Kürt yurtsever İsmet Timurtürkan yaşamını yitirdi

Almanya'da tedavi gören Kürdistanlı yurtsever İsmet Timurtürkan, yaşamını yitirdi.

Avrupa’da 19 yıldır sürgün hayatı yaşayan Kürdistanlı İsmet Timurtürkan, Almanya'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Riha-Pirsus'ta 1971 yılında doğan İsmet Timurtürkan, 2006 yılında faşist Türk devletinin baskılarından dolayı Kıbrıs’ta iltica talebinde bulunmuştu.

Yedi çocuk babası olan yurtsever Timurtürkan, uzun yıllar kanser hastalığıyla mücadele etti, Avrupa’nın birçok ülkesinde tedavi gördü. Uzun yıllar sürgün hayatı yaşayan Timurtürkan, hastalığına rağmen siyasi mücadelesini sürdürdü.

Yaklaşık iki yıl önce Avrupa genelinde PKK’nin yasaklı listelerden çıkarılması için başlatılan imza kampanyasına da aktif bir şekilde katılan Timurtürkan, tek başına 22 bin imza toplamıştı.

'GERİLLA DİRENİŞİNİ BÜYÜTMELİYİZ' DEMİŞTİ

Yine 11 Haziran 2022 tarihinde ajansımıza konuşan Timurtürkan, "İmza kampanyasına katılmamın en büyük etkeni; ülke ve Kürdistan özlemimin getirdiği sorumluluklar" demişti.

Yurtsever Timurtürkan, geçmişte ANF’ye yaptığı değerlendirmelerde özgürlük hareketine ve özgürlük hareketinin fedailerine karşı borçlu olduğunu ifade etmiş ve şöyle demişti:

"Kürdistanı savunan tek güç PKK’dir. Bilindiği gibi faşist TC öncülüğünde başlatılan bir soykırım savaşı hâlâ devam ediyor. PKK ve gerilla destansı bir direniş sergiliyor. Verilen bu direnişe ancak bu şekilde cevap olabileceğimi düşündüm. Bugün Kürdistan dağlarında Kürdistan’ın evlatları bizim için gece gündüz, uykusuz, aç susuz bir şekilde savaşıyor. Bizim de bu temelde yaklaşmamız gerekiyor. Her Kürdün seferberlik ruhu ile imza toplamasını, gerillanın ve PKK’nin nasıl bir hakikat savaşını yürüttüğünü dost düşman herkese göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Gerillanın direnişini büyütmek hepimizin temel görevi olmalı. Bizler bu çalışmayı amacına ulaştırarak Kürt halkının kahramanlarına armağan edeceğiz. Süreç onuruna, namusuna, şerefine sahip çıkma dönemidir. Aksini iddia eden bu onur mücadelesinden kaçmak anlamına gelir."

Kıbrıs’ta bulunan Teofilos Kürt Kültür Merkezi de İsmet Timurtürkan için başsağlığı mesajı yayımlayarak, "Ülke ve Kürdistan özlemini sürekli yüreğinde taşıyan İsmet arkadaşımız ile özgür Kürdistan uğruna kahramanca savaşıp şehit düşen tüm arkadaşlarımızın hayalini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

İsmet Timurtürkan’ın cenazesi 18 Eylül Çarşamba Almanya’dan memleketi Pirsus’a uğurlanacak.