‘Kürtler İçin Adalet’ kampanyası başlatıldı

Kerkük’te aydın, siyasetçi, aktivist ve hukukçuların öncülüğünde PKK’nin listeden çıkarılması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle ‘Kürtler İçin Adalet’ kampanyası başlatıldı.

Kerkük’teki Diyalog Merkezi’nde dün gece çok sayıda aydın, siyasetçi, aktivist ve avukatın katılımıyla gerçekleştirdiği basın toplantısıyla ‘Kürtler İçin Adalet’ kampanyası başlattı.

Basın toplantısında Kerkük’lüler, tüm halkı PKK’nin "terör listesi"nden çıkarılması kampanyasına katılmaya ve herkesi ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ kampanyasına destek vermeye çağırdı.

 Basın toplantısında konuşan siyasi gözlemci Letîf Fatih Ferec, “Dünyanın dört bir yanından birçok filozof, yazar ve aydın tarafından ‘Kürtler için Adalet’ adlı uluslararası bir kampanya başlatıldı, kampanyanın amacı PKK’nin terör listesinden çıkarılmasıdır. PKK terörist değildir ama 80’li yıllardaki adaletsiz uluslararası süreçte özgürlük hareketinin adı da terör listesine eklenmiştir. Gerçek terörist PKK değil, Türk devletidir.

Dünya genelinde giderek artan birçok sayıda parlamenter ve senatör, PKK’nin terör listesinden çıkarılması ve İmralı adasında haksız yere tutulan Abdullah Öcalan’nın serbest bırakılmasını talep ediyor” diye konuştu.

Kürtleri kampanyada daha fazla rol oynamaya çağıran Ferec, “Artık dünyaca ünlü filozof ve aydınlar, Nobel ödüllü sahipleri de Öcalan’ın serbest bırakılması ve PKK’nin terör listesinden çıkarılması için seslerini yükselttiler. Kürtler, özellikle de tarih boyunca zulme uğrayan Kerkük Kürtleri bu duruma sessiz kalmamalı. Bu nedenle bu kampanyada daha büyük bir rol oynamamız gerekiyor” dedi.

Uluslararası hukuk uzmanı Hejar Kakeyî de basın toplantısında yaptığı konuşmada, şunları belirtti:

“Bugün burada PKK’nin terör listesinden çıkarılması ve Sayın Öcalan’ın serbest bırakılmasına yönelik başlatılan’Kürtler için Adalet’ kampanyasına desteğimizi ifade etmek için buradayız. Dünya çapında bu kampanya üzerinde yapılan çalışmalar Kürtler için önemli bir adımdır. Biz Sayın Öcalan’a parti lideri olarak bakmıyoruz, Sayın Öcalan’a bir parti liderinden daha öte görüyoruz. Sayın Öcalan bir Kürt lideridir. 2014 DAİŞ savaşında Ortadoğu’yu DAİŞ’e karşı kanıyla savunanlar Apocu’lardı. Demokrasiden bahseden devletlerin DAİŞ’in müttefiki olduğu tüm dünyaya belgelerle kanıtlandı.

Bugün Kerkük’te ‘Kürtler için Adalet’ kampanyasını duyuruyoruz ve ilerleyen günlerde halkın bu kampanyaya daha fazla katılacağını ve kampanyanın temeli olacağını umuyoruz. Yurttaşlarımızdan, PKK’nin terör listesinden çıkarılması ve Öcalan’ın özgürlüğü için kampanyayı imzalamalarını istiyoruz.” 

Kerküklü siyasetçi Mela Ferman Mihemed de "Son derece haksız bir şekilde listeye alınan PKK’nin adının terör listesinden çıkarılması, PKK’nin yararına olacağı kadar Türkiye’nin de yararına olacaktır. Irak hükümetinin Kürt devrimcilerini ortadan kaldırarak bir sonuca varamadığı konusunda Türkiye’nin, Irak hükümetinin tecrübesinden bir ders alması gerekiyordu. Ama şimdi Türkiye de aynısını yapıyor. Türkiye’nin kaderi Irak’taki Baas rejiminden daha iyi olmayacak” dedi.