PADÊ, Bağdat’ı Êzidî Soykırımı’nı tanımaya çağırdı

Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), Bağdat’ta düzenlenen “Özerk Şengal” konferansında Bağdat’ı Êzidî soykırımını tanımaya çağırdı.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının yıldönümünde Bağdat’ta bir konferans düzenlendi.

‘Öz Yönetim Irak’taki bileşenlerin yaşam garantisidir’ şiarıyla organize edilen konferansa Êzidî toplumu öncülük ederken, şehit aileleri, Şengal aşiret temsilcileri ile birçok siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Xezal Reşo, “Bugüne kadar dünyanın 13 ülkesi Şengal katliamını soykırım olarak kabul etti. Bu nedenle Irak hükümeti de bir an önce bu insanlık suçunu soykırım olarak tanımalıdır. Aynı zamanda Şengal Özerk Yönetim de Şengal’in iradesi olarak tanınmalı ve ele alınmalıdır” dedi.

Şengal Halk Meclisi adına konuşan Nayif Şemo, “Êzidilere yönelik bu ferman yeni gelişen bir süreç değil. Osmanlı döneminde İslam adı altında başlatılan bu süreç günümüze kadar devam etmiştir” şeklinde konuştu.

Şemo, “Ferman döneminde Irak hükümeti ile KDP güçleri Êzidileri DAİŞ gibi vahşi çetelerin karşısında yalnız bırakıp kaçtı. Bu nedenle kendimizi koruyabilmek ve bu tarz saldırılarla tekrar karşı karşıya kalmamak için Özyönetim sistemimizin olmasını istiyoruz” diye ekledi.

Şengal Şehit Aileleri adına Hemed Beşer, “DAİŞ çetelerinin cezalandırılması için bir an önce uluslararası bir mahkemenin kurulmasını ve Êzidileri savunmasız bırakanlar hakkında soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz” diye belirtti.

Şengalli kadınlar adına konuşma yapan Dayê Şemo ise “Aradan 9 yıl geçti ancak Irak, Êzidi kadınların köle olarak görüldüğü bu katliamı hala soykırım olarak tanımadı. Bizler Êzidi kadınlar olarak hakkımızı talep ediyor, bu soykırımlara derhal son verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konferansta PADÊ adına Azad Ebdul bir mesaj okudu. PADÊ, “DAİŞ eliyle Êzidi halkının uğradığı soykırımın üzerinden 9 yıl geçti. Katliamın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen katledilen Êzidilerin acısı azalmadı. Katledilmekten kurtulanlar siyasi sebeplerden dolayı topraklarına geri dönemiyor” dedi.

Mesajda, “3 Ağustos 2014’te DAİŞ vahşi bir şekilde Irak’a saldırdı. Saldırının esas hedefinde Êzidiler vardı. Bu katliam Irak’ın tarihine kanlı bir yara olarak geçti. 9 yılın ardından başka soykırımların yaşanmaması için ‘Êzidi Soykırımı’ tanınmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Êzidi katliamı karşısındaki sessizliğe tepki gösteren Azad Ebdul, bugün hala katledilen çocukları için ağıtlar yakan annelerin seslerinin yeryüzünü inlettiğini söyledi.