'Rızgar'ın hakikat yolundan yürüyeceğiz'

YRD ve Êzîdxanê Basın Merkezi, şehit düşen Rızgar Adanmış için başsağlığı dileğinde bulundu. Açıklamalarda, Adanmış'ın hakikat yolculuğuna dikkat çekildi.

DAİŞ çetelerinin 12 Ekim’de Derazor’da sivillere yönelik saldırısında yaralanan ve o günden beri hastanede tedavi gören ANHA, Stêrk ve Çira TV muhabirlerinden Rızgar Adanmış, 18 Aralık günü tedavi gördüğü hastanede şehit düştü.

YRD: ZULME RAĞMEN HAKİKAT YOLUNDAN DÖNMEDİ

YRD Koordinasyonu'nun Rızgar Adanmış için yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Dili, kültürü, yurdu inkar edilmiş bir halkın çocuğu olarak, yaşadığı coğrafyanın acılarını yüreğinde hisseden ve her koşul altında yansıtmaya çalışan bir hakikat arayışçısıydı Rızgar yoldaş. Tarihimizin bize öğrettiği gibi hakikat ve aydınlık arayışındaki özgür basın emekçileri her dönemde sömürgecilerin ve işbirlikçilerinin saldırılarının hedefi olmuşlardır. Tüm baskı ve zulme rağmen özgür basın emekçileri aydınlık ve hakikat yolundan dönmemiş ve daha büyük bir iddiayla gerçeğin peşinden koşmuşlardır. Cizîrê fırtınası hamlesini takip ederken şehit düşen Rizgar Adanmiş, Dilîşan ve Hogir arkadaşlarımız da aydınlığın ve gerçeğin takipçileri olmuşlardır. Gurbetelî Ersöz, Denîz Firat, Nûjiyan Erhan, Mustafa Mihemed, Xerîb Welat, Mazlum Bagok, Agirî Banê, Fîraz Dağ, Vedat Huseyîn Elî ve diğer tüm basın şehitlerimiz gibi Rizgar, Dilîşan ve Hogir yoldaşlarımız da Kürdistan özgür basın tarihine büyük direniş izlerine yenilerini eklemişlerdir.

Kuzey Kürdistan’ın Siirt kentinden olan Rızgar yoldaşımızın ailesi, 1996 yılında Türk devletinin baskı ve zulüm politikasından kaynaklı diğer yüzlerce Kürt ailesi gibi kendi topaklarından göç edip Başur Kürdistan’a yerleşmek zorunda kalmıştır.

Adanmış Ailesi göç yıllarında da her türlü zorluğa rağmen mücadelelerinden tek bir an olsun geri durmamışlardır. Güney Kürdistan’da birçok değişik göçmen kampında kaldıktan sonra Maxmur kampına taşınarak mücadelelerini burada sürdürmüşlerdir.

Yurtsever bir aile içerisinde büyüyen Rızgar yoldaşımız Kürdistan’da yaşanan soykırım gerçeğini dünyaya duyurmak için halkının sesi olmaya karar vererek 2012 yılından itibaren özgür basın çalışmalarında yer almaya başlamıştır. Basın çalışmalarına Deniz Fırat yoldaşımızla birlikte başlayan Rizgar yoldaş, DAİŞ saldırıları olduğunda Deniz Fırat ile birlikte hakikatleri duyurmak için en ön cephede yerini almıştır. Ezilen bir halkın evladı olarak Rojava’da gelişen halk devrimini yakından görmek, yaşamak ve takip ederek dünya halklarıyla paylaşabilmek için 2014 yılında Rojava’ya geçmiştir.

'GÖNÜLLÜ SAVAŞ MUHABİRİ OLARAK ÖN CEPHEDEYDİ'

Rızgar yoldaş 2016 yılında Êzdî halkının acılarını, hüznünü, direniş ve örgütlenmesini tüm dünyaya duyurabilmek için Êzîdxan’a geçmiştir. Xanesor katliamı sırasında Êzidi halkının acılarını duyurmak için orda olan ve bu uğurda bedel veren yoldaşı Nujiyan Erhan ile birlikte omuz omuza durarak orada yaşananları tüm hakikatiyle dünyaya duyurmuştur. Şengal’in ardından Rojava’ya geçen Rizgar Adanmış yoldaş, gönüllü savaş muhabiri olarak hep savaşın en ön cephelerinde yer alarak gerçek bir hakikat arayışçısı olmuştur.

