Payizava’da kenevir çetesi

Payizava’da uzman çavuş ve koruculardan oluşan bir çete, köylülerin tarlalarına kenevir tohumu ekti, sonra ihbar edip devletten para aldı. Köylülerin şikayetleri ise karşılık bulmadı.

Wan’ın (Van) Payizava (Gürpınar) ilçesine bağlı köylerde korucu ve uzman çavuşların bulunduğu bir çete, köylülerin tarlalarına gizlice kenevir tohumu ektikten sonra ihbar ederek para kazanıyor. Her ihbardan yüklü miktarda para kazanan çetenin başında Uzman Çavuş Gökhan Önbaş ve korucu Beytullah Hitit bulunuyor. 

Köylülerine aktardığına göre çete mensupları şöyle çalışıyor; önce Wan’da kenevir tohumu alınıyor. Bu kenevir tohumları daha sonra gizlice köylülerin tarlalarına ekiliyor. Söz konusu bölgeler, polis bölgesi olmasına rağmen Jandarma Karakolu’na ihbarda bulunuyor. İhbarları ise yine çete üyesi Uzman Çavuş Gökhan Önbaş değerlendiriyor. Tarlaya ve tarla sahiplerinin evine operasyonlar yapılıyor. Devletin ajansı AA da ‘Van’da büyük kenevir operasyonu’ başlığıyla haber servis ediyor. Kendilerini bir an gözaltında ve mahkemede bulan köylüler, uzun süren yargılamaların ardından beraat ediyor.

KÖYLÜLER MAHKEMEDE ANLATTI

Mağdur olan kişiler, her şeyi mahkemede anlattı. Uzman Çavuş Gökhan Önbaş, Korucu Beytullah Hitit, kardeşi Abdullah Hitit’in kendilerini nasıl mağdur ettiğini ispat etti. Korucu Beytullah Hitit hakkında Gürpınar Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyuruları sonuçsuz kaldı. Bazı köylüler, savcılığa önceden tarlalarına kenevir tohumu atılacağını bildirmesine rağmen mağdur edildi. 

ELLERİYLE KOYMUŞ GİBİ

Mahkemede tanık olarak ifade veren Uzman Çavuş Arda Körker, korucu Beytullah Hitit’in sorunlu bir kişi olduğunu ve karakola dahi sokmadıklarını belirterek, korucunun ihbarlarına itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Körker, uzman çavuş ve korucuların bütün kenevirleri elleriyle koymuş gibi bulmalarının bile olayın ne olduğunu ortaya çıkardığını ekledi.

Köylüler, korucu Hitit hakkında defalarca Gürpınar Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmasına rağmen ‘delil yetersizliği’ denilerek takipsizlik kararı verildi. Gökhan Önbaş tayin isteyerek Wan’dan ayrıldı ama mahkeme tutanaklarında suçu sabit olan korucu Beytullah Hitit, devletin silahıyla koruculuk yapmaya devam ediyor.