Sel mağdurlarından Vali’ye tepki: Fotoğraf çektirmeye mi geldin?

Wan’a bağlı Qelqelî (Özalp) ve Serav (Saray) ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve maddi-manevi zarara yol açan sel felaketinin ardından halk, Vali’ye tepki gösterdi.

Wan/Qelqelî (Özalp) ve Serav (Saray) ilçesine bağlı Tornavan, Yarimqa, Hacelî, Axurîk, Şamşatîn ve Segdibeg köylerinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel felaketinde 150 büyük ve küçükbaş hayvan telef olurken, binlerce dönüm arazi ise sular altında kaldı. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) dere ıslahı çalışması yapmadığı sel bölgesi İran sınırında bulunuyor. İran sınırına yapılan beton duvarların yanı sıra kazılan ‘”güvenlik” hendekleri de sel felaketinin daha da büyümesini sağladı.

Sel felaketinin ardından Vali-Kayyum Ozan Balcı,  İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez ve İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile birlikte sel bölgesini ziyaret etti. Ziyaret sırasında köylüler, “fotoğraf çektirmeye mi geldiniz” diyerek tepki gösterdi. Köylülerin tepkisi üzerine korumalar ve jandarmalar köylülere müdahale ederek bölgeden uzaklaştırdı. Vali-Kayyum Ozan Balcı daha sonra korucularla görüntü vererek, mağdur köylülerle görüştüğüne dair izlenim yaratmak istese de başarılı olamadı.

Bölgede sel felaketinin bu kadar şiddetli olmasının sebebi ise, Rojhilat (İran) sınırına kazılan ‘Güvenlik’ hendekleri. Köylülerin verdiği bilgiye göre hendeklere dolan su daha sonra sel olarak tarım arazisinin ve otların sular altında kalmasına neden oldu.

Konuya ilişkin bilgi veren ve yerine kayyum atanan Özalp Belediye Eş Başkanı Yakup Almaç, sınır hattında açılan hendeklerin hem doğaya büyük zarar verdiğini hem de sel felaketi gibi riskleri büyüttüğünü söyledi. Hendeklere örülen duvarların ekosistemi bozduğunu kaydeden Almaç; “Özellikle bu hendekler çok tehlikeli. Son yaşadığımız sel felaketinin bu kadar büyük olmasının sebebi de güvenlik bahanesiyle sınıra kazılan hendeklerdir. Köylerimizi ziyaret ettik, sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.