Kürtçe yasağına din örtüsü

DBP Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Perperok Kreşi'nde Kürtçeyi yasaklayan Van kayyumu, ‘değerler’ dersi adı altında din dersi vermeye başladı.

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve Kürtçe hizmet veren Perperok Kürtçe Kreşi'nde verilen Kürtçe eğitimi yasaklayan Van kayyumu, şimdi de 4-6 yaş arasında eğitim gören çocuklara din dersi vermeye başladı.

İki yıl önce açılan ve tamamen Kürtçe eğitim veren Perperok Kürtçe Kreşi'nde yüzlerce çocuk yetiştirildi. Ücretsiz olan Kürtçe kreşe, Van halkı yoğun ilgi gösteriyordu. Çocuklar anadilleriyle konuşuyor; şarkıları, tekerlemeleri, hikayeleri, renkleri, sayıları öğreniyordu. Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ilk Kürtçe kreş sayesinde Kürt çocukları ilk defa Van’da anadilleriyle eğitim görüyordu. Tüm bu özellikleri nedeniyle belediyenin gaspından sonra atana kayyumun ilk hedefi haline geldi. Kreşte anadilleriyle eğitim gören çocukların anadiller yasaklandığı gibi çocukların ve eğitmenlerin Kürtçe konuşması yasaklandı.

DEĞERLER ADI ALTINDA DİN DERSİ

Bununla yetinmeyen kayyum ve yönetimi, kendi dillerinde eğitim görmesi ve oyunlar oynaması gereken 4 yaşındaki çocuklara din dersi vermeye başladı. ‘Değerler’ dersi adı altında verilmeye başlanan din dersi için de Van Müftülüğü tarafından bazı kişiler görevlendirildi. Çocuklara haftanın 5 günü boyunca her gün bir saat müftülüğün görevlendirdiği kişiler tarafından din dersi verilmeye başlandı.

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ

Çocukları kreşte olan aileler, tepkilerini şöyle dile getirdi: “Kreşte din dersine ne gerek var. Zaten bu yaştaki çocuklar, din dersinden ne anlar ki? Müftülük gitsin camilerde din dersi versin. 4 yaşındaki çocuklara din dersi verilir mi?”