Leyla Güven'in duruşması görüldü

Rehin tutulan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında 'Sayın Öcalan' ifadesi nedeniyle açılan davanın duruşması görüldü. Savcı hapis cezası istedi.

Yargıtay’ın 2012 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a atfen kullanılan ‘Sayın’ ifadesini “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirdiği emsal karar bulunmasına rağmen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında, "Sayın Öcalan" ifadesini kullandığı gerekçesiyle Hakkari 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması görüldü.
Hakkında aynı gerekçe ile Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılmış bir dava bulunan Güven'in vekilliği, 4 Haziran 2020’de gasp edilmişti. Yargılandığı iki dava dosyasında Güven’e "suç ve suçluyu övmek" ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamaları yöneltiliyor.
Hakkari 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Leyla Güven rehin tutulduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
Güven, "Yaptığım açıklamalarda suç teşkil edecek bir husus olduğunu düşünmüyorum
Yine SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanan Güven'in avukatı Serdar Çelebi de "Birçok yargı kararında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında bu ifadenin suç olmadığı belirtilmiştir" diye konuştu.
Savcı, Güven'in 3 ila 5 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
Ek süre talebini kabul eden heyet, duruşmayı  22 Eylül'e erteledi.