Komploya karşı emsalsiz bir direniş sergilendi

15 Şubat’ın Kürdistan ve Ortadoğu halkları için kara bir gün olduğunu ifade eden YRK Komutanı Şiyar Şevger, Özgürlük Hareketi'nin tarihten çıkardığı derslerle işgalcilerin çıkardığını, bu nedenle işgalcilerin planlarını alt üst ettiğini vurguladı.

YRK Komutanı Şiyar Şevger, işgalcilerin geçmişteki Kürt halk önderlerine yaklaşımı ile benzer şekilde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı imha etmek istediğini, ancak direnişle Abdullah Öcalan ve Özgürlük Hareketi’nin daha da güçlendiğini ifade etti.

 Rojhilat Kürdistan Savunma Birlikleri (Yekîneyên Parastina Rojhilatê Kurdistanê, YRK) Komutanı Şiyar Şevger, ANF’ye verdiği demeçte 15 Şubat’ın anlamına değinerek şunları söyledi: “Öncelikle, işgalci devletlerin Önderliğimize dönük geliştirdiği komplonun yıl dönümüne yaklaşmaktayız. Bizim için, Ortadoğu halkları için kara gündür. Yurtsever, özgürlükten yana, kendi toprağı üzerinde ve kültürüyle yaşamak isteyen bir halk yarattığı için ona yöneldiler ve esir aldılar. Bu nedenle bu bizim için kara gündür.”

MESELE KÜRT HALKI OLDUĞUNDA TÜM İŞGALCİLER BİRLİK OLUYOR

Şiyar Şevger, komployla Kürt halkının tarihte maruz kaldığı pratiklerin güncellenmek istendiğine, mesele Kürt halkı olduğunda işgalcilerin birlikte hareket ettiğine işaret etti.

Şevger, şöyle dedi: “Tarihte nasıl ki işgalciler Ortadoğu halkının mücadelesini yok etmek istediyse, bu yönüyle Kürt halkının direnişine yöneldiler. Apocu hareket, Rêber Apo’nun ideoloji ve felsefesinin Ortadoğu’da çıkışı öncesi, Kürt hareketleri, Kürt direnişleri dört parça Kürdistan’da ortaya çıkmıştı, ancak işgalci düşman Kürtleri halk ve toplum olarak kabul etmedi, etmiyordu. İşgalci İran devleti de hiçbir zaman Kürtleri kabul etmedi, etmiyor da. Her zaman farklı yöntemlerle Kürt halkını yok etmek istedi, ortaya çıkan Kürt mücadelesini engellemek istedi, ona karşı zafer kazanmak istedi. Kürdistan’ın diğer parçalarında benzer durum vardır. Mesele Kürt halkı olduğunda tüm işgalciler birlik oluyor. Kuzey Kürdistan'daki Kürt hareketlerinde olduğu gibi Doğu Kürdistan'da da aynı şey oldu. Bu zihniyet tarihte pek değişmemiş, kültürüyle ve toprağında yaşamak isteyen ve bu durumu her gün tekrar eden halklara karşı hep aynı yaklaşımı benimsemiştir. Rengini, üslubunu değiştirir ama Kürt halkının imhasında hep aynı yaklaşımı benimsemiştir.”

DÜŞMAN NE KADAR İSTESE DE BAŞARAMAYACAK

YRK komutanı Şiyar Şevger, Mahabad Kürt Cumhuriyetinin Kürtler ve işgalciler için ne anlama geldiğini, Özgürlük Hareketinin tarihten dersler çıkardığını bu nedenle işgalcilerin planlarını alt üst ettiğini vurguladı.

Şiyar Şevger konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mahabad Cumhuriyeti'nin ayrılmasının halk için ne anlama geldiğini, ne yaptıklarını biliyoruz. Qazî Muhammed idam edildi. Daha sonra Kürt halkının birçok lideri bu şekilde yok edildi. Kürt halkının evrensel haklarını yaşamasına imkan tanımıyorlar ve Kürtler her zaman saldırıya uğradı. Özgürlük Hareketi tarihte bu olaylardan dersler çıkarmış ve yeni bir fikir ve felsefeyle yeni bir mücadele yaratmıştır. Ama bugün bir kez daha bu işgalci devletler Kürt halkını yeniden yok etmek istiyorlar, ortadan kaldırmak istiyorlar; çünkü Özgürlük Hareketi Kürt halkının özgür bir toplum olarak yaşama hakkı mücadelesini başlatmış ve Kürt halkının ile diğer halkların işgal edilmesine kabul etmiyor. Düşman bütün gücüyle Özgürlük Hareketi'ni ne kadar yok etmek istese de başaramayacaktır. Çünkü Özgürlük Hareketi, Kürt Halk Hareketi ve özgürlükten yana halklarındır.”

APOCU HAREKET TARİHTEN DERSLER ÇIKARAN BİR HAREKETTİR

YRK komutanı Şiyar Şevger işgalcilerin geçmişteki Kürt halk önderlerine yaklaşımı ile benzer şekilde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı da imha etmek istediğini ancak direnişle Abdullah Öcalan ve Özgürlük Hareketi’nin daha da güçlendiğini ifade etti.

Abdullah Öcalan’ın esaret sürecinde en büyük mücadele alanlarından birinin Rojhilat Kürdistan’ı olduğunu söyleyen Şevger, şunları ekledi: Geçmişte bu işgalcilerin Kürt halkının önderlerine yönelik yaklaşımı nasıl pratikleştirdiklerini, o hareketleri ortadan kaldırmayı başardığını dikkate aldığımızda, aynı şeyi Rêber Apo ve Özgürlük Hareketine karşı da uygulamak istediler ve bu temelde uluslararası komployu gerçekleştirip Rêber Apo’yu esir aldılar. Ancak ortaya çıkan sonuç Önder Apo ve Özgürlük Hareketinin öncekiler gibi olmadığını ve eskisinden daha güçlü hale geldiğini gösterdi. İşgalcilerin bu durumdan pişmanlık duyduğunu söyleyebiliriz. Önder Apo'nun İmralı'daki direnişi ile ülkemizi işgal edenlerin ve katillerin tüm planları suya düşmüştür. Apocu hareket tarihten dersler çıkaran, yaşanan eksiklikleri ve zaafları iyi analiz etmiş bir harekettir. 15 Şubat komplosunda Ortadoğu'nun ve dünyanın tüm işgalci güçlerinin parmağı vardır. Amaç, Önder Apo şahsında Kürt halkının mücadelesini ortadan kaldırmaktı. Ancak Kürt halkının işgalcileri ve katilleri yenildi. Kürt halkı emsalsiz bir direniş sergiledi. Önder Apo tutuklandığında, belki de en büyük mücadele Doğu Kürdistan'da yaşandı, işgalcilere de en büyük tepki bu oldu. Bu direnişlerde birçok bedel ödendi. Büyük şehadetler yaşandı. Bu şehitleri bir kez daha anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz. İşgalcilere büyük darbe vurdukları için Kürdistan'ın tüm şehirlerinde şehadete ulaşan şehitleri saygıyla anıyoruz.”