PKK: Şaristan Asmîn koşulsuz adanmışlığın timsaliydi

PKK, “Çeyrek asrı bulan mücadele hayatıyla yoldaşlığın, özlü katılımın, koşulsuz adanmışlığın timsali, Önder Apo hakikatinin güçlü takipçisi” dediği Şaristan Asmîn’in amansız bir hastalık sonucu ölümsüzler kervanına katıldığını açıkladı.

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi yayınladığı yazılı bir açıklama ile gerilla saflarında 24 yıl mücadele veren YJA Star basın çalışanı Şaristan Asmîn’in (Leyla Yıldız) yakalandığı amansız bir hastalık sonucu şehit düştüğünü açıkladı.

Komitenin yayınladığı açıklamada şunlar belirtildi:

“Kurdistan özgürlük mücadelesi ilk günden itibaren özgür yaşam, özgür ülke iddiaları büyük olan, bunu gerçekleştirmek için sonsuz bir adanmışlıkla devrim saflarına akın eden bir toplumsal gerçekliği ifade etmektedir. Hiçbir engel tanımayan Apocu militan çizgisinde ifadeye kavuşan bu gerçeklik, günümüzde de Kurdistan dağlarında, köy ve kentlerinde işgalci, soykırımcı Türk devletinin saldırılarına, kapitalist modernite sömürgeciliğine karşı tarihe destansı direnişler nakşetmektedir. Kuşkusuz bu büyük mücadele sürerken tarihin görebileceği en duru, anlamlı yaşamın özneleri olan yoldaşlarımızı da şehit vermekteyiz. Şehadetleriyle özgürlük anlarının yaratılmasına şahitlik eden, dünyanın sürüklendiği toplumsal kriz ortamında özgür yaşam umudu olarak gelişen Önder Apo paradigması temelinde sonsuz bir yürüyüşün sahibi olan şehitlerimizin verdikleri mücadele kesintisiz olarak devam etmektedir. Bu gerçekliğe göre yaşamış, en zor anlarda etkin, yaratıcı bir mücadele sahibi olan yoldaşlarımızdan biri de Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız) arkadaşımızdır.

1981 yılında Mersin’de yaşama gözlerini açan Şaristan yoldaşımız, aslen Kürt kültürünün kadim mekanları, Kurdistan özgürlük mücadelesinin serpildiği alanlar olan Botanlıdır. Ailesi, işgalci Türk devletinin Kürt kırım politikalarının bir devamı olarak geliştirdiği ekonomik kaynakları gasp etme uygulamalarından kaynaklı Türkiye kenti olan Mersin’e göç etmek zorunda kalmıştır. Şaristan yoldaşımızın ailesi burada da yurtseverliklerini koruyup geliştirmeyi sürdürür. Şaristan yoldaş da bu derin yurtsever kültürün etkisinde büyür.

HER ANINDA PKK YOLDAŞLIĞINI GERÇEKLEŞTİRMEYİ ESAS ALDI

1998 yılında Önder Apo’ya karşı geliştiren Uluslararası Komplo Kurdistan’ı baştan başa bir serhıldan alanına dönüştürdüğü gibi tüm dünyada da etki oluşturur. Bu süreçte Şaristan yoldaş da yönünü Kurdistan’a çevirir. 1999 yılında tarihsel, kültürel köklerinin bulunduğu alan olan Botan’a dönüş yapan Şaristan heval burada gerilla saflarına katılır. Soluk soluğa bir mücadeleye adım attığı andan itibaren mücadele gerçekliğinin gerektirdiği ölçülere göre yaşamayı bir ilke düzeyinde ele alarak büyük başarıları yaratma yoluna girer. Kurdistan dağlarında kadın gerilla olarak yaşamın güzelliklerini, işgalciliğe karşı verilen mücadelenin inceliklerini, yaratıcı bir gerçek olan PKK yoldaşlığının derinliğini yaşamının her anında gerçekleştirmeyi esas alır. Botan’da başladığı gerilla mücadelesini Heftanîn’de sürdürür. 1999 yılının sonlarında Qendîl alanına geçer. 2002 yılına kadar bu alanda çalışmalar yürüterek büyük deneyimler kazanır.

