'Mazlum ve Agit çizgisi belirleyicidir'

YJA STAR komutanlarından Eylem Roni, PKK tarihinde Mazlum ve Agit çizgisinin öne çıktığını; Mazlum’un Agit’i örgütlediğini, Agit’in de Mazlum’un mirasına sahip çıktığını söyledi.

YJA STAR komutanlarından Emine Erciyes ve Eylem Roni, Kahramanlık Haftası vesilesiyle ANF’ye Mazlum ve Agit şahsında kahramanlık geleneğini anlattı. 

YJA STAR komutanlarından Emine Erciyes, Kahramanlık Haftası’nın 21 Mart’tan 28 Mart’a olan süreci, yani Mazlumlar’dan Agitler’e olan süreci ifade ettiğini hatırlatarak, “Çağdaş Kawa olarak direnişi kendi şahsında somutlaştıran Mazlum yoldaş ve gerillanın ilk adımlarını Kürdistan dağlarında atan komutan Agit yoldaştan bugüne yüzlerce kahraman Kürdistan dağlarında mücadele etti. Kürdistan tarihinde bizim Agit kültürü dediğimiz bir yiğitlik kültürü var. Agitler, topluma saldırıya ve egemenliğe karşı, hiçbir güç onları örgütlemeden öz iradeleriyle toplumu savunmaya kalkışmış. Bunun örnekleri Kürdistan tarihinde çoktur. Örneğin Derwêşê Evdî bunlardan biridir. PKK, bu tarihsel kahramanlığın en zirve düzeyde yaşandığı bir gerçekliği ifade ediyor” dedi.

DİRENİŞ KÜLTÜRÜNÜN MANİFESTOSU

Türk devletinin daha PKK oluşmadan, yani onların deyimiyle yılanın başı daha küçükken ezme temelinde, öncü kadrolarını yakalama, zindanda marjinalleştirme ve teslim alma temelinde yöneldiğini kaydeden Erciyes, şöyle devam etti: “Mazlum yoldaş da öncü bir kadroydu. Yapacağı eylem, Kurdistan’ın direniş kültürünü oluşturan bir eylem olacaktı. Dayatılan teslimiyete karşı Mazlumlar şahsında kahramanlık direnişi yaratıldı. Mazlum yoldaş ile başlayan direniş, Kemaller, Hayriler ve Ferhatlar ile devam etti. Damla damla kendini eriterek yaratılan irade, zindanlardan dağlara verilen bir direniş mesajıydı. Şüphesiz zindanlardaki direnişe cevap, 15 Ağustos ve Agit yoldaşın çıkışıdır. İlk mermiyle başlayan ve bugünlere kadar Kürdistan dağlarının her yerine yayılan bir kahramanlık sürecinin başlatılmasıdır.”

YENİ BİR FEDAİ RUH

Direniş tarihinde gelişen kahramanlıkların, yeni bir fedai ruh yarattığını belirten Erciyes, Kürdistan özgürlük mücadelesinde fedailikleriyle kahramanlaşan kadınlara dikkat çekti. Erciyes, şunları ifade etti:

“Mazlumlardan Agitlere kadar ele alınsa da bu Kahramanlık Haftası içerisinde özellikle kadın direnişçileri ve kahramanları da anmak gerekiyor;

* Zekiye Alkan, Amed’e dayatılan teslimiyete karşı ‘Amed bu şekilde direnir’ diyerek, Surlar’da Newroz ateşini kendi bedeninden yaktı. Özgürlük ruhuna ulaşmanın yolunu kendi bedenini ateşle arındırmada gördü. 

* Bunun devamında Rahşan Demirel, İzmir Kadifekale’de büyük eylemini gerçekleştirdi. Onun şahsında Kürdistan’dan sürgün edilerek asimilasyonla eritilmeye çalışan halk gerçekliğine karşı tekrar kendi özüne dönüşü görüyoruz. 

* Mücadelenin gelişmesi ve direnişin tanınması ile beraber uluslararası güçlerin, NATO’nun baskıları gelişti. Ronahi ve Berivan yoldaşlar, buna karşı Almanya’da el ele vererek bir nehrin kenarında durdular ve ‘yanımızdan sular aksa da özgürlük yoksa biz kendimizi ateşte arındırırız’ mesajı verdi. Ronahi ve Berivan, özgürlük bedelidir. Önderliğin de dediği gibi eğer özgürlük kolay olsaydı kendilerini ateşte arındırmazlardı. 

* Bu direniş geleneği, Sema Yüceler’e kadar devam etti. 98’de Önderlik karşısında gelişen komplonun ilk ayak seslerinin fark edilmesiyle beraber Sema yoldaş, Çanakkale zindanında bir mesaj oldu. Bu bir gelenek yarattı. 

* 99 komplo sürecinde onlarca yoldaş, halktan insanlar yediden yetmişe Önderlik etrafında ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ şiarıyla bir kahramanlık destanı yazdı.

Dünyada bunun bir eşi benzeri yoktur. Bu direniş, dört parça Kürdistan’da yayıldı; kahramanlık ruhu, zamanla bir fedailik yarattı. Böylece PKK yeni bir ruh kazandı.”

BİR ÇİZGİ, İNSAN VE YAŞAM MODELİ

YJA STAR komutanlarından Eylem Roni ise PKK’nin ilk döneminde itibaren her adımında, her basamağında, her çıkışında kahramanların damgasının olduğunu söyleyerek, Kürt halkı ve PKK açısından Mart’ın çok özel bir ay olduğunu anımsattı. Roni, şöyle konuştu: “Şehitlerimiz bir çizgiyi ve ideolojiyi ifade ediyor. Onlar kendi katılımları, fedakarlıkları, mücadeleye katkıları, özgürlüğe olan bağlılıkları ile bir çizgi; yaşam tarzı ve özgür birey modeli yarattı.”

TOPLUMSALLAŞMIŞ KARAKTERLER

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın “Agitleşen erkeği, Zilanlaşan kadını yarattık” derken toplumsallaşmış karakterlerden bahsettiğini kaydeden Roni, toplumsallaşmış bir cins karakterini ele aldığını söyledi. 

Agit’in, 15 Ağustos Atılımı’nda aynı zamanda taktik ve örgütleme anlamında en başarılı yaklaşımı sergileyip tarihe geçtiğini belirten Rodi, ‘ben PKK’yi takip ettim ve PKK’nin ihtilalci bir ruhu olduğunu gördüm, benim için bu yeterliydi’ şeklindeki sözlerini hatırlattı.

PKK tarihinde de Mazlum ve Agit çizgisinin öne çıktığını; Agit’i mücadele ile Mazlum’un tanıştırdığını söyleyen Roni, Agit’in de Mazlum Doğan’ın mirasına sahip çıkıp büyük bir takipçisi olduğunu vurguladı.

KAHRAMANLIK TAM DA BUDUR

Agit’teki örgütleme, örgütlülük bilinci, disiplin, mütevazilik, fedakarlık, her şeyini adama haline işaret eden Roni, şunları ekledi: “Şu an bile Botan halkı için komutan Agit denilince akan sular durur. Heval Agit’in duruşu, halkta böyle bir bağlılık yaratmıştır. Kahramanlık dediğimiz şey tam da budur. Öncü olmak, Agit gibi olmaktır. Kahramanlık, biraz da gelecek nesillere miras bırakmaktır. Agitler ve Zilanlar kendi şahıslarında yeni toplumu ve bu toplumun bireylerinin nasıl olmasını gerektiğini gösterdi. Bu mirasa sahip çıkmak, başta Kürt halkının yiğit kızları ve oğulları olmak üzere herkesin borcudur.”