PKK çizgisini sarsılmaz bir iradeyle temsil etti

Türk devletinin işgalini ve DAİŞ çetelerinin gerçek yüzünü tüm dünyaya duyuran Gazeteci ve Devrimci Avrîn Mahsûm, yaşamının her anında PKK-PAJK çizgisini sarsılmaz bir iradeyle temsil etti.

Avrîn Mahsûm (Bêrîvan Mustefa) 1995 yılında Libya'da dünyaya gözlerini açyı. Ailesi Avrîn’in doğumundan sonra ülkeyi terk ederek memleketleri Efrîn’e döndü. 4 erkek ve 3 kız kardeşin en küçüğü Avrîn, Efrîn’in Şerewa ilçesine bağlı Aqibe köyünde Kürt kültürüne sahip yurtsever bir ailede büyüdü.


Şehit Avrîn'in çocukluğundan bahseden babası Receb Mistefa,"Avrîn ailenin en küçüğüydü. Yaşamını hep değiştirmek isterdi; bu yüzden ona gerçek yaşamın devrim olduğunu söyledim. Lise 9. sınıfı bitirdiğinde Rojava Devrimi yaşandı. Avrîn de devrimden sonra Aqibe köyünde Kürtçe öğretmeni oldu ve yüzlerce kişiye Kürtçe eğitim verdi. Devrimin dalga dalga yayıldığı 2012 yılında basın çalışmalarına katıldı. Aqibe köyü sürekli saldırılara maruz kalırdı, köy halkı el birliğiyle bölgeyi koruyordu. Halk daha sonra Asayiş güçlerine katıldı. Avrîn de üzerine düşen her görevi yerine getirirdi.

Avrîn bir gün bizimle vedalaşmak için geldi ve ‘Basût köyüne çalışmaya gidiyoruz’ dedi. Gittiği yere ulaştığında ise beni arayarak, ‘Ben eğitime gidiyorum’ dedi. Ben de eve gelene kadar kesin bir karar vermemesi gerektiğini söyledim. Çünkü gerçekten kararlıysan eve gelir ve bize devrim saflarına katılacağını söylersin, dedin. Avrîn geldiğinde onu büyük bir sevinçle devrim saflarına uğurladık” dedi.

TÜRK İŞGALİNİN GERÇEK YÜZÜNÜ TÜM DÜNYAYA DUYURDU

Avrîn Mahsûm, 2014 yılında özgür kadın çizgisinde bir Apocu militanı olarak Efrînli kadınların ve toplumun ışığı olma arzusuyla yeniden özgür basın faaliyetlerinde yer aldı. Cesaret, azim ve büyük bir kararlılıkla hakikatin izinden giden Avrîn, DAİŞ ve arkasındaki güçlerin gerçeğini tüm dünyaya duyurdu. Esaretten kurtarılan kadınların mutluluğunu, çektiği fotoğraflarla tüm dünya ile paylaştı. Efrîn savaşı süreci dahil 2020 yılına kadar YPJ basın merkezinde yer aldı. Savaş sürecinde gerçekleri anlatmak çok zordu, fakat her zaman yaşananları tüm dünyaya duyurmak için büyük bir çaba içindeydi. Avrîn Mahsûm, direniş döneminde Türk işgali ile çetelerinin gerçek yüzünü tüm dünyaya, aynı zamanda YPG-YPJ savaşçılarının direnişini de halka anlatmak için en kritik mevzilerde yer aldı.

Yaşanan yoğun çatışmalar nedeniyle yoldaşı Şoreş Amûdê ile birlikte işgalcilerin arasında kalan Avrîn Mahsûm, 26 gün boyunca insan üstü bir iradeyle mücadele etti. Yaralı halde yoldaşlarından kopan ve yaklaşık bir ay boyunca işgalcilere karşı direnen Avrîn, özel bir operasyonla yoldaşı Şoreş ile birlikte işgalciler arasından çıkarıldı. Direnişçi bir Kürt kadını olarak umudunu asla kaybetmeyen Avrîn, yoldaşlarının ona ulaşacağı inancını hep korudu ve haklı çıktı.

Avrîn Mahsûm’un babası Receb Mistefa, o dönem kızının şehit ilan edildiğini belirterek, “O dönem Avrîn’in şehit düşmediğine dair içimde bir his vardı. Yine de Efrîn’de onun için bir merasim düzenledik. Bir süre sonra telefon geldi, Avrîn yaşıyor dediler. 26 gün sonra YPG güçlerinin özel bir operasyonla Avrîn Mahsûm ve Şoreş Amûdê’yi kurtardığını duyduk. Gidip gördük ki yaraları nedeniyle durumu çok kötü. 2 gün bizde kaldı ve tekrar harekete katıldı. Avrîn, Qendîl'e gideceğini söylediğinde onu yine tebrik ederek ve başarılar dileyerek uğurladık” diye konuştu. 

Avrîn devrim çalışmalarını Rojava ile sınırlandırmadı ve 2020 yılında YJA Star Basın Merkezi’ne geçerek özgür basın geleneğini Kurdistan dağlarında devam ettirdi. Öncü kişiliğiyle yoldaşlarına örnek olan şehit Avrîn, yılların tecrübesiyle Metîna alanına gitti ve Cenga Xabûr Hamlesinde tarihi rol oynadı.

HPG Basın İrtibat Merkezi, 16 Haziran günkü açıklamasında Avrîn Mahsûm’un 19 Eylül’de Medya Savunma Alanlarında şehit düştüğünü duyurdu.

Kod Adı: Avrîn Mahsûm

Adı Soyadı: Bêrîvan Mistefa

Doğum Yeri: Efrîn

Anne-Baba Adı: Fethiye-Receb

Şehadet Tarihi ve Yeri: 19 Eylül 2022 / Medya Savunma Alanları