğrafya ve farklı kültürlerin kadınların birlik olmasının önünde bir engel olmadığını göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle son buldu: “KJAR olarak özgürlük yolundaki tüm şehitleri bir kez daha anıyor, egemen erkek zihniyetinin Êzidî halkı üzerinde, İran ve Afganistan’da devam ettiğini ve bunu kırmak için aralıksız mücadele edilmesi gerektiğini bildiriyoruz. Bu süreçte KJAR olarak, KJK’nin ‘Hegemon Erkek Saldırılarına Karşı Afgan ve Şengal Kadınlarının Yanındayız’ şiarıyla başlattığı kampanyayı oldukça anlamlı buluyor ve çalışmalarımızın bu temelde genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şüphesiz ki kadınların birliği egemen erkek sistemi ortadan kaldıracaktır.”

RJAK’TAN MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRME SÖZÜ

Kurdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), soykırımın yıl dönümüne ilişkin açıklamasında,  “Şengal’in YJŞ ve YBŞ güçlerince özgürleştirilmesi sonrası binlerce kadının evlerine geri dönmelerinin, Şengal’de öz yönetim sisteminin gelişmesinin ve güçlü bir kadın öncülüğünün ortaya çıkmasının önü açılmıştır” diye belirtti.  Açıklama “Şengal, bugün Türk devletinin DAİŞ zihniyetiyle gerçekleştirdiği saldırılarının hedefidir. RJAK olarak 3 Ağustos katliamının şehitlerini anıyor, mücadeleyi daha da güçlendirme sözü veriyoruz” şeklinde son buldu.

ÖZERK YÖNETİM: ŞENGAL DİRENİŞİNİ DESTEKLİYORUZ

Cizîre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi, Amûdê ilçesindeki meclis binası önünde yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Şengal’de meydana gelen bu soykırım, diğer fermanların bir devamıdır. Êzîdî halkımızı soykırımdan geçirmeyi amaçlayan kirli politikalar devam ediyor. Bu nedenle Êzidî toplumumuza örgütlülüklerini ve öz savunma sistemini daha da güçlendirme ve kendi yönetimleri etrafında kenetlenmeye soykırımı amaçlayan tüm politika ile projelere karşı ayaklanın çağrısı yapıyoruz. Son olarak bizler, İradeyi yenmeye yönelik tüm politikalara karşı Şengal direnişine desteğimizi ifade ediyoruz.”

DTK: ŞENGAL’İN STATÜSÜ TANINMALI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) şu açıklamayı yaptı: Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen bu ferman insanlığa karşı suçtur ve birçok devlet soykırım olarak tanımladı. 74’üncü Ferman’ın soykırım olarak kabul edilmeli ve bu fermana ortak olanlar uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır. DTK olarak, 9’uncu yıl dönümünde DAİŞ tarafından katledilen Êzidîleri saygıyla anıyor, Şengal’in statüsünün tanınmalıdır. Tüm Kürt kurumları ve siyasi partilere, kadim Êzidî halkını saldırılara karşı korumaya ve Şengal’in statü sahibi olması için çalışma içinde olmaya çağırıyoruz.”

YEŞİL SOL PARTİ: BİR DAYA YAŞANMAMASI İÇİN…  

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Twitter hesabında şu paylaşımda bulundu: “IŞİD çetelerinin saldırısı sonucu katledilen Êzidîleri saygıyla anıyoruz. Geçen 9 yılda yeni bir yaşamı inşa eden Şengal halkına yönelik işgal saldırıları devam ediyor. Bir daha saldırıların yaşanmaması için Êzidîlere yönelik katliam, soykırım olarak tanınmalıdır.”

HDP: SOYKIRIM TANINSIN

Halkların Demokratik Partisi (HDP), soykırımı kınayarak, "Tüm toplumu bu soykırımın tanınması ve bir daha yaşanmaması için sorumluluk almaya çağırıyoruz" dedi.  

DBP: DÜNYA KAMUOYUNU GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) şu açıklamada bulundu: "74’üncü fermanda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, Ezidîlerin DAÊŞ çetelerinin barbarlığına karşı yaşamı yeniden inşa edebilmesinin teminatı olan barışın tesisi adına tüm dünya kamuoyunu göreve çağırıyoruz. Ezidilere yönelik yapılan katliam soykırım olarak tanınmalı, Şengal’e statü verilmeli ve 3 Ağustos günü, 'Kadın Kırımı ve Ezidî Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü' ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz."

SOYKIRIM GÜNÜ İLAN EDİLMELİ

DBP Kadın Meclisi “Soykırımı tanımlayan ülkelerin, soykırım yapanların yargılanması için bir an önce harekete geçmeleri gerekmektedir” çağrısında bulunurken Kürt Kadın Birliği Platformu da katliam ve soykırımlara karşı ulusal birlik kurulması çağrısında bulundu.

Amed Barosu da soykırımın tanınmasını isterken İnsan Hakları Derneği (İHD) ise 3 Ağustos’un soykırımı anma günü olarak tanınmasını talep etti.