Omerya'nın Seyid Rızası

Seyit Rıza Erdal, İzmir’de doğup büyüdü, eğitim gördü. Üniversiteyi bırakıp gerillaya katıldı. 18 yıllının son görev alanı Mardin'in Omerya bölgesi, şahadet yeri de oldu.

Seyit Rıza Erdal (Hasan Turan), Mardinli yurtsever bir ailenin evladı olarak 1977'de İzmir’de dünyaya gelir. Okuduğu 9 Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü 2. sınıfta terk ederek gerillaya katılır ve 18 yıl aktif olarak sürecek devrim yürüyüşüne başlar.

YÜZLERCE GERİLLAYA EMEK

Seyit Rıza Erdal, Mardin ve Botan sahaları başta olmak üzere birçok alanda yönetim düzeyinde görevler üstlenen komutanlardandı. Apollo Akademileri bünyesindeki Şehit Mahir'de üstlendiği görevle profesyonelleşen gerilla gücünün ortaya çıkmasında eşsiz bir çabanın sahibiydi. Uzmanlaşarak 24 saat gerillacılık tarz ve taktiğine yüzlerce yoldaşını ulaştırmada büyük emek harcadı. Yürüttüğü eğitim faaliyetlerini büyük hassasiyet ve titizlikle uygulayıp uygulattı.

DERİN YURTSEVERLİK, KARARLI DURUŞ

Derin yurtseverlik duygularıyla dolu olan Seyit Rıza Erdal, kararlı ve azimli duruşuyla tanınan, özgürlüğe susamış halkının umutlarını taşımanın büyük heyecan ve coşkusunu yitirmeyen örnek devrimcilerdendi. Seyit Rıza Erdal, şunları söyleyebilecek kadar netti: “Her şeyi elinden alınan bir halkın mücadelesine sahip çıkmak için Önderliğimiz ve Partimiz her türlü donanımı vermiş ve yapılması gerekenler açıktır” diyerek dönem görevlerini büyük bir bilinçle sahiplenirdi.

O, Bakurê Kürdistan’ın en zorlu savaş alanlarında mücadele yürütmeyi esas aldı. Olgunluğu, dürüstlüğü, yoldaşlarına olan büyük sevgisi ve mütevazı kişiliğiyle her zaman örnek bir Apocu militandı.

HİÇBİR GÖREVDEN KAÇMADI

Mücadele hayatı boyunca Botan’dan Kandil’e kadar PKK’nin her mücadele alanının kendisi için aynı; yer ve görev ayırımı yapmaksızın hazır olduğunu hem de ifade edip hem de uygulayarak yeni olan yoldaşları için meşaleydi.

Seyit Rıza Erdal, 2016'nın baharında Metina'da gelişen birçok eylemin planlama ve pratiğinde yer aldı.

SEVDİĞİ OMERYA'DA

2016'da Mardin Eyaleti'ne ve çok sevdiği Omerya bölgesine gitti. Gitmeden önce kendisiyle yapılan bir söyleşide şunları dile getirdi: “Bu süreçte yaşanan çıkışlar bize sürecin perspektifini daha net daha somut bir şekilde veriyor. Bu sürece fedaice katılım sergileyen Xebat, Doğa ve Zınar arkadaş bizim için hep perspektif olacaktır. Bu arkadaşlar şahsında çok somut ve net bir fedailik tanımı yapıldı. Bu arkadaşların omuzlarımıza yükledikleri görevlerin bilincini oluşturduklarını açık ve net bir şekilde ifade edebilirim. Bu süreç için fedailiğin tanımı çok nettir. Onların üzerinden yaklaşacağız, anılarını yaşatmaya, ideallerini gerçekleştirmeye çalışacağız. Duruşlarını, katılımlarını kendimize esas alacağız. Katılımımızın çıtasını onun üzerinden belirleyeceğiz."

Kendinin ve yoldaşlarının hayallerini gerçekleştirmek için başladığı devrim yürüyüşünde, son olarak Mardin’de Eyalet yönetimindeydi. Hasreti olan Omerya bölgesinde dört arkadaşıyla birlikte Türk ordusuyla girdiği bir çatışmada şehit düştü.