2002 yılında Xinêre alanına geçen Şaristan yoldaşımız, kadın özgürlük çizgisinde derinleşmek, Önder Apo’nun belirlediği Kadın Kurtuluş İdeolojisi doğrultusuna doğru temelde katılmak için PJA bünyesinde eğitim devresine dahil olur. Eğitimden aldığı birikimleri yaşamda pratikleştirmek için büyük bir kararlılıkla yeniden Qendîl alanına gelen Şaristan yoldaş 2005 yılına kadar burada etkin bir mücadele sahibi olur. Şehit Bêrîtan Akademisi’nde de bir eğitim devresine katılarak daha başarılı bir pratik için kendisini sürekli donatmayı esas alır. Devamında Zap alanında mücadelesini sürdüren Şaristan yoldaş, burada savaş ve yaşam tecrübelerine yenilerini ekler. Tüm yaşamında PKK yoldaşlığının içtenliği, Kurdistan doğasıyla bütünleşen özgür kadın yoldaşlığının yaratıcılığı karşısında yaşadığı heyecanını eksiltmeyen Şaristan yoldaş, katılımı, sadeliği, büyük sevgisiyle yoldaşlarının yaşamında büyük yer edinir.

BİR ELİNDE SİLAHI BİR ELİNDE KAMERASI

Şaristan Asmîn yoldaşımız, Kurdistan devriminin ulaştığı evrensel düzeyin ihtiyaçlarını karşılamanın çok yönlü bir gerçekleşmeyi gerektirdiğinin bilinciyle bir gerilla olarak yapabileceği hiçbir çalışmadan geri durmaz. Fedakar, katılımcı, özgürlük değerlerine sonuna kadar bağlı kişilik özellikleriyle girdiği her ortamda etki oluşturur. Bir elinde silahı, bir elinde de kamerasıyla kadın özgürlük mücadelesinin Kurdistan ve dünyada tanınmasına önemli katkılar sunar. Uzun süre YJA-Star basın çalışmalarında kalarak gerilla mücadelesinin kadın renginde nasıl pratikleştiğini kamerası, yaptığı programlarla ifadeye kavuşturur.

Halkın mücadelesinin halkın yaşamını tanımayla ilişkili olarak başarılı bir şekilde verilebileceğine inanan Şaristan yoldaş, her alanda çalışma yapmayı temel bir ilke olarak belirler. Bu temelde sadece dağlarda yaptıklarıyla sınırlı kalmaz. 2014 yılında DAİŞ eliyle Şengal’de yaşayan Êzidî halkımız şahsında gerçekleştirilen soykırım saldırısı olduğunda bunun dünyaya duyurulmasında büyük emekler verir. Maxmur, Kerkûk, Şengal alanlarında bulunarak hem bir kadın gerilla hem de elindeki kamerasıyla bir özgür basın çalışanı olarak mücadele eder.

KOŞULSUZ ADANMIŞLIĞIN TİMSALİ

2016 yılında yeniden Şehit Bêrîtan Akademisi’nde eğitime katılır. Halkı daha yakından tanımak, bir gerilla olarak halkın içinde mücadele vererek gerilla olmanın sonsuz heyecanını herkesle paylaşmak isteyen Şaristan yoldaş, eğitimden sonra basın çalışmalarında kalmaya devam eder. Özgür kadın öncülüğünde demokratik ulus devriminin yaşamsallaşması, tüm dünya halklarına ulaşması için özgür basın çalışmalarının kadın boyutunda büyük çabaların sahibi olur. Bu süreçte amansız bir hastalığa yakalanır. Bir yandan tedavi olmaya çalışırken bir yandan da özgür yaşam umudu, derin yoldaşlık sevgisi, mücadele heyecanından hiçbir şey yitirmeden yürüyüşünü sürdürür.

Çeyrek asrı bulan mücadele hayatıyla yoldaşlığın, özlü katılımın, koşulsuz adanmışlığın timsali, Önder Apo hakikatinin güçlü takipçisi olan Şaristan Asmîn yoldaşımız, ardında büyük bir direniş mirası bırakarak 3 Haziran 2023’te hastalığının iyileşmemesi sonucunda ölümsüzler kervanına katılmıştır. Başta Şaristan yoldaşımızın değerli ailesine, soykırıma karşı her koşulda direnen yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Şaristan Asmîn yoldaşımız şahsında tüm devrim şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, yaşamlarını adadıkları özgür Kurdistan hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizi sözünü veriyoruz.”

Şehidin kimlik bilgileri şöyle:

Kod Adı: Şaristan Asmîn

Adı Soyadı: Leyla Yıldız

Doğum Tarihi ve Yeri: 1981/Mersin

Anne-Baba Adı: Hediye-Ali

Katılım Tarihi ve Yeri: 1999/Mersin

Şehadet Tarihi ve Yeri: 3 Haziran 2023