GÖRÜNTÜLÜ

Rojava'da nüfus sayımı bitti

Rojava'nın Derîk, Girkê Legê ve Tirbesipiyê eyaletlerinde gerçekleştirilen nüfus sayımı her kesimden halkın gönüllü katılımıyla başarıyla sonuçlandı.

Rojava Devrimi'nin başlangıcından bu yana Rojava Kürdistan ve Kuzey Suriye’de gerçekleştirilen ilk nüfus sayımı kapsamında Rojava Kürdistan’ın 3 eyaletinde gerçekleştirilen sayım sonuçlandı. Sabah saat 08.00’da başlayan sayım kapsamında her kesimden halkın gönüllü katılımı ve yardımıyla tamamlandı.

Sayımda yer alan görevliler, halk ve Nüfus Sayım Komitesi, çalışmayla ilgili ANF'ye bilgi verdi.

'FEDERAL SİSTEMİN SEÇİMLERİ İÇİN ZEMİN OLDU'

Nüfus sayımında görev alan Öğretmen Mustafa Muhiyeddin, nüfus sayımının önemli bir adım olduğunu ve federal sistemin seçimleri için de zemin oluşturduğunu belirtti. 

Muhiyeddin, nüfus sayımını halkın memnuniyetle karşıladığını belirterek, şöyle konuştu: "Zaten komün üyeleri de bugün bizimle birlikte görevli ve yoruluyorlar. Halkımız işimizi kolaylaştırmak için yardımcı oluyor. Defterimizde her bir sayfa bir aile için ayrılmış. İsim, soy isim ve aile numaralarını, dinlerini, ailede kaç kadın, erkek ve çocuk olduğunu soruyoruz. Bu çalışmaya katıldığım için mutluyum. Halka ve komünlerdeki arkadaşlara yardımlarından dolayı teşekkür ederim."

Süryani halkından olan Sair İshak, Suriye’de uzun zamandır böyle bir nüfus sayımının olmadığına dikkati çekerek, "Suriye’de yaşanan savaşta ve siyasal süreçte birçok değişim oldu. Bu nedenle böyle bir sayım gerekli" diye ekledi.

Arap halkından Hurriye Deham da nüfus sayımının önemli ve olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Süleyman Abdurrahman Muhammed, 5 yıllık Rojava Devrimi'nde yaşanan ilk nüfus sayımı olduğuna işaret ederek, "Kutlu bir adım. Biz federalizme doğru gidiyoruz. Federal sistem seçimlerinde nüfus sayımının önemli rolü olacak. Bu adım sayesinde Demokratik Özerk Yönetim bölgenin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilecek” diye kaydetti.

‘DİSİPLİNLİ VE ÖRGÜTLÜ BİR HALK GERÇEĞİNİN OLDUĞU GÖRÜLDÜ'

Nüfus Sayım Komitesi'nde yer alan Xelîl Osman, bugün Cizirê Kantonu’nun Derîk, Girkê Lêge ve Tirbesipiyê eyaletlerinin tümünde nüfus sayımın başarıyla gerçekleştirildiğini kaydederek, şunları dile getirdi:

"Biz çalışmamızı örgütlü bir biçimde yürüttük. Bir komite çıkardık. Bu nüfus sayımında kayıt için yaklaşık 7000 kişi görevliydi. Öğretmenler ve komünlerden arkadaşlar birlikte hareket ettiler. Ve her grup 25 ev civarında dolaşarak onların kaydını yaptı. Sayımı grupların sayısını çoğaltarak halkın günlük yaşamı fazla sekteye uğramasın diye hızlı bir biçimde yapmaya çalıştık. Halkımız bugün gerçekleştirdiğimiz nüfus sayımına çok gönüllü bir biçimde katıldı. Herkes kapısını açarak görevlilere yardımcı oldu. Bu bize gösteriyor ki, halkımız oldukça örgütlü ve disiplinli. Herkes evinde görevlilerin gelmesini bekledi.”

Bu sayımda Kürt, Arap, Süryani vb. ayrım yapmadan herkesin kaydedildiğini bildiren Osman, Rojava ve Kuzey Suriye’de ne kadar insanın mülteci olduğunu, yine buraların Suriye içinden ve dışından ne kadar göç aldığını, nüfusun yaşadığı değişim ve gelişimi öğrenmek açısından önemli olduğunu anlattı.

'REJİME BAĞLI KÖYLER DE BİZE BAŞVURDU'

Nüfus Sayım Komitesi'nden Xelîl Osman, bu sayımların gelecekte gerçekleşecek federal sistemin seçimlerine de zemin olacağını söyleyerek, devamla şunları da ifade etti:

“Hem de halkın sayısı tespit edilince bunu karşılayabilecek hizmetler götürülecek. Herkes katılım gösterdi. Özellikle bir bilgiyi daha paylaşmak istiyorum: Tirbesipiye’ye bağlı Til Hemis’te de rejime bağlı 3 köy bugün bize başvurarak sayıma katılmak istediklerini belirttiler ve katıldılar. Sayı netleştirildikten sonra nüfus hakkında açıklama yapacağız. 23 Eylül’de Amûdê, Dirbesiye, Serekanîyê ve Tiltemir eyaletlerinde nüfus sayımını gerçekleştireceğiz. Qamişlo ve Hesekê’de gerçekleştirilecek nüfus sayımının tarihini daha sonra netleştirip açıklayacağız."

...