Silêmanî’deki çalıştayda ulusal bir stratejinin belirlenmesi kararı

Silêmanî’de “Kürtler Lozan Anlaşması’nın 100’üncü yılında ortak yaşamla çözümü örüyor” başlığıyla düzenlenen çalıştayda “Kürtler arası birliğin sağlanması, ortak ve ulusal bir stratejinin belirlenmesi” kararı alındı.

Silêmanî’de “Kürtler Lozan Anlaşması’nın 100’üncü yılında ortak yaşamla çözümü örüyor” şiarıyla çalıştay düzenlendi. Kurdistan Ulusal Kongresi(KNK) Başûrê Kurdistan temsilciliği öncülüğünde birçok yazar, aydın, siyasi parti temsilcisi ile tanınan birçok şahsiyetin katılımıyla düzenlenen çalıştay, Emnesureke Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ardından KNK Eşbaşkan Yardımcısı açılış konuşması yaparak KNK’nin mesajını paylaştı. Mesajda, “KNK’nin temel amacı Kürt partileri arası birliği sağlamaktır. Kürt halkının çıkarları başta olmak üzere toprak ve ulusal çıkarlar bütün Kürt partilerin kırmızı çizgisi olmalıdır. Bunu yapabildiğimiz oranda başarıya ulaşırız. Düşmanımızın toprağımızı işgal etmesi için iş birliği yapmak yerine düşmanımıza karşı birlik olmalıyız” denildi.

Çalıştay, iki ayrı konu ve sonuç bildirgesinin paylaşımı şeklinde yapıldı.

Birinci bölümde Prof. Dr. Şoreş Hesen, ‘Lozan Anlaşması Kapsamında Kürt Sorununun Hukuki Boyutları’, Prof. Dr. Kamuran Mentik ‘Yeni bir Lozan Yorumlaması’  ve öğretmen Sitem Kamîl, “Lozan’dan bir asır sonra Kürtler, imkanlar ve olmayan ortak bir strateji eksikliği arasında” başlıkları çerçevesinde sunumlar gerçekleştirdi.

İkinci bölümde ise “Lozan’ın şimdiki ve gelecekteki siyasi sonuçları”  tartışıldı. Bu bölümde Kardo Muhammed, “Ulusal Strateji ve Yönetim Şekli”’; Bilese Cebar Ferman, “Lozan’ın 100’üncü yılından Sonra Kürt Siyaseti”; Dr. Cawidan Kemal ise, “Lozan’ın 100’üncü Yılında Kürt Projesi ve Rojava Tecrübesi” konuları hakkında birer konuşma yaptı.

BAŞÛR’DA 32 YILLIK İKTİDAR SÜRESİNDE KÜRTLERİN STATÜSÜ İÇİN NE YAPILDI?

“Lozan Antlaşmasının uluslararası güçlerin çıkarları doğrultusunda halkların geleceğini yok ettiğine işaret eden Kardo Muhammed, şunları belirtti: “Başûrê Kurdistan’da 32 yıldır biz iktidardayız. Bu süre zarfında Kürt halkının statü kazanması için ne yaptık? Uluslararası imkanlardan yararlanamadık. Kadınlar mücadeleleri sonucu halkların umudu haline gelerek tarih sahnesine çıktılar. Fakat biz onlar kadar bu imkanlardan yararlanamadık, halkımıza fayda sağlayamadık. Bu kadar bedel ödememize rağmen buna denk bir başarı elde edemedik. Bizim Başûrê Kurdistan’da güçlü ve doğru bir sisteme ihtiyacımız var. Bizim ulusal stratejiyi esas alıp bunu genele mal etmemiz gerekir.”

TÜRK DEVLETİ TÜM KURDISTAN’I İŞGAL ETMEK İSTİYOR

Bilêse Cebar ise Türk devletinin Lozan Antlaşmasının kimi maddelerinde değişikliğe giderek kendi sınırlarını genişletmek istediğine dikkat çekerek, “Lozan’ın kimi maddeleri bunu yapmasına olanak veriyor. Bu nedenle Türkiye Rojava’yı işgal etti. Hatay’da yaptığını bugün Rojava’da tekrarlamak istiyor. Bunu parlamento ya da referandum yoluyla yapmak istiyor. Çünkü bu şekilde Musul-Kerkûk’e kadar tüm Kurdistan’ı işgal etmek istiyor. Zaten bugün Başûrê Kurdistan’ın birçok bölgesini işgal etmiş durumdadır. Lozan Kürtlerin birlik olmamasının bir ürünüdür” diye konuştu.

PYD Başûrê Kurdistan Temsilcisi Cawîdan Kemal ise, Başûrê Kurdistan’daki federal yapı ile Rojava’da özerk yapının uluslararası arenada rollerini oynayarak dört parça Kurdistan için fayda sağlayabileceğini söyledi. Rojava’daki deneyimin Ortadoğu krizine çözüm geliştirebileceğini kaydeden Kemal, “Kürtler bugün dört parça Kurdistan’da Kürt halkının hakları için mücadele edip büyük Kurdistan için çalışma yürütüyor” ifadesini kullandı.

KÜRTLER PROJE SAHİBİ OLMALI, ORTAK YAŞAMI CANLI TUTMALI

Çalıştaya katılan Silêmanî Valisi Dr. Heval Ebubekir de bir konuşma yaptı. Kürtlerin kadim bir halk olduğu için bunca saldırılara rağmen ayakta kaldığını ifade eden Ebubekir, “Bizler bugün her zamankinden daha güçlüyüz ve yok olmayız. Osmanlı İmparatorluğu’nun devrilmesinden sonra devletleşemeyen tek ulus Kürtler oldu. Kürtleri petrole kurban ederek diğer ülkelerin dengelerini korudular. Düşman Kürt halkını silahla soykırıma uğratamaz. Artık sorunları çözmede bizim de bir rolümüz var. Kürtler öneri ve proje sahibi olmalıdır ve birlik ve beraberlik için ortak yaşamı canlı tutmalıdır.”

SONUÇ BİLDİRGESİ

Çalıştay, KNK’nin Güney Kürdistan Temsilciliği üyesi Şêrko Heme Emin’in sonuç bildirgesini okuması ardından sona erdi.

Sonuç bildirgesinde öne çıkan maddeler şöyle:

  • Kürtler arası birliğin sağlanması, ortak ve ulusal bir stratejinin belirlenmesi
  • Ortak yaşam hukuku ve insan hakları konularına yoğunlaşmak
  • Ortak ve ulusal bir stratejinin belirlenmesiyle beraber bunun diplomatik mücadelesinin geliştirilmesi
  • Başûrê Kurdistan ve Rojava’nın statülerinin korunması
  • Dışarıda güçlü bir lobinin oluşturularak Lozan Anlaşması’nın mağdur ettiği tüm halklarla buluşmak
  • Kurdistan’ın herhangi bir parçasının mücadelelerine ilişkin aldığı kararlara saygı duyulması
  • Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için mücadele edilmesi

Sonuç bildirgesinin, KNK’nin Lozan Anlaşması’nın 100’üncü yıl dönümünde Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştireceği toplantıya sunulacağı belirtildi.