Maxmûrlu anneler kararlı: Ambargo kaldırılana kadar buradayız!

Maxmûrlu anneler, ambargoya karşı 4 gündür oturma eyleminde. Anneler, KDP'ye tepki göstererek, sonuç alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Maxmûr’daki ambargonun kaldırılması için Maxmûr Barış Anneleri’nin KDP asayişinin kontrol noktasında başlattığı oturma eylemi, 4’üncü gününde devam ediyor. KDP tarafından uygulanan ambargo ise yaklaşık 50 günü geride bıraktı.

Maxmûrlu Barış Anneleri, ambargonun kaldırılması için KDP ve Başur hükümeti yetkilileri ile görüşmek için 4 gün önce Hewlêr’e gitmek istedi. Asayişten sorumlu kişilerle görüşmek isteyen Barış Anneleri, pêşmergeler tarafından hakaretlere ve saldırıya maruz kaldı. KDP asayişi, kente girişi engelleyince, anneler oturma eylemi başlattı.

KARA: HASTALARIMIZ ÖLÜYOR!

Oturma eylemi yapan Barış Anneleri'nden Meryem Kara, KDP’ye tepki göstererek, "Bu tutumdan vazgeçin, binlerce insana uyguladığınız ambargoyu kaldırın" dedi.

Kara, şunları söyledi:

“Elinizi birbirinize verin, biz kardeşiz, Kürtlerin hepsi birdir. Bizim birbirimizden başka kimsemiz yok. İnsanlık ve özgürlük için çalışın. Bu ambargoyu üzerimizden kaldırın. Asayiş hastalarımızı geri çeviriyor; tedavi olmasına izin vermiyor. Hamile kadınlar geliyor, geçişlerine izin verilmediği için karınlarında çocukları ölüyor. Kanser hastaları kontrol için geliyor, asayişten çevriliyor. Ameliyatlı olan insanlarımız asayişten çevriliyor. Kampta ilaç kalmamış, kampa ilacın girmesine dahi izin verilmiyor.”

WAN: SONUÇ ALANA KADAR EYLEMDEYİZ

Eylemde yer alan annelerden Şerbet Salih Wan da şöyle konuştu: “Başur yönetiminden bu uygulamalardan, üzerimize uyguladığı ambargodan vazgeçmesini istiyoruz. Bunun için buradayız ve eylemimiz, sonuç alana kadar bırakmayacağız. Biz Barış Anneleri'yiz. Kimseyle savaşmaya gelmedik. Barış mücadelesini vermeye geldik buraya. Kimsenin topraklarında gözümüz yok, kimsenin topraklarını almak için burada değiliz. Burası Kürdistan topraklarıdır, biz de burada yaşamaya gelmişiz ve yıllardır yaşıyoruz. Bu anneler ne için buradadır, diye düşünmüyorlar bile.”

BELEDİYE EŞBAŞKANI İLHAN: ANNELERİN YOLU KESİLİYOR

Annelerle birlikte eylemde yer alan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı Belediye Eşbaşkanı Leyla Arzu İlhan, ambargoya son verilmeden eylemlerini bitirmeyeceklerini söyledi. İlhan, şunları dile getirdi:

"49 gündür Hewlêr kapıları bize kapatılmış. Başur yöneticileri ile görüşmek istedik. Ancak asayiş bizi Hewlêr'e sokmadı. Yolumuzu kesti. Biz de o yüzden asayişin önünde oturma eylemine başladık. Amacımız, bu ambargonun kaldırılmasıdır. Bize karşı uygulanan hukuksuzluğun kaldırılmasını istiyoruz. Yaşadığımız mağduriyetlerin görülmesini istiyoruz. Yöneticiler tarafından bize karşı izlenen bu düşmanca politikalardan vazgeçilmediği sürece eylemimizi bitirmeyeceğiz. 
Kampımızın tüm mücadelesi ulusal birlik, Kürt birliği olmuştur, bundan sonra da öyle olacak. Yaşamımızı bunun için feda etmişiz. Yaşamlarını mücadeleye adayan ve tek amaçları Kürdistan mücadelesi ve ulusal birlik olan annelerin yolu kesiliyor. Annelerin yolunun kesilmesinin hiçbir izahı olamaz. Hiç kimse de izah edemez. Yolumuzun kesilmesinin kararını veren yöneticilerle görüşüp, bu ambargo kaldırılmadan buradan ayrılmayacağımızı bilmelerini isteriz.”