Kürdistan sınırlarında 80 kolber ve kasibkar katledildi

Kürdistan’ın sınır hattındaki bölgelerinde 2019 yılı içerisinde en az 80 kolber ve kasıbkar öldürüldü.

Kolbernews tarafından yayınlanan rapora göre, bir yıl içerisinde Kuzey, Doğu ve Güney Kürdistan sınırları arasında 80 kolber ve kasibkar öldürüldü. Mayın, dondurucu hava, çığ düşmesi ve İran rejim güçlerinin saldırılarında 183 kolber de yaralandı.

Katledilen kişilerden 54’ünün Türk güçlerinin kurşunlarına hedef olduğu kaydedildi.

Ayrıca 3 kolberin düşerek, 17 kolberin soğuktan donarak ya da çığ altında kalarak, 6 kişinin de kaza ve kalp krizi gibi nedenlerle hayatını kaybettiği bilgisi verildi.

Ölen ve yaralananların büyük çoğunluğu (168) Urmiye eyaleti nüfusuna kayıtlı iken, 70 kişinin Sine eyaletinden, 25 kişinin de Kırmaşan eyaletinden olduğu belirtildi.

KOLBAR VE KASIBKAR NEDİR, KİMDİR?

Kolber ya da “kolbar”, Kürtçede “kol” ve “bar” kelimelerinden türedildi. Kol “sırt”, bar “yük” anlamına geliyor. Kolberler, tehlikeli sınır hattında yük taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu yükte, sigara, cep telefonu, örtüler, ev eşyaları, çay ve nadiren alkollü içecekler bulunuyor. Güney Kürdistan ile Doğu Kürdistan arasındaki bu ticaretin gerçekleşmesi için tehlikeli yollardan gidiliyor. Getirilen malzemeler, Tahran gibi ticari merkezlerde çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak hayatları pahasına bu işi yapan kolberler ise çok cüzi miktarda ücret alabiliyorlar.

Kasıbkar, kolberlerin Güney Kürdistan’a giderek taşıdıkları malları teslim alan ve kent kent dolaşarak alıcı bulanlara deniliyor.

Kolbar ve kasıbkarlar, yaşları 13 ila 70 arasında değişen insanlardan oluşuyor. Aralarında ilk okul diploması olanlar da, üniversite diploması olanlar da var.

Doğu Kürdistan, İran rejiminin bilinçli politikaları ile yıldan yıla yoksullaştırıldı. Doğu Kürdistan, İran’daki en yoksul bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Diğer bölgelere göre burada daha az yatırım yapıldı, kalkınma kasıtlı bir şekilde frenlendi. Tarım ve sanayinin gelişmesinin önüne geçildi. Sonuç olarak, işsizlik değerleri de İran’ın diğer bölgelerine göre en yüksek düzeye ulaştı.

Ayrımcılık, baskı ve yoksullaştırma politikaları karşısında, kaçak yük taşımak bir tercih değil, hayatta kalmak için zorunlu bir hale geldi.

SİSTEMATİK YARGISIZ İNFAZLAR

Kolberlar, İran rejiminin sistematik olarak düzenlediği saldırıların yanısıra zorlu hava koşulları ve tehlikeli coğrafik koşullar nedeniyle de hayatları pahasına, geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Her yıl onlarca kolber, tam bir cezasızlıktan yararlanan İran güçlerinin saldırılarında hayatını kaybederek, çok sayıda kolber de kötü hava koşullarının kurbanı oluyor.