Roboskili ailelerden anmaya katılım çağrısı

Roboskili aileler, katliamının 6’ncı yıldönümü dolayısıyla “Maraş'tan Roboski'ye tüm katliamlar aydınlatılsın failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirilecek anmaya katılım çağrısında bulundu.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk ordusuna ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 yakınlarını kaybeden aileler, adalet arayışlarının 312’nci haftasında yakınlarının mezarı başında bir araya geldi. “Roboski için adalet için failler yargılansın” yazılı pankartın açıldığı adalet nöbetinde, aileler adına Veli Encu açıklama yaptı.

Adalet mücadelelerini kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Encu, “312 haftadır aynı talebi tekrarlıyoruz. Roboski davası, Ankara’nın karanlık dehlizlerine gömülmesin, katiller yargı önüne çıkarılsın” dedi.

Yaşamını yitiren 34 kişinin sivil olduğunun bilinmesine rağmen bombardımanın gerçekleştirildiğini yineleyen Encu, katliamın tasarlanarak gerçekleştirildiğini söyledi. Roboski dava dosyasında da bombardımanı gerçekleştirilenlerin tamamının 34 kişinin sivil olduğuna kanaat getirdiğini ifade eden Encu, “Ancak bunlar Türkiye yargısı için herhangi bir cezai müeyyideyi gerektirmedi. 6 yıl, 312 hafta, 2185 gündür katliamın failleri yargılanmadı” diye konuştu.

Roboski davasının Meclis İnsan Hakları Komisyonu’ndan başlayarak, sivil ve askeri yargı, son olarak Anayasa Mahkemesi’ne kadar uzandığını, ancak yargılamanın olmadığını hatırlatan Encu, “Dava hepsinin utanç verici birliğinin arasında karanlığa gömüldü ve gömülmeye devam ediliyor. Türkiye’de 34 insanın katledilmiş olmasından dolayı kimsenin cezalandırılma ihtiyacı duyulmamış olması, doğal olarak bizim dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmemizi mecburi bir hale getirdi” şeklinde konuştu.

Roboski katliamının 6 yıldönümü dolayısıyla “Maraş'tan Roboski'ye tüm katliamlar aydınlatılsın failler yargılansın” sloganıyla anma gerçekleştirileceği bilgisini veren Encu, “Vicdanı körelmemiş ve adalet arayışından vazgeçmemiş herkesin davetlidir” diyerek kamuoyunu anmaya katılmaya çağırdı.