MXDŞ: DAİŞ’li ailelerin önlem alınmadan yerleştirilmesi tehdit oluşturuyor

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, DAİŞ’li ailelerin önlemler alınmadan Musul’a yerleştirilmesinin büyük bir tehdit oluşturacağını belirtti.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), DAİŞ çetelerinin ailelerinin Musul’a yerleştirilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'CİDDİ GÜVENLİK TEHLİKESİ' UYARISI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"DAİŞ çeteleri 2014 yılında ilk olarak Musul’a saldırıp oradan bütün bölgeye yönelik saldırılarını başlattı. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda Musul’un DAİŞ çetelerinin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Bugün geldiğimiz noktada güvenlik konusu göz önünde bulundurulmadan çete ailelerinin Musul’a getirildiğine şahit oluyoruz. Bu durum bölgede ciddi bir güvenlik tehlikesi oluşturmakta.
Göç Bakanlığı, Irak hükümeti ve BM’nin bu konuda daha dikkatli olması gerekirdi. Söz konusu ailelerin yerleştirilmesi ve kalacak yerleri üzerinde durulması gerekirdi. Çünkü bu aileler başta Êzidî topluluğumuzun güvenliği başta olmak üzere bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehlikeye atıyor.  Şengal Özerk Yönetimi, Iraklı yurttaşların topraklarına geri dönmesine karşı değildir. Biz DAİŞ çetelerin destek veren ve katliamlarda eli olan kişilere karşıyız. Bu insanların yargılanmadan bölgeye dönmesine karşıyız. Şu ana kadar yaklaşık 150 aile döndü ve var olan tehlikeye karşı kamuoyunu sessiz kalmamaya çağırıyoruz. Aynı zamanda Göç Bakanlığı ve BM’ye güvenlik önlemleri alınıncaya kadar DAİŞ’li ailelerin dönüşünü durdurması çağrısı yapıyoruz.
Hol Kampı’nda kalan 100 DAİŞ’li aile 24 Mayıs’ta Irak hükümetine teslim edilmişti. Irak hükümeti ise bu aileleri Cedaa Kampı’na yerleştirdi. MXDŞ’nin verilerine göre aktarılan DAİŞ’li sayısı 150 iken Göç Bakanlığı’na göre bu sayı 94’tür."