Kürtler ellerindeki kartları açtı: Bağdat'la tamam mı devam mı?

Bağdat’taki Kürt parlamenterler, temsilcileri ve oyları olmadan dün Irak parlamentosundan geçirilen 2018 yılı bütçesine karşı ellerindeki kartları ve izleyebilecekleri politikaları tartışmaya açtı.

Mayıs ayında yapılacak Irak parlamento seçimlerinin boykot edilmesi ve Irak’tan tamamen çekilme gibi seçeneklerinin masada olduğu belirtiliyor.

KÜRTLERSİZ BÜTÇENİN SİYASİ SONUÇLARI

Kürt parlamenterlerin boykot etmesinden ötürü oylarını kullanmamalarına rağmen dün Irak parlamentosundan geçirilen 2018 yılı bütçesi beraberinde yeni tartışmalar getirdi. Başlatılan tartışmalar Irak Merkezi Hükümeti ile Bölgesel yönetim arasında ciddi siyasi krizlerin kapıda olduğunu gösteriyor.

Kürt parlamenter, siyasi parti temsilcilerinin dikkate alınmadıkları için ellerindeki kartları kullanma yönünde bir tartışma başlattı.

IRAK’TAN ÇEKİLME SEÇENEĞİ!

Kürtlerin iradesinin yansımadığı oylama ile bütçenin kabul edilmesinden sonra Kürtlerin ellerindeki kartlara ve yaşanan tehlikelere dikkat çeken YNK Irak Parlamentosu Grup Başkanı Arez Abdullah, ellerindeki seçeneklerden birinin Irak’tan çekilmek olduğunu belirterek, “Bütün Kürt siyasi taraflar ortak ulusal bir tavır almalı. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümeti bütçe yasasına karşı tavrını ortaya koymalı” dedi.

Yaşanan sürecin ciddi tehlikeleri olduğuna dikkat çeken Abdullah şöyle konuştu, “Önceki yılların aksine, bu yıl bizi dinlemediler. Milletimizin meşru talepleri ihlal edilmeye çalışıldı. Bana göre bu bir intikamdır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Bağdat yönetiminin arasındaki ihtilafın intikamıdır. Kürdistan Bölgesi'ne karşı yapılan anayasaya aykırıdır ve etik değildir.”

YENİ BİR SİYASİ CEPHE DEVREDE

Abdullah yaşanan krizle yeni bir siyasi cephenin güçlenerek devreye girdiğine dikkat çekerek, “Bu yeni siyasi bir cephenin güçlendiğini gösteriyor. Bu yeni cephenin amacı Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü ortadan kaldırmak veya zayıflamaktır. Çoğunluk esasına göre yasaları geçirmeyi ve politikayı belirlemeyi hedefliyor. Bu Kürdistan halkının geleceği için çok tehlikeli” diye konuştu.

Abdullah, yaşanan sorunlara karşı bölgesel yönetimin kendi içinde kurumları güçlendirmesi gerektiğini altını çizerek şöyle devam etti, “Yönetim ile vatandaş arasında güven yeniden inşa edilmeli. Siyasi partiler arasındaki ilişkiler normalleşmeli. Şimdi ve gelecek Kürdistan halkının karşı karşıya kalacağı tehlikeler karşında tek ses olmalı ve tek tavır takınmalıyız” ifadelerini kullandı.

BAĞTAN’DAN ÇEKİLME SEÇENİĞİ

Irak Parlamentosu KDP Grubu Sözcüsü Renas Cano, Kürt grupların Bağdat'ta siyasi süreçten çekilmesi gerektiğini söyledi.

Cano, Irak Parlamentosu'nda Kürtlerin itirazına rağmen 2018 bütçe yasa tasarısının onaylanmasına ve ellerindeki karta ilişkin şu ifadeleri kullandı, “Elimizdeki kart Irak'ta siyasi süreçten çekilmemizdir. Çünkü bütçe parlamentoda Kürdistan Bölgesi'nin talepleri yerine getirilmeden onaylandı. Bu yüzden tek yok çekilmemizdir. İlk etapta parlamentodan çekilmeliyiz ki milletimize mahcup olmayalım.’’

KÜRT LİDERLER TOPLANMALI

Irak Parlamentosu’ndaki KDP Grup Başkanı Erefat Kerem da Kürt siyasi liderlerin durumu değerlendirmek üzere acil toplanması gerektiğini belirtiyor.

Kürt siyasi liderliğine Irak'taki seçimleri boykot etme önerisinde bulunduklarını dile getiren KDP'li parlamenter Kerem, “Irak'ta siyasi süreçten çekilmek ikinci seçenektir. Çünkü yapılan işler onu gösteriyor ki artık Kürtlerin Bağdat’ta bulunması bir anlam ifade etmiyor” diye konuştu.

GORAN VE YEKGIRTU NE DİYOR?

Bütçe yasasının Kürtler olmadan kabul edilmesi tartışmalarına katılan Irak Parlamentosu Goran Hareketi Grup Başkanı Emin Bekir Muhammed, “Yaşananlar Kürdistan Bölgesi'nin yanlış siyasi kararın bir sonucudur” ifadeleriyle değerlendirdi.

Irak Parlamentosu Yekgirtu Grup Başkanı Musena Emin ise Kürt siyasi liderliğin, çoğunluk esasına dayalı ve uzlaşıdan uzak bir şekilde her şeyi yapmaya çalışan Bağdat'ın politikasına karşı bir tavır alması gerektiğini söyledi.

Bağdat'ın takındığı tavrı önlemek için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Emin şöyle konuştu, “Kürdistan Bölgesi'ne karşı Bağdat'ın bu tavrının devam etmesini önlemek için uluslararası toplumun tavrına ihtiyacımız var. Uluslararası toplumu harekete geçirmemiz lazım. Çünkü Haydar Abadi'nin uyguladığı yöntem çok tehlikeli. Parlamentodaki Kürt grupları, durumu yakından takip etmeli, her iki tarafın yükümlülüklerini gözetmeli.”