Kobanê TEV-ÇAND’da Newroz hazırlıkları tamam

Kobanê Baki Xıdo Kültür ve Sanat Merkezi üyeleri Newroz hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Kobanê Baki Xıdo Kültür ve Sanat Merkezi üyeleri Newroz hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. 

TEV-ÇAND üyeleri Bakurê Kürdistan’da öz yönetim direnişlerinde kahramanca direnen YPS’li devrimci genç yürekleri de “Denge Tıfınge YPS lı Sur’ê Zêde Tê” şarkısı ile selamlayacak.

Her alanda zorluklara karşı olağanüstü bir mücadele içerisinde olan Kürtler, kültür ve sanat alanında da önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Kobanê Baki Xıdo Kültür ve Sanat Merkezi üyeleri Newroz’u kutlamaya ve Bakurê Kürdistan’daki öz yönetim direnişlerini daha güçlü selamlamaya hazırlanıyor.

Yıllarca Baas Rejimi'nin baskısı altında kimliksiz yaşayan Rojavalı Kürtler, Newroz'da yaktıkları ateşin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile direniş ateşine dönüştüğünü belirtiyor. Kobanêliler, bu yıl büyük Newroz ateşini özgürlüğün ve direnişin sembolü Miştenur tepesinde yakacak.

Yıllarca Suriye rejimi tarafından kimlikleri kabul edilmeyen Rojava Kürtleri, tarihten bu yana yaktıkları Newroz ateşiyle tüm baskılara karşı durdu. Kürtler bulundukları her yerde bu akşam yüksek tepelere çıkarak tüm baskılara, işkencelere, yasaklara rağmen Newroz ateşini yakarak, Baas Rejimi'nin yarattığı kimliksizliği kendi kimliği ile direnişin ateşine çevirdi.

20 yıllık köklü bir geçmişe sahip Kobanê Kültür ve Sanat Merkezi de onca zaman önünden bir tek Kürdün dahi geçmesine izin verilmezken, Rojava devrimi ile birlikte Kürtlerin dil, kültür, sanat ve kimlik çalışmaları yürüttükleri bir toplumsal aydınlanma akademisine dönüştü adeta. 

Kültür ve sanat merkezleri, Rojava devrim sürecinin başlaması ile birlikte halkın ilk el koyduğu mekânlardan olurken, Merkez Seqafi (devlete ait kültür merkezi) de halkın denetimine aldığı ve kamulaştırdığı bir yer oldu. 

Kürtler buralardaki kültür merkezlerinde sanatsal pek çok aktivitelerini daha özgür ve etkin bir biçimde sürdürmeye başladı. 

Kültür ve sanat alanında yürütülen çalışmalara, gerek mücadeleleri gerekse de sanatları ile büyük emek harcayan Delila, Halil Dağ, Hozan Mizgin, Şehid Serhat, Şehir Hogir, Şefid Sekan gibi pek çok isim ışık oldu.

DAİŞ çetelerinin 15 Eylül 2014’te Kobanê’ye yönelik 3 koldan başlattığı işgal girişimi sonucu ilerlemesi ve birçok alanı işgal ederek kent merkezine gelmesi kentte büyük bir savaşa, yıkıma ve tahribata neden oldu.

Kobanê’nin 26 Ocak 2015 günü DAİŞ çetelerinden temizlenmesi ile birlikte kentteki yıkım net olarak ortaya çıktı.

‘YENİ KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ ÇALIŞMALAR İÇİN UYGUN DEĞİL’

DAİŞ çetelerinin işgal saldırılarından Kültür ve Sanat Merkezi de nasibini aldı. Kültür ve Sanat Merkezi DAİŞ çeteleri tarafından kullanılamaz hale getirildi.

Ancak bu durum dahi Kültür ve Sanat alanında çalışma yürüten sanat insanlarını yıldıramadı. 

Kobanê Kültür ve Sanat Merkezi’nin, DAİŞ çeteleri tarafından kullanılamaz hale getirilmesi ardından merkez yönetimi ve üyeleri demokratik özerklik yönetiminin kısmi desteği ile çalışmalarını yürütebilmek için yeni bir bina kiraladı. 

Ancak Kültür ve Sanat Merkezi’nin kiraladığı bina gerek gözlemlediğimiz kadarıyla ve gerekse de merkez üyelerinden edindiğimiz bilgiler esas alındığında Kültür ve Sanat faaliyetlerinin yürütülmesi için pek elverişli olmadığı ortaya çıkıyor.