Rizgar, Dêrazor’u DAIŞ çetesinden özgürleştirmek amacıyla başlatılan Cizîrê Fırtınası hamlesini takip ederken Dilîşan Îbîş ve Hogir Mihemed yoldaşlarımızla birlikte çetelerin bombalı saldırısının hedefi olmuştur. Rizgar Adanmış 70 günlük yaşam mücadelesinin ardından 18 Aralık gecesi tedavi gördüğü hastanede özgür basın şehitleri kervanına katılmıştır.

Rizgar, Dilîşan ve Hogir’ın güler yüzleri, bağlılıkları ve kararlılıkları, hakikat yolculuğumuzda her zaman umut kaynağımız olacaktır. Rizgar’ın yoldaşları olarak başta Adanmış ailesi olmak üzere tüm özgür basın emekçilerine ve Kürt halkına başsağlığı diliyor, Rizgar, Dîlîşan ve Hogirların izinde hakikat ve aydınlanma mücadelemiz ve savaşımızı daha da büyüterek sürdüreceğimize söz veriyoruz.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Hakikat ve direniş geleneğinin takipçisi olacağımız sözünü bir kez daha tekrarlıyoruz. Onların hayallerini her zaman ve her yerde, çalışmalarımızla gerçekleştireceğiz. Hakikatler faşist ve işgalcilerin karanlığında kalmayacak, aydınlık günler gelecektir. Rızgar’ın takipçileri olarak bedeli ne olursa olsun hakikati duyuracağız."

ÊZÎDXANÊ BASIN MERKEZİ: HALKIMIZIN SESİNİ DÜNYAYA DUYURDU

Êzîdxanê Basın Merkezi de, Adanmış’ın ailesine başsağlığı dileyerek, “Agir, Nûjiyan ve Rızgarların izinden ayrılmayacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

İlk günden bu yana Kürt basınının işgalci güçlerin saldırısı altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Êzidxan basınının sonuna kadar özgür basın şehitlerinin yolunda yürüyeceğine, onların amaçlarını gerçekleştirmek için tek bir an tereddüt etmeden çalışmalarını sürdüreceğine vurgu yapıldı.

Rızgar Adanmış’ın bir süre Şengal’de çalışma yürüterek, fermana maruz kalan Êzidî halkının sesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar belirtildi;

“ANHA ve Stêrk TV muhabiri Rızgar Adanmış DAİŞ çetelerinin saldırısı sonucu ağır yaralanmıştı. Rızgar 70 gün gösterdiği büyük direnişin ardından şehit düştü. Şengal DAİŞ çetelerinin işgaline maruz kaldığından, Rızgar yönünü Şengal’e vererek Êzîdxan’da basın çalışmalarını yürüttü. Ayrıca, Çira Tv’de muhabirlik yaparak Êzîdxanê halkının sesini dünyaya duyurdu.

Rızgar, bizim hem yoldaşımızı hem de öğretmenimizdi. Bütün Êzîdxan basını çalışanları Rızgar’ın eğitiminden geçmiş ve aldıkları eğitimi esas kılmıştır.

Rızgar, bir hakikat arayışçısıydı. O, haksızlığın olduğu her yerde haklının sesi olmayı istiyordu. Bunun içinde yönünü Şengal’e çevirdi. Çetelerin, Xanesor bölgesine saldırısında arkadaşımız Nûjiyan Erhan şehit düşerken, Rızgar orada yaşananları an be an dünyaya duyurdu.

Êzîdxan basını da bu değerli şehitlerimizin izinde çalışmalarını yürütmeye devam edecektir.

Son anımıza dek Agir, Nûjiyan ve Rizgarlar'ın izinde olacağımızın sözünü veriyoruz.

Rızgar’ın ailesine başsağlığı diliyor, hakikat ve gerçeğin hiçbir zaman kaybolmayacağının inancını taşıyor, hakikat arayışçılığı savaşında şehit düşen bu yoldaşlarımızın yolunda yürüyeceğimizin, emeklerini ve hayallerini yerde bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz.”