MEBYA-DER’e 2. soykırım operasyonu: Çok sayıda gözaltı -YENİLENDİ

MEBYA-DER’e yönelik siyasi soykırım operasyonundan 4 gün sonra yapılan ikinci operasyon gerçekleştirildi. Türk polislerince yapılan baskınlarda 81 yaşındaki Şehmus Türk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Amed'de 27 Şubat’ta düzenlenen siyasi soykırım operasyonunda eşbaşkanları, üye ve yöneticileri gözaltına alınan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) ikinci operasyon düzenlendi. Operasyonda MEBYA-DER yöneticisi 81 yaşındaki Şehmus Türk ile Yıldız Damla, Ayşe Tutmaz, Halime Topuz, Sait Börta’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

11 KİŞİ 4 GÜNDÜR GÖZALTINDA 

27 Şubat'ta gözaltına alınan MEBYA-DER Eş Başkanları Şeyhmus Karadağ ve Yüksel Almas ile yöneticileri Zeki Dağ ve Ayşe Çelikbilek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Yöneticisi Hatice Güneş, DBP Bağlar İlçe Yöneticisi Tahir Gül, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Hanım Altındağ, HDP Sur İlçe Örgütü eski yöneticisi Murat Üzgün, HDP Amed İl eski yöneticisi Hafiz Işık, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan MEYA-DER Yöneticisi Muzaffer Ulaş'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi 4 gündür Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. 

Aynı gün gözaltına alınan MEBYA-DER yöneticisi 79 yaşındaki Meryem Soylu ve 71 yaşındaki Hatun Aslan, dün çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar İlçe yöneticisi Fetullah Işık ise adli tedbir kontrolüyle serbest bırakıldı.

ÖZGÜR BİR GELECEK İÇİN MÜCADELEMİZ BİTMEYECEKTİR'

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), siyasi soykırım operasyonları ile MEBYA-DER’e yönelik yapılan operasyona tepki gösterdi. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada,İktidarın ekonomik, diplomatik ve yönetsel hâkimiyetini kaybettiği, ayakta kalabilmek için baskı, tutuklama ve anti demokratik uygulamalara başvurduğu belirtildi. Açıklamada, hukukun tanınmadığı, demokratik dinamiklerin bastırıldığı ve mücadele eden insanların tutuklandığı, erkek egemen iktidara karşı diz çökmeyen kadınların hedefe konulduğu ifade edildi. 

Operasyon kapsamında gözaltına alınan Barış Anneleri Meclisi üyeleri Hatun Aslan (72) ve Meryem Soylu’nun (79) tutuklanmasına tepki gösterilen açıklamada, “Yine ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel (60) cezaevinde kalp krizi geçirmiş, hastaneye kaldırılmış, hastaneye gidiş esnasında cinsiyetçi küfür ve hakaretlere maruz kalmıştır. Şu çok iyi bilinmelidir ki Barış Anneleri bu ülkenin vicdanıdır. Yakınlarını kaybetmiş ve artık kimsenin ölmemesi için demokratik mücadele edenlerdir. Yarınlarımızın kaybolmaması için direnen kadınlardır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında, "Baskı, zulüm ve tutuklama politikalarınız kadınlarla, annelerle ve demokratik mücadelemiz ile baş edemeyecektir. Faşist diktatörlüğünüze asla boyun eğmeyeceğiz.  Sizler saldırdıkça, biz daha çok direneceğiz, büyüyeceğiz. Özgür bir gelecek, barış içinde bir ülke ve dünya için mücadelemiz bitmeyecektir" diye belirtildi.