Nusaybin Davası: Bizi faşizm yargılayamaz!

Nusaybin Davası kapsamında 3 tutsağın duruşması görüldü. Nurullah Akyüz'e ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl 6 ay hapis verildi. Akyüz, "Siz beni yargılayamazsınız" dedi.

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki soykırımcı saldırıların devam ettiği 26 Mayıs 2016'da kentten tahliye edilen 17'si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve ardından tefrik edilen davanın duruşmaları sürüyor. Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama kapsamında bugün de farklı cezaevlerinde tutsak olan 3 kişinin duruşması görüldü

AKYÜZ: FAŞİZMİN YARGISINI KABUL ETMİYORUM

Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Nurullah Akyüz, "Mütalaanın benim için bir hükmü yoktur. Devlet güçlerinin yakıp yıkmalarını meşru göstermek için uydurulmuş bir kılıftır. İddia makamı devletin yapmış olduğu katliamların ortaklığına soyunmuştur. Beni yargılayacak tek bir merci olan halkı tanıyorum. Emperyalist sistemin, inceltilmiş olan faşizmin yargısını kabul etmiyorum. Siz burada beni yargılayamazsınız. Benden halklarımız dışında hiçbir güç hesap soramaz" dedi.
Akyüz, "Terör kimdir, kim belirliyor? Neye göre tanımlanıyor? Halkları dilsiz, kültürsüz ve kimliksiz bırakıp, devlet hukukuna, adaletine ve sözde yargılayan güç mü terördür? Yoksa köleliği, kimliksizliği yok sayan halklara alternatif sunan güç mü terördür" diye sordu.

AVUKAT KAHRAMAN: İŞKENCEYLE İFADE ALINDI

Avukat Ali Kahraman, şunları söyledi: "Tanıkların kendi yargılandıkları dosyalarda beyanlarını kabul etmemiş, işkence altında ifadelerinin zorla alındığını söylemişlerdir. İşkenceyi teşhis fotoğrafları ile savunmalarında ortaya koymuşlardır. Bu yönde bir rapor da alınmamıştır. Müvekkil sadece Nusaybin'de bulunmuştur. Nusaybin'de bulunmak suç değildir."

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı. Akyüz, bunun üzerine kararın okunması bitene kadar "Bijî Serok Apo" sloganını attı.
Mahkeme, Akyüz hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

2 TUTSAĞIN DURUŞMASI ERTELENDİ

Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan Nubahar Özdemir'in duruşması da görüldü. Duruşmaya Özdemir ve Av. Osman Zuhat Bilen katıldı.
Bilen, Nusaybin'den çıkan kişilerin hepsinin işkenceye maruz kaldığını ve kendilerine işkence yapan polislerin farklı celselerde mahkeme salonunda olduklarının Abdülkadir Baybars isimli kişi tarafından mahkeme huzurunda dile getirildiğini belirtti. İşkence yapan polislerin tespit edilmesini istediklerini söyledi.
Mahkeme heyeti, tüm talepleri reddederek, duruşmayı 28 Şubat'a erteledi.
Son olarak Siverek T Tipi Kapalı Cezaevi'nden tutulan İbrahim Toktaş'ın duruşması görüldü. Aktaş'ın duruşma salonuna getirildiği sırada üstünün toz içinde olması ve yüzünde kızarıklıkların bulunması dikkat çekti.
Mahkeme, bir sonraki duruşma esas hakkında savunma yapılmaması durumunda "sanığın susma hakkını kıllanmış varsayılacağını" belirtti.
Toktaş'ın duruşması 28 Şubat'a ertelendi.