Politic Press’ten önemli iddia: Buraları satın aldık

Başur'da yayın yapan Politic Press adlı radyo internet sitesinde, önemli iddialarda bulunuldu. Türk devletinin, doğa katliamını "satın aldık, istediğimiz gibi keseriz" diyerek meşrulaştırmaya çalıştığı belirtildi.

İşgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik uzun yıllardır yaptığı işgal saldırıları ve bu saldırılarında KDP'den destek alması her geçen gün yeni bazı bilgi ve belgeleri ortaya çıkarıyor.

Türk devletinin son günlerde işgal ettiği ve etmeye çalıştığı alanlarda Kürdistan doğasını tahrip etme, ormanlarını yok etme uygulamaları da tepki çekti.

KARAÇAY: SATIN ALDIK, KESEBİLİRİZ!

Hewlêr Büyükelçisi Hakan Karaçay’ın KDP’li Parlamento Başkan Yardımcısı Hêmin Hawrami’yi ziyaret ederek ettiği öğrenildi.

Başûrê Kurdistan’da FM bandı üzerinden yayın yapan Politic Press adlı radyo internet sitesindeki dosyaya göre, Hakan Kararçay’ın KDP’li bölgesel Parlamenteri ve Parlamento Başkan Yardımcısı Hêmin Hawrami’yi ziyaret ederek, Behdinan ve ormanların kesimine ilişkin itiraz ettiği, neden böyle konuştuklarını sorduğu ifade edildi. Karaçay, şunları söyledi: "Bu şekilde bize tepki göstermeniz doğru değil. Biz şu an bulunduğumuz arazileri satın aldık. Yeni girmeye çalıştığımız alanlar dışında askeri üslerimizin olduğu yerleri de biz satın aldık. Bu konuda yaptığımız anlaşma var. Basın üzerinden Başur’da yapılan propaganda ve yayınlar doğru değil. Satın aldığımız yerlerde yol yapıyoruz. Yol yapımı için kesilmesi gereken ağaçları kesiyoruz."

Karaçay, Kürdistan doğasını yok etmelerine gerekçe oluşturmaya çalışırken, o alanları satın aldıklarına dair söylemlerde de bulunuyor.
Politic Press raporunda, görüşme sırasında Karaçay tarafından Mesrur ve Neçirvan Barzani’ye verilmek üzere iki yazılı belge verdiği belirtiliyor. Dosyada Mesrur ve Neçirvan Barzani’ye iletilmesi için Karaçay tarafından Hêmin Hawrami'ye verilen yazılı belgelerde, sadece satın aldıkları bölge ve arazilerde ağaç ve ormanları kestikleri yer aldığı ifade ediliyor.

Politic Press, yayımladığı raporda sadece Mesrur Barzani hükümeti döneminde değil, ondan önceki Neçirvan Barzani hükümeti döneminde de Behdinan'da bazı arazi ve bölgelerin Türkiye’ye satıldığını iddia ediyor.

Raporda ayrıca Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında Erdoğan tarafından Kazimi’ye Güney Kürdistan'ın bazı bölgelerinde toprak ve arazi satın aldıklarının iletildiği iddia ediliyor. Ayrıca Kazimi’nin Hewlêr’e yaptığı ziyarette de Mesrur Barzani tarafından bu durumun itirafında bulunduğu iddia ediliyor.