Köylülerin arazileri gasp edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Van, Şırnak ve Hakkari'de atıl durumda oldukları gerekçesiyle bazı tarım arazilerini satışa çıkardı. Bu kapsamda Erciş'te 73, Şırnak merkez ve Cizre'de 4, Hakkari'de 96 arazi satışa sunuldu.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krize çare arayan AKP hükümeti, Van, Şırnak ve Hakkari'de halka ait arazileri kamulaştırmak yerine halkın arazilerine el koydu. Çevre yolunun geçeceği arsalara bedelinin karşılığını vermek yerine bir arsayı 10 kişi arasında hisselendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, müzayedede açık artırma ile Van Erciş ilçesinde 73, Şırnak merkez ve Cizre'de 4, Hakkari Yüksekova'da 96 arazi satışa sunuldu.

Müzayede sonucunda tekliflerin bakanlıkça değerlendirilmesinin ardından arazileri satın alacak gerçek veya tüzel kişiler belirlenecek. Bu kişiler, satış fiyatlarına dair ödemenin yüzde 25'ini peşin ve kalan tutarı 24 ay vadeli olarak yapabilecek. Satışlardan elde edilecek gelirin tamamının kentsel dönüşüme aktarılması planlanıyor.

Bakanlığı ve kayyumların satışa çıkardığı söz konusu 73 tarlayı köylüler bugüne kadar zilyetlik olarak beraber kullanıyordu. Söz konusu Çevre Şehircilik satışın, tarlaları yıllardır birlikte kullanan köylüler arasında tartışma ve husumetlere yol açmasından endişe ediliyor.

AMAÇ BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKMEK

Konuyla ilgili görüştüğümüz köylüler söz konusu satışla yıllardır kullandıkları tarlaların ellerinden alınacağını ve zenginlere satılacağını belirterek, "Eğer köylü tarlayı alacak parayı veremez ise bu defa dışarıdan gelen kişilere satılacak. Burada amaç tarlalarımızı birine peşkeş çekmek. Bizim tarlalarımızı bize satmayı düşünüyorlar. Biz TOKİ istemiyoruz, tarlaları zaten yıllardır biz köylüler aramızda yıldan yıla değiştirerek kullanıyoruz. Yapılacak olan satış müzayedesine katılmayacağız. Bu satışa karşıyız" ifadelerini kullandı.