Rojhilat’ta Eylül ayı insan hakları ihlalleri

Rojhilatê Kurdistan’da 9 kişinin idam edildiği, 18 kolberin yaralandığı veya katledildiği, 48 kişinin gözaltına alındığı, Serdeşt ve Pîranşar’da ise 3 kadının katledildiği bildirildi.

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, Eylül ayında Rojhilatê Kurdistan’da yaşanan hak ihlalleri verilerini açıkladı.

Açıklamaya göre,  Eylül ayı içerisinde Rojhilat’ın farklı kentlerinde 9 kişi idam edildi, 18 kolber yaralandı veya katledildi, 48 kişi gözaltına alındı, Serdeşt ve Pîranşar’da ise 3 kadın katledildi.

Açıklamanın detayları şöyle:

“Eylül ayı içerisinde 14 kolber İran rejim güçlerinin açtığı ateş sonucunda yaralanmış, 2 kolber ise katledilmiştir. 2 kolber ise mayın patlaması sonucunda yaşamlarını yitmiştir.

Eylül ayı içerisinde Xoremawa, Hemedan, Kereç hapishanelerinde 9 Kürt tutuklu, ‘kasıtlı insan öldürme’ ile ‘uyuşturucu ticareti’ suçlamaları nedeniyle idam edildi. Serdeşt ve Pîranşah’ta 3 kadın yakın akrabaları tarafından katledildi.

48 yurttaş sivil siyasi eylemlere katıldıkları gerekçesiyle Urmiye, Sine, Îlam ve Tahran kentlerinde gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı tutuklandı.

Sine, Seqiz, Mahabad, Îlam, Urmiyê, Meşhed ve Kirmanşa kentlerindeki yargı makamları 11 kişi hakkında idam cezası kararı verdi.

Kürt tutuklularından Neyib Eskeri ve Abdulaziz Gul Muhammedi, Urmiye cezaevlerinde açlık grevi eylemine başladı.”