Son nefesine kadar özgürlük değerlerine bağlı kaldı

DAİŞ çetelerinin Rojava’ya saldırmasının ardından mücadeleye katılan Xebat Türkmen, halkların kardeşliği uğruna verdiği mücadeleyle, tüm Arap ve Türkmen gençliğine egemen güçlerden, baskıcı rejimlerden nasıl kurtulacağının yolunu göstermiştir.

XEBAT TÜRKMEN

Egemen güçlülerin çıkarları için ırkçılığı tırmandırarak halklar arasında düşmanlık yarattığı bir dönemde Rêber Apo’nun felsefesi tüm halkların ve inançların birlikte yaşaması için bir umut olur. Rêber Apo’nun paradigmasına inanan ve bu temelde mücadele edenlerden biri de Xebat Türkmen (Mihemed Hinawî). Heval Xebat, Türkmen bir anne ve Arap bir babanın çocuğu olarak Reqa’da doğdu. Arap toplumunun kültürü ve ahlakıyla yetişen heval Xebat, DAİŞ çetelerinin Reqa’ya saldırmasıyla halka yaşatılan vahşete tanık olur. DAİŞ çetelerinin geliştirdiği katliamlardan etkilenen ve çetelere karşı büyük bir öfke duyan Xebat Türkmen, çetelerin baskılarına daha fazla dayanamayan ailesinin 2016 yılında Girê Spî’nin Hamam Türkmen köyüne taşınmasıyla özgür bir yaşam olanağına ulaşır. Burada Rêber Apo felsefesini esas alarak DAİŞ’e karşı korkusuzca mücadele eden cesur ve kahraman savaşçılardan çok etkilenir. Rojava özgürlük güçleriyle tanışan heval Xebat, aynı yıl devrim saflarına katılır.

Bir süre Girê Spî alanında DAİŞ çetelerine karşı mücadele yürüten Xebat Türkmen, bu süreçte Rêber Apo felsefesini yakından tanıma şansına sahip olur. Şehîd Ezîz Ereb Akademisi’nde eğitime katılır ve burada aldığı eğitimlerle Rêber Apo’nun geliştirdiği özgürlük ideolojisinin tüm halkların ve kadınların özgürlüklerinin garantisi olduğunun bilincine varır. Gerilla ve dağ yaşamını çabuk öğrenebilmek için her çalışmaya canı gönülde katılır. Mütevazı ve sakin kişiliği ile tanınan heval Xebat, üstlendiği görev ve sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getirmek için yoğun bir çaba gösterir. Apocu bir militan olarak kendisini fedailik çizgisinde eğittikçe daha aktif bir katılımın sahibi olur. Kendisini sürekli savaşa hazır bir konumda tutan gerilla Xebat, Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın tüm esaslarına hakim olmayı hedefler.

ETKİLİ EYLEMLERDE YER ALIR

Teknik zekası sayesinde birçok çalışmanın başarıya ulaşmasında rol sahibi olan gerilla Xebat, savaş tünellerinin hazırlanmasında büyük bir emek verir. 2022 yılından itibaren Zap’ın batısına yönelik işgal saldırıları başlatan Türk devletine karşı Girê Amediyê bölgesinde savaş sürecine dahil olan kahraman Xebat, savaşın ilk anlarından itibaren gelişen etkili eylemlerde yer alır. Türk devletinin saldırılarının yapıldığı ilk anlarda yoldaşları şehit Delîl Zagros, şehit Güven Doza, şehit Andok Adil ve şehit Ciwan Welat ile birlikte fedai bir ruhla omuz omuza savaşan heval Xebat, bu kahraman yoldaşlarının direnişine de şahitlik ediyor. Zap’ın batısına saldıran Türk devletinin işgal planlarını boşa çıkaran heval Xebat ve yoldaşları, düşmana sıktıkları her kurşunla şehit düşen yoldaşlarının intikamını alır.

Bir an bile tereddüt etmeden, büyük bir cesaretle düşman askerlerine karşı savaşa gerilla Xebat, Türk devletinin şehirleri talan eden, halkı katliamlardan geçiren DAİŞ çetelerinden bir farkı olmadığını görür. Böylesine soykırımcı bir zihniyetin varlığına karşı son nefesine kadar mücadele etmeyi ve halkların kardeşlik bayrağını dalgalandırmayı amaçlayan Xebat Türkmen, savaşın en yoğun yaşandığı süreçte gücünü ve kararlılığını Rêber Apo’nun ideolojisinden alır. 23 Mart 2024 günü Zilanların, Egitlerin mekanı olan Zap’ta düşmanla yaşanan çatışmada fedaice savaşan heval Xebat, son nefesine kadar özgürlük değerlerine bağlı kalarak şehadete ulaşır. Şehit Xebat halkların kardeşliği uğruna verdiği mücadeleyle, tüm Arap ve Türkmen gençliğine egemen güçlerden, baskıcı rejimlerden nasıl kurtulacağının ve hangi amaç uğruna canlarını feda edebileceklerinin yolunu göstermiştir. Şehit Xebat Türkmen, PKK tarihine değerli ve kutsal bir miras bırakarak ölümsüzler kervanına katılır.