Matemden yeni yaşama: Şengal toprakları

Şengal halkı, büyük zulme rağmen topraklarına dönerek yaşamı yeniden inşa ediyor. Bu topraklar, halka direnmeyi, acıyı öfkeye dönüştürmeyi öğretiyor.

73 fermanla birlikte göç etmek zorunda kalan Şengal halkı, tekrar topraklarına dönüyor. Şengal ve ona bağlı köy, kasaba tüm yerleşim alanları, halkın dönüşüyle yaşam bulmaya başlıyor. DAİŞ’in harabeye dönüştürdüğü yaşam alanları insansız ve matem havasındaydı. İnsanları ile buluşan bu topraklar, celladına karşı direnmeyi, acıları öfkeye dönüştürmeyi öğretiyor.
Xanesor kasabasında da fermanın izlerini tüm sokaklarda ve hatta bakışlarda görmek mümkün. Şengal halkı, acıları ile düşmanına öfkesini büyüterek topraklarına tutunmayı öğreniyor. Adule’nin Dewreş’e  sevdası gibi...

ÖRGÜTLENMEK DE KUTSAL

Halk, kendisini örgütlemeye kavuşturan mekânları kutsallıklarının bir parçası olarak görüyor çünkü hayatta kalmak için örgütlülüğün elzem olduğunun farkında. Halk Meclisi de bunlardan biri. Meclis binasının girişinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mam Zeki'nin posterleri dikkat çekiyor. Yine Kürt Halk Önderi'nin kaleme aldığı şiirin Kurmanciye çevrilmiş hali de meclis binasında.

Xanesorlular her gün hummalı bir çalışma temposu dikkati çekiyor. Harabeye dönüşmüş yaşamı onarmak ise mücadelenin bir parçası sayılıyor.

 Xanesor'da yaşama en çok da çocuklar renk veriyor. Xanesor Parkı çocukların kalbi gibi; onların her şeye rağmen ağız dolusu güldükleri yer.