Silêmanî’de 74. Ferman anması, Maxmur’da yürüyüş

Şengal Soykırımı Silêmanî ve Maxmur’da protesto edildi, katledilenler anıldı.

Maxmur’da bulunan Şehîd Rûstem Cûdî Mülteci Kampı sakinleri, DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de Êzidi halkına yönelik gerçekleştirdiği soykırım saldırısını kitlesel bir yürüyüşle kınadı.

Yürüyüşün ardından açıklama metni Hêlîn Kara tarafından okundu. Fermanda katledilenleri saygıyla anan Hêlîn Kara, şunları söyledi: “74’üncü ferman olarak adlandırılan ve insanlıktan nasibini almamış erkek egemen sistem tarafından gerçekleştirilen 3 Ağustos fermanı nedeniyle buradayız.”

Bir yıl önce Afgan kadınların Taliban’ın insafına terk edildiğine dikkat çeken Hêlîn Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: “DAİŞ çeteleriyle aynı zihniyete sahip Taliban, öncü kadınları hedef aldı. Afgan kadınlar Taliban zulmüne karşı mücadeleye ve direnişe devam ediyor. Afgan kadınların direnişini selamlıyoruz. Yaşasın halk savaşı, yaşasın kadın mücadelesi!”

Açıklama sloganlarla sona erdi.

SILÊMANÎ

74. Ferman şehitleri, Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ) öncülüğünde bugün Şengal Özerk Yönetimi temsilcileri, bazı siyasi şahsiyetler ve yurttaşların katılımıyla Silêmanî'de bir törenle anıldı.

PADÊ adına söz alan Silêman Şengalî, şunları dile getirdi: “Şengal 2014 yılındaki Şengal değil. Şu anda özerk bir yönetime ve iradeye sahip. Şengal ve Êzidî halkının 2014 fermanından öncesine dönmesine izin vermeyeceğiz. DAİŞ çeteleri geldiğinde Şengal’de bulunan Irak ve KDP güçleri arkalarına bile bakmadan kaçtılar. Ancak bizler bugün kendimizi savunacak güce sahibiz.”

Şengal Özerk Meclisi adına söz alan Heso İbrahim, “Önder Apo, özgürlük gerillaları ve Kurdistanlı anneleri saygıyla selamlıyoruz. Êzidî halkı bugün Önder Apo’nun ideolojisiyle kendisini savunuyor” dedi.

KDP’nin kendilerine ihanet ettiğine dikkat çeken Heso İbrahim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Êzidî halkı olarak bizler yalnızca DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarıyla değil, aynı zamanda KDP’nin ihanetiyle de karşı karşıya kaldık. Bizler de DAİŞ çetelerine karşı direnişle cevap verdik.”

Törende ayrıca RJAK, Tevgera Azadî, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Goran Hareketi, Hristiyan inanç temsilcileri ve Kurdistan Emekçiler Partisi'nin mesajları okundu.

Anma töreni, Êzidî halkının katliam ve zorla göç ettirilme konulu sinevizyon gösteriminin ardından sona erdi.