Nasır Yağız uyuyamıyor, yerinden kalkamıyor

Nasır Yağız, 97 gündür açlık grevinde. Bedeni her geçen gün eriyor. Bir süredir uyku sorunları yaşayan Yağız, artık uyuyamıyor, yerinden kalkamıyor.

Nasır Yağız, HDP’li vekil Leyla Güven’den sonra en uzun süredir açlık grevinde olan eylemci olarak dikkat çekiyor. Yağız’ın açlık grevi, Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Amed zindanındayken 7 Kasım 2018’de başlattığı açlık grevinden 13 gün sonra başladı.

Yağız, 25 Şubat itibariyle 97 gündür açlık grevinde. Son haftalarda sağlık durumuna ilişkin alarm verici açıklamalar geliyor. Bir süredir zaten uyumakta zorluk çekiyor ve uyandığında da tek başına ayağa kalkamıyordu.

Grev 100’üncü gününe yaklaşırken, artık uyuyamıyor ve kalkamıyor. Sabahları ona refakat edenler ve doktorunun yardımı ile ancak yataktan çıkabiliyor.

Yağız, giderek eriyen bedenine rağmen, eyleminin başarıya ulaşacağına ve Öcalan üzerindeki tecridin kırılacağına sonsuz inancının olduğunu söylüyor.

Doktoru Durê Mihemed Uren, Yağız’ın durumunun ciddi olduğunu belirtiyor. Uren’e göre, Yağız şimdiye kadar 14 kilo kaybetti.

Yağız’ın kan dolaşımının da yavaşladığına dikkat çeken doktor Uren, “Gözleri zayıf düştüğü için görmede sıkıntı yaşıyor, midesi bulanıyor ve baş ağrısı çekiyor” dedi.

Bu ağrıları, geceleri daha şiddetli hale geliyor ve onu uyutmuyor. Her geçen saat fiziksel olarak daha zayıf düşen Yağız, kalıcı sağlık riskleri ile karşı karşıya bulunuyor.

Doktor Uren, “Yağız tedaviyi kabul etmiyor. Sağlığı her geçen gün biraz daha kötüye gidiyor. Aşırı kilo kaybı, tansiyon, hareket etme, görme noktalarında ciddi sıkıntılar yaşıyor” diyor.

Güney Kürdistan’da Yağız’dan sonra Maxmur mülteci kampında da 20 Ocak günü süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlatılmıştı. İştar Meclisi Üyesi Fadile Tok’un grevi, 37’inci gününde.