MED TUHAD-FED: İhlallar giderek artıyor

MED TUHAD-FED, cezaevlerinden çok sayıda hak ihlali başvurularını aldıklarını açıkladı. Birleşmiş Milletleri’nin taleplerinin yerine getirilmesi istendi.

Med Mezopotamya Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Meclis’ten geçen infaz düzenlemesinde eşitlik talebinin görmezden gelindiği kaydetti. MED TUHAD-FED, cezaevlerindeki hak ihlallerinin gün geçtikçe artmaya devam ettiği vurguladı.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Bolu Cezaevinde bulunan Nurullah Semo isimli tutsak ağır hükümlü, cezaevi yönetimi tarafından sürekli ölümle tehdit edildiğini ve tek kişilik hücrede tutulduğunu, idare tarafından ‘senide arkadaşlarını da öldürürüz’’ şeklinde tehditlere maruz kaldığını iletmiştir. Şakran Cezaevinden aktarılanlara göre; kadın bölümünde herhangi bir dezenfektan bulunmadığı, iki haftada bir dezenfekte yapıldığını, 4 koğuşun 3’e indirildiği, 4’üncü koğuş karantina koğuşu olarak değerlendirildiği belirtilmiştir. Ancak boşaltılan koğuş penceresi yatan tutukluların tarafına baktığı, hastalık taşıyanların orada yatma durumunda risk altında olacakları iletilmiştir. Yine cezaevi doktorunun, koronavirus hastası olduğu sonradan ortaya çıkmış olduğu, öncesinde tutukluların doktorla tedavi ve muayene için birebir temasta oldukları ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte yemek dağıtımında gerekli hijyene dikkat edilmediği bilgileri bize ulaşmıştır. Samsun Bafra Cezaevinde, gelen başvurulara göre temizlik malzemeleri verilmediği iletilmiştir. Afyonkarahisar Cezaevinde Mehmet Dağ, çıplak arama dayatıldığını ve işkenceye maruz kaldığını iletmiştir. Cezaevi koşullarının da hijyenik olmadığı ve dikkat edilmediğini belirtmiştir.”

Aynı kampasamda yoğun ihlal başvurusu yapıldığını ifade eden MED TUHAD-FED, “Cezaevlerinde yaşam koşullarının çok kısıtlı olduğu herkesin malumudur. Hayatın eve sığabilir ama cezaevlerine sığmayacağını tüm demokratik kamuoyu bilmektedir. Tutuklu ve hükümlülerin ölüme terk edilmesini toplum göz yummamalı, eşitsiz düzenlemeyle taleplere sağır davranan hükümeti bir an önce adım atmaya çağırmalıdır” dedi.

Birleşmiş Milletleri’nin taleplerinin yerine getirilmesi çağrısının yer aldığı açıklamada, “Gözaltındaki insan sayısı azaltmak için hızlı bir şekilde çalışılmalı. Yeterli bir hukuki sebep olmadan muhalif görüşleri nedeniyle tutuklu olan tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması. Hasta ve yaşlı mahkumlar gibi Covid-19 karşısında savunmasız olanları ve düşük riskli suçluları serbest bırakma yollarını incelenmesi. Serbest bırakılanların medikal olarak gözetim altında olduğundan emin olunmalı ve sağlık hizmetlerine ulaşmalarını garanti altına alınmalıdır. Hamile ve özel gereksinim olan kadın mahkumların, engellilerin ve çocuk mahkumların ihtiyaçlarını karşılanması kapalı kurumlara kısıtlama getirilmesini transparan bir şekilde hayata geçirilmeli ve onların dış dünyayla iletişimini anı bir şekilde kesmekten kaçınmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Bir an önce siyasi ve hasta tutsaklar için adım atılması çağrısı yapan MED TUHAD-FED, “Yaşam kutsaldır. Meclis in görevi insanı yaşatmaktır. Kamuoyunu ve toplumu yok sayan yaklaşımları kabul etmeyeceğimizi bir kez daha belirtiyor. Bir an önce adım atılması çağrımızı yeniliyoruz” dedi.