PAJK: 3 Ağustos Êzidî soykırımı ve kadın kırımı günü ilan edilmeli

PAJK Koordinasyonu, 3 Ağustos 2014’te Êzidîlere karşı gerçekleşen soykırım saldırılarının altıncı yıl dönümünde, “3 Ağustos’un Êzidî soykırımı ve kadın kırım günü olarak kabul edilmesinin mücadelesini yürütmeye” çağırdı.

PAJK kendi internet sitesi “pajk.org” üzerinde yayınladığı mesajında, DAİŞ çeteleri tarafından altı yıl önce Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarını kınadı. PJAK Koordinasyonu, özellikle 3 Ağustos’un Êzidîlere karşı soykırım ve kadın kırım günü olarak kabul edilmesini istedi.

ŞENGAL, ORTADOĞU AÇISINAN JEOPOLİTİK BİR ÖNEME SAHİP

PAJK’ın açıklaması şöyle:

“3 Ağustos 2014 tarihinde başlayan Şengal’in DAİŞ tarafından işgal edildiği ve binlerce Êzîdî kadının esir alındığı, yüzlerce insanın katledildiği, binlerce kadının taciz, tecavüz ve çeşitli işkencelere maruz bırakıldığı 73. Fermanı kınıyoruz. 73. Fermanda yaşamını yitirenleri ve Şengalin özgürlük mücadelesinde yer alan şehit Zekî Şengalî, Şehit Berîvan, Şehit Zerdeşt ve Şehit Nujiyan şahsında tüm Şengal şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Tüm dünya kadınlarını, bu soykırım gününün uluslararası alanda Kürt Êzidî ve Êzidî kadınlarının ‘soykırım ve kadın kırım’ günü olarak kabul edilmesinin mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.

Şengal Ortadoğu açısından jeopolitik bir öneme sahip bir bölge olarak tüm güçler tarafından tanımlanmaktadır. Güney Kürdistan’da Musul ve Kerkük’e, yine Hesêkê’den başlayarak Rojava Kürdistan’ına açılan bir kapı gibidir. Şengal Suriye’den Irak’a oradan Türkiye sınırlarına kadar önemli bir geçiş hattını oluşturmaktadır. Kürdistan’a hakim olmak isteyen güçler tarihten günümüze kadar Şengal’e hep hakim olmak istemişlerdir. Bu nedenle Şengal Osmanlı’nın defalarca soykırım saldırıları yaptığı bir bölgedir. Aynı zamanda Kürtlerin sığındığı dağlardan başka dostumuz yoktur özdeyişinin anlama kavuştuğu alanlardan da biridir.

73’ÜNCÜ FERMAN

73. Ferman girişiminde de yine DAİŞ’in büyük hayali olan Irak-Şam İslam devletinin kurulması için bu geçiş hattına hakim olmak istemeleri yatmaktaydı. Şengal’in bu coğrafik önemiyle birlikte esas saldırı gerekçesi Rojava devrimiyle artık şehirler de köyler de sokaklar da evlerde kurumlaşan Kürdistan toplumsal özgürlük mücadelesi ve Kadın özgürlük mücadelesinin bu büyük gelişimine engel olmak istemeleridir. Egemenler, başta Türk devleti olmak üzere özgür kadının, erkeğin, çocuğun, yaşlının ve gencin özgürce örgütlenmesine asla tahammül etmemekteydi. Rojava devrimini boğmak amacıyla başlattığı bu sefer yine Önder Apo’nun inşa ettiği kadın özgürlük ideolojisine inanan yiğitler eliyle büyük bir başarısızlığa uğratılmıştır.

Herkesin Kürtlerin ve kadınların zamanı olarak tanımladığı mekanları ve zamanı işgal etmek isteyen DAİŞ’in hedefinde bu özgürlük ve orjinal Kürtlerin kadim coğrafyası vardı. Tüm dünyanın gözleri önünde sahipsiz, dayanaksız, güçsüz gördükleri bu kadim topluluğa saldıran DAİŞ binlerce kadını kaçırıp tecavüz etmiş. Esir aldığı kadınları kurdukları köle pazarlarında satılığa çıkarmıştır. Esas o pazarlarda satılığa çıkarılan dünyanın insanlık kaderidir. İnsanlığın duygularını, düşüncelerini işgal etmek amacıyla bu saldırılar gerçekleştirilmiştir.

Şengal, Irak ve federe Hükümet arasında henüz anlaşma sağlanmayan bölge olarak tanımlanan 140. madde kapsamındaki coğrafyada yer almış olsa da o bölge PDK tarafından idare edilen bir bölgeydi. DAİŞ’in saldırması ile birlikte bölgenin hakimi olduğunu söyleyen PDK tarafından saatler içerisinde terk edilerek Êzidî toplumu DAİŞ’in insafına bırakılmıştır.

