Son 10 ayda 21 Wanlı işçi, iş cinayetlerine kurban gitti

Türkiye kentlerinde çalışan Kürt işçileri, iş cinayetlerine kurban gitmeye devam ediyor. Son bir hafta içinde 3, 2023 yılının ilk 10 ayında en az 21 Wanlı işçi inşaatlardaki iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi.

Türk devletinin Kurdistan’da başlattığı savaş ve ekonomik ambargo medeniyle, her yıl binlerce Kürt genci, Türk kentlerine iş bulmak amacıyla göç ediyor. Türk metropollerinde çalışan Kürt gençleri, çalıştıkları yerlerde iş güvenliği olmadığı için yaşamını yitiriyor. Kürt gençlerinin en çok çalıştığı sektörlerin başında ise inşaat sektörü geliyor. Özellikle Wan, Bedlîs, Agirî, Mûş, Îdir, Qers gibi kentlerden gelen yüzlerce Kurdistanlı genç, Türk kentlerinde çalıştığı yerlerde iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiriyor.

2022 yılında en az 63 Wanlı işçi çalıştıkları inşaatlarda iş cinayetlerine kurban gitti. 2023 yılının ilk 10 ayında ise en az 21 Wanlı işçi, iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi.

Ekim ayın son haftasında Wanlı 3 işçi çalıştıkları inşaatlardan düşerek yaşamını yitirdi.

Wan'ın Elbak ilçesi nüfusuna kayıtlı, 22 Yaşındaki Emin Yiğit, Antalya'da bir inşaatta çalıştığı sırada düşerek yaşamını yitirdi.  

Van Saray ilçesi Dolutaş (Caxsere) nüfusuna kayıtlı Salih Demirel ise 8 Ekim Konya’da  bir apartmanın inşaatında çalışırken düşerek öldü.

Yine aynı tarihlerde İstanbul'da kurye olarak çalışan 20 Yaşındaki Wanlı Ali Ekin'ci ise, çalıştığı sırada trafik kazası geçirerek yaşamını yitirdi.

15 Eylül’de Wan’ın Erdîş nüfusun kayıtlı olup çalışmak için İstanbul’a giden Suat Cabir adlı genç işçi de geçirdiği iş kazası sonucu hayatını kaybetti.