PJAK: İran’ın operasyonları krizleri daha da derinleştirir

Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) İran devletinin Doğu Kurdistan’da başta Kosalan bölgesi olmak üzere birçok noktada başlattığı geniş çaplı operasyonların mevcut krizleri daha da derinleştireceği uyarısında bulundu.

PJAK, son günlerde İran devletinin tırmanan saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Son sekiz gündür geniş operasyonların yürütüldüğüne dikkat çeken PJAK, hedef alınan Mêriwan’a bağlı Kosalan bölgesi için “Mazlum Kürt halkının mücadele ve kurtuluş alanıdır” dedi.

PJAK, "Bölgeye yönelik askeri operasyonlar ve yaygın saldırılar, bölgeyi yeniden işgal etmek ve imha etme amaçlıdır. İran rejiminin savaştaki ısrarı ve savaşta çözüm araması, bölgede büyük bir yoksulluğa ve işsizliğe yol açmakta ve mevcut krizleri derinleştirmektedir” diye ekledi.

Bu saldırı ve operasyonların Kürt sorunu ve Ortadoğu için çözümün yolu olmadığını belirten PJAK, yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik gibi halkın maruz kaldığı büyük sorunlar karşısında devletin eski mantıkla hareket ettiği tepkisinde bulundu.

Sözkonusu operasyonlarla çevrenin de kasıtlı bir şekilde tahrip edildiğine dikkat çeken PJAK, özellikle çıkarılan orman yangınları ve yoğun ağaç kesimlerine işaret etti.

Toplumu “her yönden hedef alan bu saldırıları kınadıklarını” belirten PJAK, “Gerillanın varlığı savaş için değil, halkın korunması ve hakları için meşrudur. Bizim amacımız adalet, demokrasidir ve bu mücadeleden asla geri adım atmayacağız” dedi.

Kürtler ve diğer halkların yaşadığı sorunların ancak insani çözümlerle giderilebileceğinin altını çizen PJAK, tüm halkları ve ulusları, toplumsal kitleleri, kadınları, gençleri, çevre aktivistleri, işçileri, sivil toplum örgütleri ve esnafları  insanı ve çevreyi yok eden saldırılara karşı net tavır almaya çağırdı. PJAK, “Büyük değişimler, halkların büyük mücadeleleri ile gerçekleşir” dedi.