Êzîdi soykırımına engel olmak ve Kürdistan coğrafyasını savunmak için ilk elde YPG-YPJ savaşçıları soykırıma müdahale etmiş. Ardından 12 HPG/YJA-Star gerillası öncülüğünde Derweşler ve Edûller fermanın sonuca ulaşmasına engel olmak için Kürdistan dağlarından yönünü Şengal’e çevirmişlerdir. Tarih Kürdistan’ın bu yiğit genç kadınlarını ve erkeklerini asla unutmayacağı gibi savunmaları gereken toprakları terk edenleri de unutmayacaktır.

ŞENGAL, AKP-MHP REJİMİNİN HEDEFİNDE

3 Ağustos saldırısı Êzidî toplumuna, Kürt kadınlarına, Kürdistan toplumuna ve evrensel olarak da tüm dünya kadınlarına göstermiştir ki hangi coğrafyada yaşıyorsak yaşayalım, hangi dinden, mezhepten, renkten, dilden olursak olalım öz savunmamız yoksa erkeğin şiddetine maruz kalırız. Bu gerçek Kürt kadınları için daha fazla can alıcı bulunmaktadır. Çünkü Türk devleti kadınlara karşı tacizi ve tecavüzü bir özel savaş yöntemi olarak yürütmektedir. Kimliğimizi, bölgenin kadim ve yerleşik halkı olma özelliğimizi yok etmek için bedenlerimizi, ruhlarımızı, düşüncelerimizi ve topraklarımızı işgalle aynı kefeye koymaktadır. Kürdistan’da başlayan öz yönetim, öz savunma, eşit temsiliyet kavramları başta olmak üzere ekoloji, ekonomik, eğitim, hukuk-adalet, etik ve estetik değerlendirmelerimiz merkezi hegemonyayı rahatsız etmektedir. Merkezi hegemonyanın işgal ettiği bu alanları biz kadınlar başta olmak üzere Kürt halkı yeniden topluma kazandırmanın çabasını yürütmektedir. Merkezi hegemonya AKP-MHP rejimi eliyle Kürtlerin var olduğu tüm topraklara saldırırken öz yönetimin olduğu alanları özel olarak hedeflemektedir. Şengal bu nedenle AKP-MHP rejiminin hedefindedir.

73’ÜNCÜ FERMAN ARDINDAN BEŞ HAVA SALDIRISI

Başarısız kıldığımız 73. ferman ardından Türk devleti 5 kez hava saldırısıyla Şengal halkını hedeflemiştir. Türk devleti, DAİŞ’in başaramadığını MİT, Türk ordusu ve yerel işbirlikçiler eliyle başarmak istemektedir. 3 Ağustos Kadın Kırımının yıl dönümüne günler kala Türkiye’nin başkentinde DAİŞ’lilerin Şengal’de esir aldığı iki kız kardeş ailelerinin girişimleri sonucu bulunmuş. Aile, Türk başkenti Ankara’daki DAİŞ’lilerden para karşılığında evlatlarını geri almıştır. Bu tam bir köle tacirliği, Soykırımı suçuyken Türk devleti bu duruma tek bir yanıt vermemekte, DAİŞ’lileri korumaktadır. Şengal halkının, Şengalli kadınların bu gerçeğin karşısında daha örgütlü ve öz savunmasını daha güçlü sağlayarak kendisini savunmalıdır.

ÊZİDÎ SOYKIRIMI VE KADIN KIRIMI GÜNÜ İLAN EDİLMELİ

Bizler Kürdistan Özgür Kadın Partisi olarak, tüm dünya kadınlarını 3 Ağustos 2014 tarihinden beri topraklarından, kültüründen, topluluğundan koparılıp köle pazarlarında satılan kadınların tekrar topraklarına, kültürlerine ve topluluklarına dönme mücadelesinde destek olmaya, 3 Ağustos’u Êzidî soykırımı ve kadın kırım günü olarak kabul edilmesinin mücadelesini yürütmeye çağırıyoruz.

Êzîdî soykırımı ve Kadın Kırımını yürüten tüm güçlerden hesap soruyoruz. Êzidî topluluğunun, Êzidî kadınlarının yürüttükleri özgürlük ve özerklik mücadelesini selamlıyoruz. Şengalin özgürlük mücadelesinde yer alan tüm özgürlük şehitlerini tekrar büyük bir saygı ve minnetle anıyor, anılarına bağlılığımızı yineliyoruz.”