‘BAKUR’DAKİ KÜLTÜR VE SANAT MERKEZLERİNDEN DESTEK ALDIK’

Konu ile ilgili konuştuğumuz Kültür ve Sanat Merkezi yöneticileri ve üyeleri DAİŞ çetelerinin kente yönelik işgal girişimi ile birlikte yaşanan ağır savaş nedeniyle eski merkezlerinde bulunan ve yine üyelerinin evlerinde bulunan müzik araç ve gereçlerinin tümden yandığını ve kullanılamaz hale geldiğini bu nedenle savaş sonrası süreçte çok zorluklar çektiklerini belirtti.

Yıkıcı savaş sonrasındaki süreçte en büyük desteği Bakurê Kürdistan’daki kültür ve sanat merkezlerinden aldıklarını belirten merkez yönetimi ve üyeleri, birçok müzik araç ve gerecinin bu merkezler tarafından gönderildiğini kaydederken, artan üye ve talep nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını aktardı.

Kültür ve Sanat Merkezi yönetimi ve üyeleri yaşanan sıkıntıların başında yeni merkezlerinin hem kiralık olmasından, kültür ve sanat çalışmalarının yürütülmesi için elverişli olmamasının geldiğini söylüyor.

Buna ek olarak artan üye sayısı nedeniyle müzik araç ve gereçlerinin eksikliğinden kaynaklı olarak sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor.

‘İNCE SİTEM: VERİLEN SÖZLER TUTULMADI’

Kültür ve Sanat Merkezi’nde görüştüğümüz yönetim ve üyeler DAİŞ çetelerinin kente yönelik işgal girişimi ile birlikte yaşanan ağır savaş nedeniyle müzik araç ve gereçlerinin tümden yanması ve kullanılamaz hale gelmesi sonrasında ulusal ve uluslararası alanda kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını da vurguladı.

Saz, keman, ud, gitar vb. müzik aletleri ve özelliklede kültür ve sanat bünyesindeki bölümlerde kıyafet sorunu olduğunu dile getiren yönetim ve üyeler, verilen sözlerin tutulmasını beklediklerini, ayrıca bu müzik araç ve gereçlerinin giderilmesi için tüm duyarlı kesimlere yardımcı olmaları çağrısında bulunuyor.

‘KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİMİZİN YENİDEN AÇILMASINI İSTİYORUZ’

Kürt kültürü ve sanatına daha büyük katkı sunmak istediklerini belirten TEV-ÇAND yönetimi ve üyeleri en büyük isteklerinin kültür ve sanat çalışmaları daha geniş ve daha aktif yürütebilecekleri yeni bir merkez kurulmasının olduğunu kaydetti.

Merkez yönetimi ve üyeleri kendileri için yeni bir merkez kurulması halinde Kobanê TEV-ÇAND olarak daha fazla gelişim göstereceklerini, Kürt kültürü ve sanatının gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılmasında kilit bir rol oynayacaklarını ifade ediyor.

TEV-ÇAND BÜNYESİNDE KADIN AĞIRLIĞI DİKKAT ÇEKİYOR

Rojava devrimi sosyal, siyasal ve kültürel bir devrim olmasının yanında özellikle de kadın devrimi. Gerek askeri ve savunma alanında, gerekse de demokratik özerklik yönetimine bağlı bütün kurumlarda kadının ağırlığı göze çarpıyor.

Kadınlar adeta Rojava devriminin mihenk taşı. Kültür ve sanat alanında da yürütülen çalışmalarda da kadınların ağırlıkta olması dikkat çekici bir düzeyde. Neredeyse hemen hemen tüm üyeler kadın denebilir. 

Bu durumu merkez yönetimi ve üyeleri sorduğumuzda “kadının devrim içinde devrim yaptığı” cevabını alıyoruz.

NEWROZ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Kobanê TEV-ÇAND üyeleri 2016 Newrozu’nda da gerek Kobanê halkına gerekse de TV başında gözü ve kulağı Kobanê Newrozu’nda olacak halklara görsel şölen sunmak için Mart ayı boyunca yürüttüğü çalışmalarını sergileyecek.

TEV-ÇAND üyeleri Newroz dün yaptığı son prova ile Newroz hazırlıklarını tamamladı ve Newroz kutlamaları için geri sayıma başladı.

...