Soran Omer: KDP Behdinanlı gazeteci ve aktivistleri zehirliyor

Kürdistan Bölgesi eski parlamenteri Soran Omer, Behdinanlı gazeteci ve aktivistlerin KDP tarafından zehirlendiği bilgisini elde ettiklerini açıkladı. Daha önce KDP’nin tutukladığı iki Maxmurlu şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmişti.

ANF’ye konuşan Kürdistan Bölgesi eski parlamenteri Soran Omer, ''Şu an cezaevinde olan Behdinanlı aktivistlere yönelik kaygılar var. Özel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre cezaevinden çıktıktan sonra ölmelerine sebep olacak bir tür zehir aktivistlerin içme suyuna karıştırılıyor'' dedi.

Omer, aktivistlerin sağlığı ve özgürlüklerinin güvenceye alınması için baskı uygulamanın herkesin sorumluluğunda olduğunu kaydederek, ''Ben kendi adıma Behdinanlı aktivist ve gazetecilerin terörize edilme çabalarına karşı tüm insan hakları kurumlarını bilgilendireceğimi belirtiyorum'' diye ekledi.

Omer, ''Güney Kürdistan tarihinde kara bir leke olarak duran siyasi rakiplerin zehirlenmesi olayı, şimdiye kadar bir çok kişinin ölümüne sebep olan, sessiz işleyen bir terör olayıdır'' tepkisinde bulundu.

Maxmûr Mülteci Kampı'nda yaşayan Hecî Heyder Dêrhinî de KDP asayişine bağlı zındanlarda 54 gün tutulduktan sonra bırakılmış ve bir hafta sonra yaşamını yitirmişti. Otopsi sonuçları Dêrhinî'nin cezaevinde zehirlendiğini ortaya çıkarmıştı.

Bir başka Maxmûrlu Metin Adogit 7 Ekim 2020'de Hewlêr'de KDP asayişi tarafından gözaltına alınmış, 3 gün gözaltında kaldıktan sonra şüpheli bir biçimde yaşamını yitirmişti. Adogit'in yaşamını yitirdiği bilgisini 2 ay boyunca ailesinden gizleyen KDP asayişi, daha sonra aileye verdiği bilgide ''Metin, kalp krizi neticesinde yaşamının yitirdi'' iddiasında bulunmuştu.