Silêmanî’de gazetecilerin katledildiği yerde inceleme

Türk devletinin gazeteciler Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara’yı Silêmanî'de katlettiği yerde, Avrupa’dan gelen gazeteci heyeti tarafından inceleme yapıldı.

Türk Devleti'nin 23 Ağustos'ta Silêmanî'nin Seyidsadiq ilçesinde SİHA ile katlettiği gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için ROJIN (Kürdistanlı Kadın Gazeteciler) ve Kürdistan Gazeteciler İnisiyatifi'nin çağrısı ile Avrupa'dan Sîlêmanî'ye gelen gazeteciler heyetinin temasları sürüyor.

Gazeteciler, Alice Magar, Emma Audrey, Diler Akreyi, Hendrin Faraj Mohamed, Jallan Ziaei ve Devrim Alp'ten oluşan heyet, bugünkü temaslarına katliamın yaşandığı yerden başladı. 

Silêmanî'den Hewraman bölgesine program çekmek için yola çıkan gazeteciler Halepçe yolunda Silêmanî merkeze 52 kilometre mesafede hedef alınmıştı. 

Tepe Reş köyü yakınlarında hedef alınan Chatr Prodüksiyona ait araç bombalandıktan sonra 200 metre sürüklenmiş ve yanmaya devam etmişti. 

Bombanın düştüğü noktada sıcak asfalt üzerinde 10-15 santimetre çapında 4-5 santimetre derinliğinde bir çukurda oluşmuştu. 

Heyet üyeleri hem aracın vurulduğu yerde hemde aracın durduğu son noktada incelemelerde bulundu.

Heyet adına konuşan gazeteci Diler Akrei, katliamın izlerinin tazeliğini koruduğuna dikkat çekti. Diler Akrei katliamın sorumlularının yargılanması için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Heyet daha sonra katliamdan hemen önce gazetecilerin mola verip kahvaltı ettikleri Kanimanka köyündeki Nanêbeyanî isimli çay bahçesini ziyaret etti e işletme sahibi ile görüştü. 

Bu görüşmenin ardından heyet Silêmanî merkezinde bulunan Azadî Parkı'nda Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için yapılan anıtı ziyaret etti.

Bir sonraki ziyaretin adresi Silêmanî merkezde gazetecilere özgürlük şiarıyla kurulan Jasana, haber ajansı Sharpress ve Silemanî Gazeteciler Sendikası oldu. 

Görüşmelerde katliamda ve sonrasında yaşananlar anlatıldı. Dayanışma ve ortak mücadele mesajları verildi.

Heyetin bugünkü temaslarını, özgür basın emekçileri ile bir araya gelerek noktalayacak.