Sur Davası'nın duruşması görüldü

Sur Davası'nın duruşmasında mahkeme heyeti, Helin Yapıcı'nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Avukat Cemile Turhallı Balsak, "Delil yaratıldığını düşünüyoruz" dedi.

Amed'in Sur ilçesinde soykırımcı saldırılar sırasında mahsur kalan ve tahliye edilenler arasında bulunan Helin Yapıcı'nın "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" ve "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Yapıcı’nın tutuklu bulunduğu Osmaniye 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı duruşmaya, avukatı Cemile Turhallı Balsak katıldı.

'DELİL YARATILDI!'

Av. Balsak, Sur'dan tahliye sırasında yaşananlara dikkati çekerek, müvekkilinin yakalanma tutanakların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Müvekkilinin tutuklanma anında üzerindeki materyallerin davanın seyri için önemli olduğunu ifade eden Balsak, "Yakalama tutanağındaki haller gerçeği yansıtmıyor. Müvekkilim mühimmat ya da silahla yakalanmamıştır. Bunu ortaya koyacak bir delil de elimizde yoktur" dedi.
Sur’dan o dönem çıkan birkaç kişinin tanık olarak dinlenilmesini isteyen Balsak, müvekkili hakkında hiçbir sanığın beyanı olmadığının altını çizerek, müvekkiline ait olduğu ileri sürülen parmak izleri raporundaki imzaların elektronik imza olmadığını, elle atıldığını vurgulayarak, "Bu tartışmalı bir delildir. Bu delilin getirilmesi veya yeni rapor aldırılması yönünde talebimiz vardır. Olay yeri incelemesi ile ilgili tüm delil değerlendirilmesinin tamamı elle imza atılmıştır. Müvekkil hakkında hiçbir sanığın beyanı yoktur. O yüzden delillerin yaratılmış olduğunu düşüyoruz" diye konuştu.

KARAR

Yapıcının tutukluluk haline karar veren mahkeme heyeti, ayrıca esas hakkındaki mütalaasını sunmak için dosyanın iddia makamına verilmesine, Yapıcı’nın parmak izi incelenmesinin yapılıp yapılmadığının Diyarbakır TEM’e sorulmasına, kriminal rapora karşı savunma yapması için süre verilmesi taleplerini kabul etti.