GÖRÜNTÜLÜ

Peşmergeden Türkmen cephesine sert tepki: Gerilla Kürdistan'ın savunma gücüdür

Kerkük cephesi peşmerge komutanlarından Resul, Türkmen cephesi sorumlusu Salihi’nin gerillaya “terörist” diyen açıklamalarına sert tepki göstererek, “Gerillaya terörist demek haddiniz değildir. Gerilla Kürdistan'ın meşru savunma gücüdür” dedi.

Bugün Kerkük cephesinde bulunan Mektep Xalit alanında açıklama yapan Kerkük peşmerge komutanlarından Westa Resul, Türkmen cephesi sorumlusu ve Irak milletvekili Erşet Salih’in gerillayı ‘terörist ve Kerkük’ü işgal eden bir güç’ olarak beyan eden açıklamalarına sert tepki gösterdi. Resul, kimsenin meşru bir Kürt örgütüne karşı bu tür açıklama yapma hakkına sahip olmadığını, gerillanın Kerkük Valisi’nin resmi talebi üzerine Kerkük’e gelerek DAİŞ’e karşı savaştığını belirtti.

GERİLLAYA TERÖRİST DEMEK KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR

Kimsenin, Kürtlerin meşru savunma gücü olan gerillaya terörist nitelendirmesinde bulunamayacağını, bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini, ifade eden Resul şöyle konuştu:

“Başta şunu belirtmek isterim. Türkmen cephesi adına konuşan kişi gerillayı terörist, zorba güç olarak tarif ediyor. Bilinmelidir ki, kimsenin gerillaya bunu söyleme hakkı yoktur. Sizin de yoktur. PKK meşru bir Kürt örgütüdür. Gerillası da meşru bir Kürt savunma gücüdür. Bizimle yan yana, aynı mevzide DAİŞ çetelerine karşı mücadele etmiş, kanını dökmüş gerillaya kimsenin bu muameleyi yapmasını kesinlikle kabul etmiyoruz ve bu haklarının olmadığını söylüyoruz. Bir diğeri DAİŞ çetelerine karşı uluslararası bir koalisyon gücü oluşturmuş ve bu koalisyonla birlikte çetelere karşı savaşan hiçbir güç terörist olarak nitelendirilemez. Asıl bu güçlere bu tür yakıştırmaları yapanlar teröristtir. Onun için buradan bir kez daha söylemek isterim ki, gerillaya terörist demek Erşet Salih’in haddine değildir.”

EBADİ GERİLLAYI KAHRAMAN OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin daha önce gerilla ve peşmergeyi “DAİŞ’e karşı savaşan kahramanlar olarak” nitelendirdiğini hatırlatan, Resul, Salihi’ye seslenerek şöyle dedi: “Salihi Irak milletvekilidir. Biliyor ki, Irak başbakanı Ebadi’nin kendisi gerilla ve peşmergeyi DAİŞ’ karşı savaşan kahramanlar olarak, nitelendirmişti. Madem Salihi böyle düşünüyorsa neden Ebadi’ye ‘hayır bu güçler teröristtir’ demiyor. O açıdan herkesin bilmesi gerekir ki, biz peşmerge olarak gerillayı meşru bir savunma gücü olarak görüyoruz ve bu görüşümüzü paylaşmayı da ahlaki bir sorumluluk olarak görüyoruz.”

GERİLLANIN İŞGALCİ OLDUĞU SÖYLEMİ YALANDIR

Türkmen cephesi sorumlusu Erşet Salihi’nin gerillayı işgalci güç olarak nitelendirmesine de sert tepki gösteren peşmerge komutanı Westa Resul “Erşet Salihi Kerkük, Duzxurmatu ve Dakuk’un gerillalar tarafından işgal edildiğini söylüyor. Oysa Duzxurmatu’dan Dubız’a kadar 50 bin peşmerge var. Peki nasıl oluyor da gerilla burayı işgal etmiş oluyor. Bu kadar mantıksız bir şey olabilir mi? Evet gerilla Kerkük’te var. Zaten gerilla Kerkük valisi Sayın Necmettin Kerim’in resmi talebi üzerine şu anda bulunduğumuz cepheye gelerek, DAİŞ’e karşı savaşta peşmergeye yardım etti. Gerilla geldiğinde en zor cepheler olan Wehdê, Mattar, Dakuk’ta mücadele etti. Şimdiye kadar iki şehit ve 8 yaralı verdi. Bu gerillalar yüzlerce kilometre uzaktan gelerek burada yaşamlarını Kerkük savunması için verdiler. Onun için bu siyasi partiler gerillaya teşekkür etmeliydiler. Eğer Erşet Salihi’nin tek bir gün bu cephelere gelip ziyarette bulunsaydı, bir gün bayrama gelseydi ya da bir hastanede yaralı bir peşmergeyi ziyaret etmiş olsaydı belki konuşma hakkı olur, ama bugün konuşma hakkı yoktur. Ama belli ki perde arkasından birileri Salihi’nin gerilla ve peşmergeye karşı böyle zehir zemberek konuşmasını istiyor” şeklinde konuştu.