Rojava'daki bütün kanton ve bölgelerde de sayım yapılacak

Rojava'nın bütün kanton ve yeni özgürleştirilmiş bölgelerinde de nüfus sayımı yapılacak. Yetkililer, sayımda dikkat edilmesi gerekenleri de maddeler halinde açıkladı.

Nüfus Sayım Komitesi, Kuzey Suriye’de yeni kurtarılmış bölgelerde yürütülmesi planlanan sayım çalışması ve bugüne kadar yürütülen çalışmalara ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaşanan genel siyasi ve toplumsal gelişmelerle birlikte, Demokratik Özerklik Yönetimi sistemi ve Kuzey Suriye Demokratik Federasyon projesinin gücünü toplumdan alan temelini güçlendirmek ve geliştirmek için nüfus sayım çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışma Rojava ve Kuzey Suriye için tarihi bir öneme sahip olmakla birlikte, bölgesel ve uluslararası alanda da gözlemciler tarafından takip edilmektedir. Bu amaçla halkımızın nüfusunu öğrenmek için Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Örgütleme Konseyi böyle bir çalışmaya imza atmıştır.

Nüfus sayım çalışmalarını gerçekleştirmek için Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) görevlendirilmiştir. NRLS bu çalışma için planlama oluşturmuş, gerekli duyuruları yapmış ve sayım içim gerekli olan araçların teminini gerçekleştirmiştir. Sayım işleminde, bölgenin demografik yapısının ayrıntıları olarak ‘yurttaş sayısı, toplumun ve ailenin durumu, okuma-yazma oranı, eğitim düzeyi, medeni hal, engellilik durumu, Rojava içi ve dışı göç durumu’ netleştirilecektir.

NRLS, Federal Sistem Örgütleme Komitesi, MSD, TEV-DEM ve Demokratik Özerklik Yönetiminin de desteğiyle bir gözlem komitesi oluşturmuştur. Bu çalışma için birçok toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantılarla beraber, Eğitim Konseyi de çalışmalarda yer alacak öğretmenlere nüfus sayımında dikkat edilmesi gereken konularda toplantı gerçekleştirmiştir."

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Nüfus sayımının hazırlık, pratik çalışma ve bilgi toplama ile elektronik yazım işlemleri olarak üç aşama ile gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, dikkat edilecek hususlar ise şöyle sıralandı:

*Nüfus sayımının amacı, gelecek yıllara ilişkin toplumsal projelere destek olmak ve toplumun demografik yapı bilgisini ayrıntılandırmak.

*Nüfus sayımında esas olan kurumlar meclis, komün ve Eğitim Konseyidir. Bu yüzden nüfus sayımının başarılı bir şekilde tamamlanması için, bu kurumlarda çalışanların sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.

*Nüfus sayımı bütün Rojava kantonları ve Kuzey Suriye’de yeni kurtarılmış bölgeleri kapsamaktadır.

*Nüfus sayımının yapılacağı günler, herkesin evinde bulunması ve o gün için bütün çalışmalara ara verilmesi gerekmektedir.

*Sayımın gerçekleşeceği gün öncesi bütün yurttaşlar hazırlıklarını tamamlamalıdır.

*Sayım günleri sadece hastane ve eczaneler açık kalacaktır.

*Fırınlar saat 07.00’a kadar açık kalabilecektir.

*Asayiş ve HPC güçleri nüfus sayımının güvenli bir şekilde gerçekleşmesi ve halkın güvenlik tedbirlerini geliştirmekten sorumludur. Bu yüzden halkımızın güvenlik güçlerine yardımcı olması gerekmektedir.

*Her kent için nüfus sayımının yapılacağı günler belirlenmiştir. Olağan dışı bir durumun çıkması ya da nüfus sayımının bitmemesi durumunda süre uzatılabilecektir.

*Sayım günü bütün araç vasıtaların hareketliliği yasaklanmıştır. Sadece acil durumlarda, Asayiş güçlerinden alınacak belge dahilinde hareket etmeye izin vardır.

*Sayım çalışmalarında yer alacak çalışanlara ait araçlar, Asayiş güçlerinden alacakları belge ile hareket etmelidir.

Ayrıca Amûdê, Dirbêsiyê, Zirgan (Ebûrasên), Serêkaniyê ve Til Temir kentlerinde 23 Eylül’de nüfus sayımı yapılacağı bildirildi.