PADÊ Eşbaşkanı: Statüden vazgeçmeyeceğiz

PADÊ Eşbaşkanı Zehra Silêman, Şengal’in özerkliği ve statüsünden vazgeçmeyip direnmeye devam edeceklerini, hiçbir güce boyun eğmeyeceklerini söyledi.

PADÊ Eşbaşkanı Zehra Silêman, Şengal ve Êzidî toplumuna karşı Türkiye, Irak ve KDP ortaklığındaki saldırılardan korkmadıklarını ve örgütlülülüklerini sağlamlaştırmayı sürdürdüklerini söyledi. Eşbaşkan Silêman, sadırılardan sonra Êzidî genç kadın ve erkeklerinin daha çok YBŞ/YJŞ güçlerine katılım sağladığını ve topraklarını savunacaklarını söyledi.

Êzîdxan Barış ve Demokrasi Partisi (Partiya Azadî û Demokrasiyê ya Êzîdxanê - PADÊ) Eşbaşkanı Zehra Silêman, ANF’ye konuştu.

2021’in, Şengal ve Êzidî toplumu için ağır bir yıl olduğunu; bedeller ödendiğini belirten Silêman, bu plan ve saldırıların, 2014’ten beri farklı tonlarda devam ettiğini; temel hedefin de Êzidî toplumunu, kültürü ve inancıyla birlikte yok etmek olduğunu söyledi.

YÖNETME VE SAVUNMA İRADESİ VAR

Êzidî toplumunun irade ve mücadele sahibi olduğunu; hiçbir zaman kolay kolay işgalcilere teslim olmadığını hatırlatan Eşbaşkan Zehra Silêman, 7 yıldır kendisi yönetmek için özerk yönetimini kurduğunu; kendini yönetme ve savunma iradesini ortaya koyduğunu vurguladı.

SALDIRDILAR AMA BAŞARAMADILAR

2021’de Êzidîlere hem saldırıların hem de ihanetin arttığını kaydeden Silêman, “Özellikle Êzidîlerin öncüleri hedef seçildi. Bunlardan Seîd Hesen, Zerdeşt Şengalî, Merwan Bedel ve onlarca kişi katledildi. Bu saldırılarla Êzidî toplumunu korkutmak, geri adım attırmak istediler. Başaramadılar. Ne kadar bedel verirsek o kadar güçleniyoruz, gerçek çizgiye sahip oluyoruz. Kendi çizgimizi ve düşmanlarımızı tanıyoruz” dedi.

NEDEN BİZE SALDIRI OLUYOR?

Mevcut siyasi durumun farkında olduklarını; Irak’ın kendi halkına saldıracak karara, birliğini koruyacak güce sahip olmadığını bildiklerini vurgulayan Silêman, şöyle devam etti: “Irak’ta sadece Êzidîler yok, neden sadece Êzidî toplumuna saldırı yapılıyor? Neden Türk uçaklarının gelip göz önünde Êzidî çocuklarına vurup onları şehit etmesine yol veriliyor. Bunların hepsi belli bir planın ve siyasetin eseri. Êzidîlik kimliği, inancı, düşüncesi, kültürü ve tarihinin yok edilmesi isteniyor. Tüm dünya biliyor ki; Seîd Hesen Şengal’deki bir Êzidîydi; Zerdeşt Şengalî, Borê köyünden bir Êzidîydi; Merwan Bedel bilinen, tanınan büyük Zero aşiretine mensup feqîrdi. Onların direniş ve mücadelesi, Êzidîlerin yeniden ayağa kalkması, teslim olmaması içindi. Biz Êzidîler kimin dost, kimin düşman olduğunu bildiğimiz gibi kendimizi nasıl koruyacağımızı da biliyoruz.”

ACILARDAN SÜZÜLEREK OLUŞAN İRADE

PADÊ Eşbaşkanı Zehra Silêman, siyasi, askeri ve toplumsal alanlarda örgütlenen, acılardan süzülerek oluşan iradenin varlığına dikkat çekerek, “Êzidî toplumu, artık kendini yönetiyor ve savunuyor. Geçen yıl saldırılara karşı, halkın protestoları ve kendini tanıma da oldu. Büyük değerler inşa ettik. Irak'ta dışarıdan müdahale plan ve politikalara izin vermeyeceğiz. Irak’ta yeni kurulacak hükümetin de Êzidîlere soykırım saldırılarına ortak olmamasını bekliyoruz. Sonuna kadar mücadelede kararlıyız; ne kadar bedel ödesek de hiçbir zaman geri adım atmayacağız. Eğer bugün bedel ödemezsek çaresizce birilerine teslim olacağız. Teslimiyet diri diri bir ölümdür. Şengal, kendini Sayın Abdullah Öcalan’ın felsefe ve düşüncesine göre kurmuş. Öz savunmasını ve öz yönetimini daha da güçlendirecek.”

SALDIRILAR BİRBİRİNE BAĞLI

Eşbaşkan Zehra Silêman, Şengal, Rojava ve Mexmûr’a yönelik saldırıların birbirine bağlı olduğunun altını çizerek, şunları ekledi: “Artık farkındayız; yeni yılda, yeni plan ve politikalar yürütülecek. Biz Özerk Yönetim, PADÊ, askeri alandaki YBŞ/YJŞ ve TAJÊ, yani hepimiz biliyoruz ki; Êzidîlerin yok edilmesi için uygulanan yöntem ve politikalar yeni tarzda yürütülecek. Son saldırılar da gösterdi ki yeni yılda da saldırılar sürecek. Saldırılar ne kadar yapılırsa yapılsın geri adı atmayacağız. Çizgimizden vazgeçmeyeceğiz. Saldırı oldukça ve bedel ödendikçe Êzidî genç kadın ve erkekleri, YBŞ/YJŞ askeri güçlerine katılıyor. Günden güne bu irade büyüyor.”