Maxmûrlu eğitimciler: Ana dil hakkı gasp ediliyor

Maxmûrlu eğitimciler, Türk devletinin Kürtçe düşmanlığını protesto etti, ana dil hakkının gasp edildiğine dikkat çekti.

Şehit Rustem Cudi kampı eğitimcileri, Kuzey Kürdistan’da Kürtçenin resmi dil olması için bir basın açıklaması düzenledi.

Şehitler için yapılan saygı duruşunun ardından Kürtçe öğretmeni Sadık Benek, basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, “Tüm uluslar kendi dilleriyle tanınırlar. Kültür, sanat, bilim ana dilde eğitimle öğrenilir. Toplumlar bu şekilde gelişim gösterir ve birikimlerini bir sonraki nesillere aktarır. Ülkemiz Kürdistan’da evrensel ve doğal olan hakkımız Kürt çocuklarının ellerinden gasp edilmiştir. Kendi ana diliyle 7 yaşına kadar büyüyen ve etrafını bununla tanıyan Kürt çocukları ne yazık ki bu yaşlarda okula başlayınca baskı ve asimilasyonla karşı karşıya kalıyor. Çocuklar bu bilinçte ve duyarlılıkta olmadığı için asimile ediliyorlar" denildi.

'SEÇMELİ DERS OLMASINI KABUL ETMİYORUZ'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda ana dili öğrenmek çok önemli bir yer tutuyor. Tarihte her ne kadar derin ve önemli bir yer tutsa da günümüzde Kürt dili işgalcilerin asimilasyonunun etkisi altında kalıyor. Ancak dil, canlı bir varlık olduğu için öğrenilmesinin önünü kimse tutamaz. Bunun örneğini Kürt halkında ve benzer durumu yaşayan başka halklarda görmek mümkün. Egemenlerin ve faşist devletin Kürt dilini resmi ana dil olarak kabul etmemesi ve eğitimine izin vermemesi onların Kürt düşmanlığıyla birebir alakalı bir durumdur. Örneğin Türkiye ve Kürdistan’da Kürçe konuşmak ve şarkı söylemek bir suç olarak ele alınıyor. Bunun yanı sıra Doğu Kürdistan’da Zara Muhammedi isimli Kürtçe öğretmeni Kürt çocuklarına ana dillerini öğrettiği için cezalandırıldı.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de 14 üniversitede Almanca, 11 üniversitede Fransızca, ilkokuldan üniversiteye dek tüm okullarda İngilizce zorunlu ve resmi eğitim dili olarak ele tanınıyor. Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca dilleri öğretiliyor. Ancak yerli halkların dilleri siyasi nedenlerle yasaklanıyor. 2022/2023 eğitim öğretim sezonunda Kuzey Kürdistan’da Kürtçe bir seçmeli ders olarak bırakılıyor.

Şehit Rustem Cudi kampı eğitimcileri olarak Kürtçenin Kürdistan’da seçmeli bir ders olarak sunulmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu kendini ve dilini inkar etmektir. Türkler ve Kürtler birlikte yaşıyor, nasıl ki Türkçe resmi dil ise Kürtçenin de aynı şekilde resmi dil olması gerekiyor.”