Kürtçe eğitim dili olmalı

Eğitim-Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir, ana dilde eğitimin seçmeli derslere sıkıştırılmasını doğru bulmadıklarını, Kürtçenin de eğitim dili olmasını savunduklarını söyledi.

Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir, seçmeli ders tercihlerinde veli ve öğrencilerin Kürtçeyi tercih etmelerinin, sahiplenme açısındaN önemli olduğunu söyledi.

Türk eğitim-öğretim sisteminde Kürtçe de seçmeli ders olarak bulunuyor. Konuyla ilgili ANF’ye konuşan Eğitim-Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir, eğitim-öğretimde her türlü yönlendirme ve ideolojik yaklaşıma karşı bilimsel, akademik, ana dilinde, laik ve demokratik eğitimi savunduklarını hatırlattı.

Eşbaşkan Murat Balıkesir, özellikle AKP iktidarı ile eğitimde dini vakıf, dernek, cemaatlerin daha aktif olması ve iktidarın bu çevreleri destekleyen, önünü açan politikalar ortaya koymasının birçok konuda tartışma yarattığını söyledi. Bu tartışmaların yapıldığı alanlardan biri de seçmeli derslerde özellikle dini içerikli derslerin milli eğitim müdürlükleri ve okul idareleri tarafından zorla seçtirilmesi olduğunu ifade etti.

Balıkesir, “Her yıl velilerimize, öğrencilerimize kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyoruz. Seçmeli dersleri öğrenciler ve velileri seçmelidir. Okul idareleri ve milli eğitim müdürlüklerinin yönlendirmeleri ile seçilmemelidir. Öğrencilerin ilgi, yetenek, becerileri dikkate alınarak ders seçimleri yapılmalıdır” dedi.

ANA DİLDE EĞİTİMİ SAVUNUYORUZ

Sendika olarak tüzüklerinde belirtildiği gibi ana dilde eğitimi savunduklarını dile getiren Balıkesir, şöyle konuştu: “Biz her çocuğun ana dilinde eğitim almasının bir hak olduğunu ve bunun uluslararası sözleşmelerde yer aldığı gibi yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyor ve mücadelesini veriyoruz. Eğitimin ana dilde, bilimsel ve demokratik olmasından yanayız. Ana dilde eğitimin seçmeli derslere sıkıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Bunun yanında çocuğun kendi ana dilinde derslerin seçmeli de olsa tercih etmelerinin önemli olduğunu ve duyarlılık oluşturması açısından gerekliliğinden yanayız. Seçmeli ders tercihlerinde velilerimizin de öğrencilerimizin ana dilinde seçmeli dersleri tercih etmeleri, kendi dilini sahiplenmeleri son derece anlamlıdır.”

HER YERDE KÜRTÇE KONUŞULMALI

Bu süreçte seçmeli ders tercihlerinde bir daha velilerle çağrıda bulunmak istediklerini söyleyen Balıkesir, şunları ekledi: “Gerçekten çocuklarımızın gelişimi açısından haftada iki saatlik bir dil eğitiminin yeterli olmadığını biliyoruz. Bunu arttırmak ve geliştirmek için seçmeli derslerde ana dilde derslerin tercih etmelerinin önemli olduğunu belirtmek isteriz. Ana dilin korunması ve geliştirilmesi için elbette okullarda yerini alması son derece elzemdir. Aileler, sadece okulda değil, evden başlayarak yaşamın her alanında çocuklarıyla ana dilinde konuşmayı tercih etme sorumluluğunu hissetmeli.”